Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 18:05 - "Твърдата ръка" или "меката китка"
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 2331 Коментари: 4 Гласове:
5



http://bulgaria.actualno.com/news_259264.html

31.08.2009 16:34 Оракул : Точно такъв е стилът "Авторитарен стил на поведение" от който има нужда в управлението на страната ни. До сега от тази псевдо демокрация до къде я докараха комуно-социалистическата върхушка, че и Костовизма преди това. На България и трябва твърда ръка-да се реже до корен, иначе и господ да слезе да ни управлява няма да стане към по-добро. Нека реват срещу ББ за сега единствен той от новата ни история има желание и воля за промяна.Стига с тая псевдодемокрация. А иначе нека го свалят от власт та поне после да има абсолютно мнозинство, та да ги видим тогава какво ще приказват!!!

_______________________________________________________________________

Този коментар ме притесни. Както и самата статия.
Защо ги ручахме жабетата, щом твърда ръка трябва да реже до корен? И дали този, който иска това знае в същност къде му е корена. Дали е чувал за демократическия централизъм? Колко време ни дели от "Другарския съд". От колко време демокрацията ни е псевдо? Тя ли е псевдо демокрация, или ние сме псевдо граждани, или управлението ни е било псевдо.

Или просто българинът е "бисоциален"?



Гласувай:
5



1. boristodorov56 - Или просто българинът е "бисоциален"?
31.08.2009 18:12
По-скоро бисексуален.
цитирай
2. lado - Защо нашата демокрация е псевдо...
31.08.2009 18:28
Причините да вярваме, че у нас няма или е само формална и непълна демокрацията, че страната върви по погрешен път, че "всички са маскари" и т.н. се коренят не само и не толкова в нашето материално положение, паднал морален дух, демографската криза. Ние или по-точно мнозинството от нас са нещастни не защото са бедни, а са бедни защото непрекъснато се вайкат, нямат си никакво доверие един на друг, страхуват се от всички и всичко. Крайната атомизация на нашето общество, крайният индивидуализъм, който господства в него показва не само, че у нас е слабо гражданското общество, а че изобщо е слаба обществената спойка, която прави народа народ и нацията - нация. Изглежда малко сме се променили след вопъла на дядо Славейков от преди век и половина - "Не сме народ, а мърша…"

Стигайки дотук вече можем да си обясним как и защо постматериалните, духовните ценности, към които толкова слабо се стремим всъщност ни "удрят" по най-милото - парата, сигурността, децата. Ние си патим не защото искаме сигурност, а не свобода, а защото не разбираме, че свободата ще ни донесе и сигурност, и икономически просперитет и бъдеще за децата ни.

Оттук тръгвайки към приемането на демократичните ценности и критериите, по които се изгражда демократичната държава можем да си направим няколко основни изводи.

Ние можем да си обясним, защо България е последната страна (при това засега само на думи!) която ще отвори досиетата на бившите комунистически тайни служби. Гражданският контрол над военните и полицията е необходим на сигурността, а не я разрушава, както се опитват успешно засега да ни убедят. Ако гражданите продължават да са подчинени на уж разградените бивши служби за сигурност, това не е в интерес на сигурността, а на службите! В интерес на националната сигурност е да има повече свобода и повече прозрачност, защото националната сигурност е сигурност на гражданите, а не на службите в държавата!

Вторият критерий - доминираща демократична политическа култура на теория съществува, също както и масовата убеденост на гражданите в предимствата на демокрацията. Но на практика не е ли подменена у нас гражданската култура с "културата" на поданика, на подчинения и затова изцяло разчиташ на държавата беззащитен раб божий?

По третия критерий - липса на силен външен натиск и контрол, който да се противопоставя на демократичните промени страната безспорно постигна огромен напредък, особено в годините 1997-2001, когато получи покани и заработи усилено за пълноправно членство в НАТО и ЕС, въпреки огромните трудности и предизвикателства на бившата метрополия. През последните една две години обаче се забелязва не просто връщане назад, но засилване на икономическата и особено енергийната зависимост на България от Русия, с което настоящето правителство нанася силен удар върху наскоро отвоюваната с толкова усилия национална независимост и евроатлантическа интеграция.

По четвъртия критерий - наличие на модерна пазарна икономика е ясно, че такава в момента няма. Тя не е само предмодерна, но и недостатъчно пазарна. Става дума за клиентелистко-корупционен модел, който продължава да господства в българската икономика. Доказателство за това на правителствено равнище е официално и открито обявения клиентелистки модел на получаване (разбирай партийно разграбване) на европейските фондове в съотношение 8:5:3 от управляващата преди няколко месеца трипартийна коалиция.

По отношение на последния критерий - развитие на гражданското общество, което позволява наличие на различни субкултури в него страната имаше значителен напредък до 2001 г. След това самото гражданско общество започна доброволно да се свива в полза на държавата. Що се отнася до търпимостта към различни субкултури и групи в България се проявява висока степен на нетолерантност към роми, бивши затворници, хомосексуалисти, болни от спин, различни нови религиозни секти и други малцинствени и в неравностойно положение групи. Поне в това отношение все пак сме малко по-толерантни в сравнение с балканските си съседи, ако това може да ни успокои.

И като заключение е ясно защо в България се наблюдава както "отвън", така и "отвътре" неустойчива, частична, дефектна, фасадна демокрация.

цитирай
3. evrazol - И все пак
31.08.2009 22:11
От твърдата ръка на Тато, до меката китка на Сергей минаха 20 години. Може ли желанието - / На България и трябва твърда ръка-да се реже до корен, иначе и господ да слезе да ни управлява няма да стане към по-добро. /
Да доведе до още по-уродлива форма?
цитирай
4. lado - Аз съм си декларирал отдавна, че съм ...
01.09.2009 00:35
Аз съм си декларирал отдавна, че съм анархист, и всички твърди захвати ги презирам по презумпция - просто се опитвам да анализирам според възможностите си ситуацията, а тя не се е променила според мен! Това , че се опитват да различат етапи на промяна, не ми се струва реално - не мърдаме в правилната посока - но това си е чист субективизъм от моя страна.
Поздрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969764
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031