Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 21:59 - Глупостта е дело лично
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 6971 Коментари: 16 Гласове:
6



Познавам хора, които живеят щастливо със своята глупост. Имаше и песен такава - Голям като земята , щастлив като глупак. Само че, глупак ли е човек който намира начин да живее щастливо, докато умниците цял живот мислят и измислят неща, които ни да ни помагат  да живеем щастливо. Та се наложи по тоя въпрос да си измисля патерица за собствената си глупост, с която куцукам между хората и в себе си. Човек /дори най простия/ е в състояние да си даде сметка, дали в конкретен случай е бил глупав или умен.  Забележете – в конкретен случай!!! Давайки си сметка /самооценявайки се на база сравнение между желано и постигнато/ той вече е положил основите на съзнателното си умствено усъвършенстване. Доброто и злото, глупостта и интелигентността, почтеността и лъжата, честта и малодушието, не бива да се разглеждат като противоположни качества, а като скАла за измерване. Като долна и горна граница на нормалност. Но понеже темата е за глупостта, ще си пиша за нея, а за останалите неща ще приложа матрицата. Учените, съвместно с тези които са и научили, са натворили доста материал за формирането на съзнанието, за изграждането на психиката и характера. Само че не срещнах методология, теория, или чиста фантастика по въпроса как да провокираме съзнанието да „расте”, или да усъвършенства себе си. Вероятно в 21 век то самО трябва да почувства такава потребност. На случаен принцип. Три годишно момченце, изпуснато да гледа „кечмания” веднага си задава въпроса – Аз силен ли съм? На колко години обаче човек си задава въпроса – Аз умен ли съм? Смятам че преди да поиска човек да става по-силен е необходимо да си зададе първия въпрос. Т.е. да се убеди,  че не е достатъчно силен, да почувства потребност и едва тогава да тръгне на фитнес. По същия начин би трябвало да подходи и към своя ум, умения, култура, знания ... Разбира се мускули могат да се натрупат без определена цел, а просто понеже човека обича да плува. Други качества могат да се развият от подтика на естествената склонност. Как обаче да стимулираме мозъка си да ходи на фитнес, ако не го накараме първо да се усъмни в собствените си качества. За това глупостта е личен проблем. И ако нещо ме впечатлява в случая е следния парадокс. Ако три годшното момченце, гледало „кечмания” Ви предизвиква едва ли бихте му отвърнали. Ако Ви плесне шамар, напсува ви, или Ви се изпикае в обувките докато сте на гости – също. Защо обаче се чувстваме длъжни, да отвърнем на провокациите на мозък, подобен на неговия, само че поместен в тялото на четиридесет годишен човек. Защо се тормозим, ако този човек е на по-висок пост, ако има власт, или просто е роднина с претенции, или колега от блога с „доказани качества”. Ние лесно се справяме със слабака, когато прекали. Защо ни е трудно да се справим с глупака. Как успява той винаги да ни сведе до собственото си ниво и как ли изглежда нещото което би ни провокирало, за да приемем собствената си глупост като дело лично.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Глупостта е лично дело
06.11.2009 22:07
Но нима не съществува и колективна глупост..?
цитирай
2. evrazol - Най евтиното нещо в България
06.11.2009 22:24
е "акъла". Всички го раздават безплатно и никой не го ще.
цитирай
3. sever - Премного си се О`Сократил гледам и повдигаш нови завеси към тъмното ;))
06.11.2009 22:25
Като се замисля, Платон като ученик на Сократ, не случайно е имал Идеи!! И е считал, че усъвършенстването на интелектуално и духовно ниво се случва само когато е налице хармония на личността. Та в този ред на мисли единствено хармоничния е необвързано щастлив. Дори неоправдано! ;)) И понеже се движим в елинската философска мисъл се сещам колко ме впечатли някога „Митът за пещерата” на Платон.
"Ние, хората, приличаме на затворници в една пещера. Така сме приковани, че можем да виждаме само стената в дъното на пещерата. Далеч зад нас гори огън, а между нас и огъня минава път, по който хора носят различни предмети: вещи, статуи, фигури на животни. Някои от носещите говорят, други мълчат. Ние, окованите, виждаме само сенките, които се отразяват в дъното на пещерата; чуваме само думите, които някои от сенките произнасят. Ала може да се случи така, че някой от окованите да се освободи. Тогава той ще може да обърне погледа си и ще види, след болката от светлината, действителните предмети. Естествено, освободеният може и да не понесе болката, и да предпочете да си съзерцава това, на което е свикнал - сенките; може да се противи, рече ли някой да го освобождава. Но може и да излезе от пещерата и да види най-истинската светлина - тази на слънцето. Тогава той ще прозре причината, поради която някои неща стават сенки и ако му се наложи да се върне в пещерата, сигурно ще поиска да сподели с останалите затворници истински видяното, ще заспори с тях и дори ще иска да ги освободи, за да ги приобщи към благодатта на светлината. Те първо ще му се изсмеят, а след това, остане ли непреклонен в желанието си да ги освобождава, биха го и убили. "
Което ме прикова твърдо към убеждението, че наистина в пътя и стълбата на Духовната еволюция всеки си има свое стъпало и просветлението си има време – лично време, в което да проумее, че често това, което виждаме в заобикалящата ни действителност е само една от сенките на Истината.
Което, за да се върнем в темата означава, че личния избор да си глупав Е изборът на прикованите, които биха убили Просветления заради неговата Истина и стремежът му към знания и светлина.
цитирай
4. evrazol - Та в тоя ред на идеи
06.11.2009 23:02
Ако виделият светлината е достатъчно хармоничен би заподозрял че това е нов, модерен модел на сянка пуснат в МОЛ-а, би се усъмнил и или не би повярвал, или би тръгнал да търси светлината произвела тази светла сянка.
Може да се задоволи с откритието си и да излиза от време на време /когато няма друга работа/ та да се припича на слънце. А после да се връща при първата производна на тъщата. И при втората.
Щото свободната мисъл не носи свободна воля. Тя само симулира полет от висотата на който да разберем колко сме земни, белким ни подтикне към всеопрощение.
Понеже в бита си сме зависими от колективната глупост, не можем да бъдем свободни докато живеем със стадото, което може да ни убие, ако му "цъкнем лампата". Ако му прощаваме и го обичаме сигурно би ни простило и то. Което ме навежда на мисълта, че любовта към ближния е душеспасителен и тялоспасителен акт. Така че ако глупостта е личен избор, познанието не е само личностно достояние. Простено ни е ако не знаем какво вършим. Ако знаем обаче ...
Изглежда човечеството израства на краката на разумните, докато живее на гърба на глупавите. Сега съвсем се О'Сократих:)
цитирай
5. sever - С този рояк от състезаващи се в ума без-умни идеи
06.11.2009 23:56
Пропускаме упадъчното поколение на МОЛ-кроскултурната революция и си бистрим като Табула раза света в изначалната му красота.
Сега пък (като те прочетох) твоята мисъл иде да рече, че бидейки умен човекът е крака, което респективно асоциираме с Път, а бидейки глупав е с превит гръб, т.е. една идея след безгръбначните, което пък ще рече, че движението му не означава действие. Погледната от друг ракурс ситуацията би казала на страничновиждащия, че имаме крака с ес-образно продължение, т.е достигнали сме до своето Дао (Път). Но назнайвайки, че крайната заветна цел е да си имаш Дао дъ Дзин, то къде в тази ситуация е главата, което ще рече Умът за нашето Дзин (Постигане)?
От този вещ анализ става ясно, че млекопитаещото в нас може да си открие Дао-то и в полугръбначно и безумно (разбирай безглаво, сиреч глупаво, респ. Лична и уникална глупавост) състояние. Но не може да си притежава Дзин-а, защото той е качество на Ума. И така... колективната глупост може да ни отведе да речем до тялоспасителния акт, но душеспасението остава непостигнато.
Ако метнем четиримата философа в една лодка без да става дума за Сенека (вече избистрихме Сократ и Платон, остават Аристотел и Теофраст), то трябва да включим задължително перипатетизма и твърдението, че „няма вътрешна неправдоподобност” в повече от тази на Диоген. Това е нова форма на умност, оправдаваща глупостта. И понеже има опастност да се На`Диогеня много, спирам до тук. ))
цитирай
6. bogolubie - А може би си живее като глупак,
07.11.2009 14:53
защото не са го научили като малък да не се изпикава в чуждите обувки?! Не се развиват еднакво децата без контрол и истинска родителска грижа и децата, които се възпитават от родители, учители и др. Нали знаете, че до 7 години се учи човек на култура, а има ли култура, няма да има глупост. Според мен глупостта е не разработен разум. Наистина трудът облагородява човека физически и духовно, освен ако няма сериозно болестно състояние. Нас от първи клас още ни учеха на трудово обучение и чак до 8-ми клас, ако не се лъжа. Сега... компютърни игри. Как ще развие умствените си способности и уменията на ръцете? И какъв човек да стане от такова дете?
цитирай
7. pegas08 - Евра, привет!
07.11.2009 15:44

Когато писах шеговитият си пост "Къде сме ние?" и си отговорих сам, в зелника на Европа, народът не разбра и намека, все викаха , че не обичат тиква и пр.
Хикари, разбра за задника, щото и сече пипето, но, сакън, не сме били там.
Абе то, индивидуално, все сме на небето, но колективният ни ум, ни води точно наобратно...
Поздравявам те за патоса на твоя пост, с молба да го доразвиеш и популяризираш.
Когато разберем, че от ума си патим, може и да мръднем малко.
Ще те моля и друго , да ми пуснеш едно стихче, посветено на един прост българин, с три пръста на едната ръка, средно образование, огняр по професия и с три дъщери, с висше образовние, семейни. На това му викам аз умен българин.Останалото е "Даст ин дъ уинд"...знаеш го това парче.
С уважение. Приятна вечер.Пегас08.
цитирай
8. pegas08 - Ето го и човекът!
07.11.2009 16:35
16:07 - Най- богатият човек на света! # 402Из цикъла- хора от народа

Много е лесно, да пиша аз песни.
Любовни- богат хоризонт.
От свода небесен, звездите донасям.
Сърцето широко, отворен е дом.


Но нещо заяло, перото ми спряло.
На пътя, до отсрещния двор.
Където живяло, семейството цяло.
Задружно в свойто гнездо.


За него ще пиша, за моя приятел.
За българска, тежка съдба.
Какво да ви кажа, не беше мечтател.
С купища грижи на гърба.


Имаше той, три дъщерички.
Как ги отгледал, никой не знае.
Три дъщерички, светят звездички.
Животът без тях, тъмнина е.


Нищо особено, възкликваш резонно.
Не е единствен, с три деца.
Но виж му ръката, с три пръста само.
Безработни, със свойта жена.


Мъки, неволи, семейството- бреме.
Във времената на Хензел и Гретел.
Но не в гората, а букварче да вземат
Да се учат, той ги изратил..


" Ще следвам ли висше?", запита едната.
Плаха в свойта молба.
В къщи са гладни, но отвърна бащата:
"Ще учиш напук, на инат."

Малката, ученическа стипендия си дала.
За таксата на свойта сестра.
Как е живяла, как е учила?
Голямата- с диплом в ръка.


Задружни и мили, в труда са всесилни.
Не може нищо да им опре.
И трите студентки, завършват отлично.
Оженват се, живеят добре.


Ето безплатно, чудо наесен.
Какво ли ще кажеш, за приятеля мой?
Българско чудо, без божия намеса.
Не е сървайвър, нито герой.


Усмихнат, бай Георги, очите му светят.
На работа ходи, огняр е сега.
След работа, някъде, козичките гледа.
Оправя се някак, със свойта съдба!

Без да се хваля, направих "откритие".
Нов елемент "чудесин".
Дълбоко в земята, коренът скрит е.
Българино, ти си непобедим!
цитирай
9. анонимен - пегас/клеопатра
07.11.2009 20:23
пак си писал глупости
цитирай
10. bogolubie - Пускам този мой коментар и на теб:
08.11.2009 09:00
Ще ви напомня, защо Адам и Ева бяха изгонени от рая.
Ето Божията заповед, която пристъпиха: "От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от ДЪРВОТО ЗА ПОЗНАВАНЕ ДОБРОТО И ЗЛОТО, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш." Ако за едни хора едно е добро и умно, за други - друго е добро и умно. Зависи от нагласата на човек, от условията в които живее, от неговата степен на развитие. Затова и Господ казва: "Не съдете, за да не бъдете съдени". Да съдиш другите е нещото, което те прави мъртвец за Бога. А ти можеш да си се правиш за умен сред глупаци. Всяка истина е като многостенен камък, който може да се разглежда при различна светлина и от различни ъгли. Затова е по-добре човек да не се оплита в умопомрачителни размисли, но да живее в Божия свят, според средата, в която се намира и да търси мира и любовта към всеки и към всичко. Няма по-умен и по-мъдър от този, който може да владее любовта, която е всемогъща.
Едно пловдивско момиче, работещо в Испания, в интервю за ТВ-предаването на М. Карбовски "Отечествен фронт", каза, че испанците били много тъпи. В магазина изгаснал тока и не я обслужили на касата, защото не можели да сметнат на ум, без касов апарат. Ако искате, намерете записа на предаването и ще се уверите. Беше "10 евро на час" http://vbox7.com/play:0eff7583 Сами отсъдете, кой е умният и кой глупавият. Всеки българин, за свое самочувствие се смята за по-умен от всички други. А Божията истина е умната и мъдрата, която прави хората живи духом и телом!
цитирай
11. pegas08 - Истината е в коментар 10.
08.11.2009 09:50
Номер 9 е също прав, правейки умозаключение от номер 10. Благодаря и на двамата , както и на домакина.
вра, ако ми дадеш едно рамо, ще направя великолепно шоу по темата. Цъкни ми,моля те!
Приятен ден и весел празник!
Забравих, ано 10, разликата между мен и Клео е от зеемята до небето, но както кажеш...
цитирай
12. evrazol - За коментар 10
08.11.2009 11:30
Само че вече ядохме от дървото на познанието
Верно - има хора които се мъчат да обърнат времето назад и се правят че не знаят или не искат да знаят. Само че още не сме в състояние да обърнем посоката на времето и процесите свързани с него.
Така че сме орисани, или задължени да се мъчим да разбираме Божията истина. Поне докато сме на изток от рая. Изглежда тук е карантинното отделение от което едни се връщат на запад, а други излизат през противоположния изход.
Колкото до съденето - Да съдиш /но не в смисъл да осъждаш, а да отсъждаш/ просто е задължително ежедневие. Умопомрачителни са всички размисли, без изключение. Та когато след умопомрачителни размисли достигнеш до ... многостенните истини ... вероатно няма да си много далеч от ролата на "заблудената овца завърнала се в стадото" И тук вече ще зациклим в един безкраен спор. С разума или със сърцето вярва човек?? Понеже двете се движат по различни пътища макар и към една и съща цел. Така че споделям мнението на Север за хармоничния човек.
И ще си позволя едно богохулство - сляпата вяра е силата на слабия дух. По моите земни критерии на заселник "На изток от Рая"
цитирай
13. sever - хм ;))
08.11.2009 15:49
забелязъл ли си, че винаги когато се заформя раждането на някакъв диалектичен умозрителен момент, в чийто и да е качествен разговор, задалжително идва някой, който да ти оплеска разговора.
с неграмотни бръщолевици обикновено ))
много обикновено.
цитирай
14. pegas08 - Отговор
08.11.2009 21:58
За другото , не знам. Нека отговоря и на тролчето.Мерси на домакина.

Среща с третия вид! На един трол! #404Извънреден пост- колатерал демиджиз
Преди всичко, поздрав за Г-жа, Г-н Трол. По- скоро първото, да ме прощават дамите!
http://www.slovo.bg/old/litforum/001/shpetofi.htm


Срещнах днес аз болен трол.
На купон, при Евразол.
С коментара съм съгласен.
Глупостта ми е опасна.


Пациент съм, най-редовен.
В клиниката нервно- болен.
Но тролска болест, да те хване.
Дупка в мозъка ще стане.


Ти защо бе, братко трол?
Мен поставяш, чисто гол.
До царицата прекрасна.
С нея бъркаш ме ужасно.


Ела с мен на лечение.
Хапченце за успокоение.
Погледа се изяснява.
И Пегас не удвоява.

цитирай
15. 777 - Северина, що се питаш, то Евразол си го е казал в заглавието )
09.11.2009 19:01
sever написа:
забелязъл ли си, че винаги когато се заформя раждането на някакъв диалектичен умозрителен момент, в чийто и да е качествен разговор, задалжително идва някой, който да ти оплеска разговора.
с неграмотни бръщолевици обикновено ))
много обикновено.


"Глупостта е дело лично", а това е задължило веднага разни хора да си изтърсят глупостите.
Особено словесната диария с повторение на някой, който се нарича пегас?
Нямаше да взема отношение, но видях, че разговорът ви е почнал далеч преди това в твоя блог.
Защо не си стоиш в блога, девойко, да ти е мирна хубавата главица? ;)
цитирай
16. pegas08 - Agent 777, narodnata mydrost е за теб:
10.11.2009 21:46
"Кавото повикало, такова се обадило."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969411
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031