Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2010 18:59 - Откъде се пръкнаха?
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 31617 Коментари: 47 Гласове:
44


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В отговор на templar   Ето от къде. Ето и кои са. И кои не са. Всичко е казал човекът. Та да не се чудим.   Даже започва с „политическата им платформа”:   Нощта ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба своя пурпурен гняв - величав. Дълбоко сред мрак и мъгла.   От къде се пръкнаха:   Из тъмни долини - преди да се съмне, из всички балкани, из дебри пустинни, из гладни поля, из кални паланки, села, градове, дворове, из хижи, колиби, из фабрики, складове, гари, хамбари, чифлици, воденици, работилници, юзини, заводи, по пътища и по завои, високо по сипеи, урви, чукари, бърда, през слог и рид, през глухи усои, през есенни жълти гори, през камънаци, вода, мътни вади, ливади, нивя, лозя, овчарски пладнища, глогини, изгорели стърнища, трънаци, блата.  

 Ето кои са:

  Изпокъсани, кални, гладни, навъсени, измършавели от труд, загрубели от жега и студ, уродливи, сакати, космати, черни, боси, изподрани, прости, диви, гневни, бесни - без рози и песни, без музика и барабани, без кларинети, тимпани, латерни, флигорни, тромбони, тръби. На гърба с парцаливи торби, в ръцете - не с бляскави шпаги, а с прости тояги, шопи със сопи, с пръсти, с копрали, с търнокопи, с вили, с брадви, с топори, с коси и слънчогледи - стари и млади - се спуснаха всички отвред - като отприщено стадо от слепи животни, безброй яростни бикове - с викове с вой .............. народ – затъпен, унижен, по-нищ и от просяк, останал без мозък, без нерви - въстана ....................... - със сърп сред полята, просмукан от влага и студ, хора на черния труд с безглаголно търпение   А ето и кои не са:   
Не гении, таланти, протестанти, оратори, агитатори, фабриканти, въздухоплаватели, педанти, писатели, генерали, съдържатели на локали, музиканти и черносотници)
А селяци, работници, груби простаци, безимотни, неграмотни, профани, хулигани, глигани - скот като скот, хиляди, маса, народ;



Гласувай:
44



Следващ постинг
Предишен постинг

1. evrazol - Е те за това
26.12.2010 19:12
Сме на това дередже.
цитирай
2. nicodima - из фабрики, складове, гари, хамбари, чифлици, воденици, работилници, юзини, заводи,
27.12.2010 16:01
Но не собствениците им, нали?...
цитирай
3. svoboda64 - С риск да бъда дисонансна :)
27.12.2010 17:09
И защото като Поета гледам напред :)
Нака кажем, по-скоро цитираме, как завършва неговия поетически поглед...

Щото другото, въпреки истинността си - частична, отново ми се види - манипулация :)

Извинете, думата има Гео Милев:

По небесните мостове
високи без край
с въжета и лостове
ще снемем блажения рай
долу
върху печалния
в кърви обляния
земен шар.
Всичко писано от философи, поети -
ще се сбъдне!
- Без бог! без господар!
Септември ще бъде май.
Човешкия живот
ще бъде един безконечен възход
- нагоре! нагоре!
З е м я т а щ е б ъ д е р а й -
ще бъде!

1924 г.

Заблуден ли е бил? Изгорял ли е в пешите заради това?
И какво от това... Историята си има своя ход - с нашето или без нашето одобрение :)

Salve!
цитирай
4. evrazol - Уа-а-у-у
27.12.2010 19:13
Нима не разбирате смисъла на поста ???
Нямам думи да Ви обясня, че живеем в света, и според нравите, и нормите на гореописаните индивиди. С техния морал и култура, че и хигиена дори. Това е ТЕХНИЯ земен рай, понеже това е възможно с техния манталитет.

Ужас, Ужас.
Клишета и червеникава плесен.
цитирай
5. nicodima - Отлично се разбира...
27.12.2010 19:25
Но...
Ние / обикновено така наричам хората " от моята черга" - хора с повече от 15 годишно и продължаващо образование / сме около 5% от цялото общество. И имаме нещастието по доходи да сме приравнени с безимотните, неграмотните и т.н. Т.е. не можем да излезем от тяхното социално обкръжение точно по тези причини... След емиграцията у нас те процентно станаха изключително много, започнаха осезаемо да се усещат / идете в някой празничен ден в някой голям супермаркет / или просто се повозете в градския транспорт... Тези хора умират да унижат учения, способния да забогатее честно, не тарикатски... И обикновено го постигат...
В нашата страна върви процес на унищожаване на интелигенцията. Средна класа отдавна не е възможно да се появи... Финансовото унищожаване на интелигентния и образован човек ще бъде пагубно за България в бъдеще... Защото е фактическо прогонване извън пределите и на младите образовани и безмилостно "убиване" на старите...
цитирай
6. svoboda64 - Евгени, много добре разбирам смисъла на поста :)
27.12.2010 20:33
Но някак си "не си искал позволението на автора" да извличаш други тези от него :) Това имах предвид :(

И най-малкото за Гео Милев бих могла да приема, че е "Ужас, Ужас.
Клишета и червеникава плесен"...

Но какво пък... той е понесъл толкова много, ще понесе и това ")
цитирай
7. svoboda64 - nicodima и evrazol
27.12.2010 20:45
Едно от нещата, заради които съм обърнала "гръб" на литературното си образование, е точно "художествените обобщения". В по-голямата си част са изключителни красиви и въздействащи, но - като цяло - не са вярни. Защото там няма анализ, а има "внушение", няма програма, а има "погром" или... "възхвала". Лично аз съм уморена от това... Искам трезва преценка, трезво планиране и ... стоицизъм за постигането на някаквите (ни) цели... А не "ах" и "ох"... тях премного ги експолатираме без видим резултат! :(

Бъдете здрави!
цитирай
8. evrazol - Моето обобщение не е художествено
27.12.2010 21:29
Това е буквален прочит. Това е реалната картинка видяна от автора. Общественото мнение, нрави и морал, националната идея, формата на управление и личностите в управлението - всичко е продукт на тези "вълшебници" способни да превърнат септември в май:)))))) може би едва ли не. Социалните социопати.
цитирай
9. svoboda64 - evrazol :)
27.12.2010 21:45
Точно за това бях възмутена. Защото вадиш "буквален прочит" от нещо, което е част от цяло - литературна визия. И някак си не ми се минаваше през цялата митология, въвлечена в поемата, която говори за нещо друго - да бунта срещу статуквото тогава - така както е разбирано от Автора. И то не заклеймява "онези", за които ти говориш буквално, а ги възнася... до герои на драма с предизвестен край... Но Гео Милев е велик, а ние тук само се плюнчим...

Разбира се, ти имаш своето право на читател. Но аз като литературовед и човек, който така или иначе се занимава със слово, не мога да не възроптая. Защото ... "не е това"... А ти пак си отстоявай тезите :)
цитирай
10. evrazol - Нищо не вадя
27.12.2010 21:53
Нито съм прибавил. В същност, разместил съм стихосложението, но текста е буквален, цял, непроменен. Това е половината от поемата и не разбирам как би могъл този текст на мен да казва едно, а ти да виждаш друго.

"И то не заклеймява "онези", за които ти говориш буквално, а ги възнася... до герои на драма с предизвестен край..."

Е, точно в ТЯХ няма нищо възвишено. Вервай ми.
цитирай
11. svoboda64 - Не виждам "аз" :)
27.12.2010 21:59
Има си "цяло"... и когато разместиш или вземеш само част от цялото... става друго... Толкова ли е неразбираемо или да кажа като любимите ми англичани R-E- A- D M-Y L-I-P-S!!!!
цитирай
12. evrazol - Виждаш клешето от соц интерпретацията.
27.12.2010 22:05
Това са истинските участници в онези събития. По-късно станали основоположници на созиализЪма в НРБ
цитирай
13. svoboda64 - Уф, с телевизор "Мизия" не се спори :)
27.12.2010 22:17
Друго имам предвид, Евгени! Експлоатацията на поемата на Гео Милев, за да докажеш своята теза, която няма нищо общо с неговата:(

Ще го кажа простичко, пък дано да ме разбереш! Твоят анализ-синтез или не знам там какво... произтича от цитат от едно определено стихотворение, поема Божем, която си е завършена и цяла и има съвсем друго послание!

Когато навремето учителите ми ме проводиха при един от маститите варненски редактори-издатели (ченге междувпрочем), той реши да направи... подобен на твоя може би ... анализ-синтез. Казвайки ми по повод на "Умни като кентаврите - глупави като синове"... "Г. Димитров е син на работническата класа, можем ли следователно да кажем, че той е глупав като син"?

С извинение за паралелизма, но така ми звучиш. А личните ми преживелици и въпросното стихо... висят някъде из блога ми. Но този човек ме отказа с години да нямам и да не искам да имам нищо общо с "литературни критици", "литературни кръжоци" и въобще с "книгоиздаване" :)

СмЕх!
цитирай
14. evrazol - Това е цитат
27.12.2010 22:36
Няма никакъв анализ. Няма една моя дума. Това са хората, за които templar се чуди от къде са се пръкнали. Няма никакво значение дали автора ги величае, низвергва или каквото се сетиш. Това са ТЕ: "селяци, работници, груби простаци, безимотни, неграмотни, профани, хулигани, глигани - скот като скот, хиляди, маса, народ;"
Който РИВЕ по татовото време и против демокрацията и .... не знам способен ли е нещо друго да прави.Смятам, че тази суспензия само алчността и Маркс в комбина могат да раздвижат. И не за добро, не за добро.

Ти би ли посветила всичките си знания, време и интелект, точно на тази суспензия да и облагородиш живота? И твоя собствен живот би ли ти стигнал?
цитирай
15. svoboda64 - Аз - да!
27.12.2010 22:48
Това и правя. Както и хилядите преди мене. Защото в това е смисълът. В промяната, а не в низвергването и отрицанието.

поне аз това вярвам. И го живея, колкото и да ми е трудно. Но това са го правили толкова много "буржоазни жени" преди мен, че ме е срам, ако аз не мога да го изтърпя. Прочети малко повече, вслушай се в разказите на хората около себе си - малко повече... Това е пътят на еволюцията. Не на революцията. Поне аз работя за това :)

Поздрави!
цитирай
16. evrazol - Венсеремос
27.12.2010 23:16
Но Пасаран
цитирай
17. svoboda64 - Понякога си мисля, че така наречените "десни"
27.12.2010 23:44
които проповядват Вяра в Бога... не разбират какво точно правят :) Защото ако не вярвам, че човек може да се промени, включително и чрез моето незначително влияние, защо съм изобщо на този свят?

А аз съм била свидетел - имала съм очите - за много метаморфози :) Не обичам лозунгите, Евгени... Предпочитам къртовския труд :)

Пък каквото излезе накрая :) Там ние нямаме думата :)
цитирай
18. rummi - едно време
28.12.2010 00:08
бях на курс за подготовка за кандидатстване в СУ. та там водещият сподели как в нячалото на поемата всичко е вертикално, а в края - хоризонтално. доста проникновено прозрение.

нещата са такива каквито са. ученето не е нищо, освен повторение и не можеш да придобиеш нещо повече от това, което притежаваш.

цитирай
19. boristodorov56 - Браво!
28.12.2010 00:13
Браво!
цитирай
20. анонимен - ДУМИ ДУМИ ДУМИ
28.12.2010 19:56
Претенциозни,накичени,римувани...Напъхани в поема,наивна и глупава,като дете от детска градина!И той като Смирненски възмечтава вечната мечта за рая!И да убиеш такъв човек е наистина върха на идиотщината!..
цитирай
21. lado - Здравей, Егени! Я виж ти - от Иво Димитров какво ти пращам
28.12.2010 21:20
Ангелите се свършиха. Демоните - също.
Георги димитров е подменен от жанвиденчета и сер Гейчета.
В масовото общество има място масова консумация, маса и мас интелигенция.
Доброто е заменено с реалити. Злото-също.
Красотата е силикон. А грозотата е подменена с ботокс.
Истината е полу лъжа. Полу лъжата е цялата истина. Манипулацията е върхът.
Вярата е мода. Модата-вяра.
Тотото е надежда а чалгата - върховна любов.
Бах е Петдесет цента, Рейгън е станал Обама а другарката масларова е Госпожа Масларова...
Еволюции на масовото.
В порното - импотентни полюции.
Изобщо... майтап.
Светът е готов за спасителя антихрист.
И Дяволът потрива доволно ръце.
Най-голямата дяволия е в ход.
Когато вярваме, че Дявол няма, а няма ли дявол- няма и Бог.
Няма ли...
цитирай
22. анонимен - Гео Милев е велик!. Видял е народа си ...
28.12.2010 23:46
Гео Милев е велик!. Видял е народа си такъв, през 1924. От всички описани в стихотворението се е пръкнал сегашният ни народ. Годината 2010 си отива. Минали са 86 год., но единствената разлика с онзи и този народ е може би по-добрата телесна хигиена.
цитирай
23. анонимен - Към Никодима
29.12.2010 08:45
Като чуя или почета, че някой постоянно парадира с дипломите си и получената степен на образование се стресвам. Защо ли? Защото светът е пълен с дипломирни, но необразовани; с такива, които постоянно изтъкват образованието си, но немогат да свършат малко по-интелектуална работа, нещо което един среднист го върши много добре. Работата Никодима не е в добитата степен на образование, а това което е останало в Главния мозък по време на учението. Работата е в това, че всяко образование дава база за развитие. И ако тази база не се доразвива с новостите, придобилия това образование, след пет години е полуобразован спрямо тези, които надлежно са следили новостите и са ги изучавали. В този смисъл, самообразованието е велика сила, която създава интелекта. Що се отнася за околната реалност, тя продължава да се ожесточава. Една от причините, като основна наистина е калпавото образование, слабия практичен опит на управниците. Това го имаше и при социализма. По-скоро, тези полуобразовани дечица на тогавашните партийни функционери, свикнали да действуват насилствено, упражняват насилие върху народа, за да придобият власт и пари. В беднотията не са смо недотам образовани, но е пълно със "смачкана" интилигенция, отритната по политически, доносническополицейски, заради техния висок интелект, който е трън в очите на полуинтелектуалния началник или собственик. Така е не само в България, така е и в много държави по света. Разказвали са ми за арогантноста на гръцки и германски капитани на търговски кораби, които сблъсквайки се с интелекта и познанията на Българските помощник капитани, ги тормозят до последния ден на договора. Така че полуинтелегентноста, полуентелекта съществува вред по света. Например, днес всички плюят евреите. Аз им се възхищавам. Защото, те изучават и познават много добре общественоиконмическото развитие и го прилагат успешно. Затова са добре. А у нас всички плюят, нямайки най-малка представа за това което плюят.
цитирай
24. nicodima - Към ан.23
29.12.2010 22:03
Обикновено не отговарям на анонимни, но благодаря за културния коментар!
Ако визираш мен, посочи ми с точно каква диплома съм парадирала и съм убедена, че ще удариш на камък. Не че я нямам. Сега ще получиш алергия - всъщност са три! След тях следват още десетина от различни квалификации - всичките не мога да си ги купя, а първите - не беше възможно : )... Сега вече мога да кажа открито, че много се гордея с тях, още повече, че точно те и уменията, за които те свидетелстват, спасяват семейството ми в тези тежки години.
Говорим с различни думи за едно и също нещо - за смачкания интелигентен човек. Да, и купени дипломи има и то много - вече видяхме какво става и по върховете на властта.
И за евреите сме на едно мнение, имам лични наблюдения как работят!
Но по никакъв начин не причислявам интелигентните бедни и достойни хора към чалгаризираната тълпа... Прочети спокойно и без емоции коментара ми и ще видиш, че говорим за едно и също нещо.
цитирай
25. vmir - Трагично катастрофиралият постулат за:
31.12.2010 17:20
"Диктатурата на пролетариата", модифициран с "кооптирането" на селячеството и болшевишката пропаганда за успеха на модификацията. Що народ се закачи на тази въдица, заради нея направиха не селянин, а поетът Вапцаров член на военния (разбирай терористичния) отдел към ЦК на БКП, а той приел, защото нямало кой друг... И това продължава да бъде повод за вдъхновение на разни катили...
цитирай
26. анонимен - АУ!
02.01.2011 14:39
[quote=evrazol]Нима не разбирате смисъла на поста ???
Нямам думи да Ви обясня, че живеем в света, и според нравите, и нормите на гореописаните индивиди. С техния морал и култура, че и хигиена дори. Това е ТЕХНИЯ земен рай, понеже това е възможно с техния манталитет.

...Ауууу,как пък ти неувираш че си заслужаваш управата,тъй като ти си я избирала!кото ще рече- в стадото си ама клинчиш!
цитирай
27. evrazol - 26
02.01.2011 22:33
Аз си заслужавам всичко. И наистина съм в стадото сред такива като тебе. Ако бяхте птици, щях да съм в ятото. А аз и лебед да стана, ти ще си ровиш с копитата, че и със зурлата, ако ма разбираш:)))))))))
Айде Честита Нова Година, че друго ново едва ли ще имам шанс да ти честитя:))))
цитирай
28. анонимен - njgNlyZcCiX
24.05.2011 20:59
HHIS I should have thhuogt of that!
цитирай
29. анонимен - fzndIFcbDKtpZ
25.05.2011 02:42
Posts like this brihgten up my day. Thanks for taking the time.
цитирай
30. анонимен - pvjPozCdOQgmdI
25.05.2011 03:26
In awe of that answer! Rlealy cool!
цитирай
31. анонимен - BBtswAZFdX
25.05.2011 06:52
I thank you humbly for sharing your wsdiom JJWY
цитирай
32. анонимен - vqkPgrXH
25.05.2011 13:39
KqyXam <a href="http://ejwwaxiytjcs.com/">ejwwaxiytjcs</a>
цитирай
33. анонимен - SsSQTyTxxMcjg
25.05.2011 14:38
XSV4JO <a href="http://afdsguobompx.com/">afdsguobompx</a>
цитирай
34. анонимен - jUMchZEtmb
25.05.2011 15:18
YkXbT6 <a href="http://bddxyihvpzhj.com/">bddxyihvpzhj</a>
цитирай
35. анонимен - uJbhCHMFASD
25.05.2011 15:32
CuTftd <a href="http://trsppjzyvrjd.com/">trsppjzyvrjd</a>
цитирай
36. анонимен - SWOWHgBTCYO
25.05.2011 15:42
ThatВ’s rlaely shrewd! Good to see the logic set out so well.
цитирай
37. анонимен - mvhnkBgJDSnWFPB
25.05.2011 19:12
pQxd0C , [url=http://egcknaszurcr.com/]egcknaszurcr[/url], [link=http://wmulhjsbpubq.com/]wmulhjsbpubq[/link], http://xxlajdzmannw.com/
цитирай
38. анонимен - bxKoKBmXMJ
25.05.2011 19:40
GsT4Zs , [url=http://qbkjgxmahuoa.com/]qbkjgxmahuoa[/url], [link=http://uugxnphtshdj.com/]uugxnphtshdj[/link], http://bxvwtknihelo.com/
цитирай
39. анонимен - PJiPavnOzmtG
25.05.2011 21:01
And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me stargiht.
цитирай
40. анонимен - oOColyCGjlw
26.05.2011 14:15
vnXuSh <a href="http://qgqwewsxeofy.com/">qgqwewsxeofy</a>
цитирай
41. анонимен - WJQgMvPTBn
26.05.2011 19:05
LL2fIY , [url=http://bpwbdwodoncl.com/]bpwbdwodoncl[/url], [link=http://byvbilnsmefz.com/]byvbilnsmefz[/link], http://rejcuhobvylc.com/
цитирай
42. анонимен - biqfayWBVdD
26.05.2011 19:44
6jj3VA , [url=http://nwpejtafnnrk.com/]nwpejtafnnrk[/url], [link=http://nelnlckavkcx.com/]nelnlckavkcx[/link], http://zqbokvyvwhxl.com/
цитирай
43. анонимен - cpXqYVlt
28.05.2011 14:23
HLrCdy <a href="http://kggajukdwgpl.com/">kggajukdwgpl</a>
цитирай
44. анонимен - gOhECcAGwqrZLvO
28.05.2011 16:37
5nHrAT <a href="http://uxxjyqcqdnue.com/">uxxjyqcqdnue</a>
цитирай
45. анонимен - LutiSloeFNVkdlqXnWi
28.05.2011 17:02
q50C7x <a href="http://woryxrzfwclt.com/">woryxrzfwclt</a>
цитирай
46. анонимен - vSdQNjgrPiwNXjqVYgp
28.05.2011 17:35
5ZFg1W <a href="http://amghocptamyq.com/">amghocptamyq</a>
цитирай
47. анонимен - XWKQpubPzzY
28.05.2011 18:35
PadH6L <a href="http://ehkgluabbhmo.com/">ehkgluabbhmo</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969135
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031