Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 18:47 - Душите на хората
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 7431 Коментари: 23 Гласове:
49


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Личат по очите им. Раждаме се с такива едни ококорени, очудени и чисти очи. Раждаме де добри, ама нали „Все на добрите лошо се случва. Все на добрите-е.“:))   И когато лошото успее да те счупи – ставаш лош. А преди да станеш лош, ставаш зъл. По това можеш за познаеш, ако искаш. Забележиш ли че ставаш зъл, значи си започнал да се чупиш. Имаш фрактура на душата вече. Трябва да спреш и да страдаш искрено. Страданието шинира фрактурите на душата, за да заздравеят. Ама хората не желаят да прегърнат страданието. Борят се с него и така чупят душите си. Спират да са добри, понеже борбата се нуждае от злоба. Къде по-трудно е да се примириш, да се свиеш в ъгъла и да си отделиш пет минути за виене от болка. Само пет минути обаче, за да не се превърне лекарството в отрова. Нали отровите и лекарствата са братовчеди. От едно и също нещо се правят. Пет минути отчаяние и ново изправяне на крака шинират фрактурата. Липсата му прави добро впечатление, но върши лоша услуга – озлобява и мобилизира. Прекаляването с отчаянието пък води до пристрастяване. Но пет минути са полезни.   Победителите, рано или късно започват да приличат на победените. Това прави ценни трудните победи. Това прави вредни лесните. В края на крайщата победителите и победените се сливат в една консистенция.   Най-лошото нещо, което човек може да си причини, е да излъже себе си за това какво е и какво му е. Заблудата, че култивирайки стойцизъм става по-жизнеспособен изкривява характера, а от там и съдбата му. Заблудата, че отсъпвайки, „обръщайки и другата буза“, опазва своята същност има същия ефект. Трябва да се стремим да бъдем себе си, така че да запазим ококорените очи на детето. Дужите трябва да изживяват искрено събитията си, за да се научат да съпреживяват. И победите, и пораженията.   И едва тогава /когато са се научили да съпреживяват/ могат да си позволят да си поставят цели. Иначе няма да съумеят да проумеят, че целта не оправдава средствата.   Само на счупените души целите оправдават средствата. Счупените души делят хората по верски и расов признак. Те създават идеологии и ги натрапват на другите. Те живеят със стереотипи, мечтаят със стереотипи и стереотимно мрат. Те мразят. Те прощават непростими неща, те отмъщават. И са убедени, че отстояват интересите си.   Душите обаче нямат интереси. Душите имат мисия – доброто на другите. Счупените души имат собствени интереси, здравите – цели. Егото на счупените е червено, за разлика от слънчевото его на здравите.   Червеното его и интересите на счупените раждат робите и робовладелците, слугите и господарите, победителите и победените. Слънчевото его и целите не оставят място за подобно разграничаване на здравите души. Те не са нито роби, нито господари. Те са Аз тук и сега при всякакви обстоятелства. Те следват целите си. И са способни да обичат. Но не с интереса си.



Гласувай:
49



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Мамма миа! Брависимо!
19.03.2011 19:20
Грандиозни истини за душата казани много чисто.
Единственото, в което не вярвам е, че счупените души умеят "да прощават непростими неща". Това можене е на доста нагорни небета.
цитирай
2. willa - Душата по-скоро съхне.
19.03.2011 19:44
Там, където е ударена, ранена. Повита със страдане се лекува, но мястото остава сбръчкано, неживо. И само Духът може да заличи белега. Инак накрая от Душата остава една суха ярост.
Не ме питай каква е разликата между Душа и Дух!:)
Второто се изгражда...от добрина, разбира се!
цитирай
3. evrazol - Могат wonder, могат
19.03.2011 20:00
Те смятат, че което не се купува с пари, се купува с много пари. Така и продават. Така и прощават непростими неща.

willa - духът може и да осакати тотално. Има много сатрапи с "дух" в историята:))
цитирай
4. edinman - Е...не!
19.03.2011 20:08
"В края на крайщата победителите и победените се сливат в една консистенция."
Останахме без мотивация!А сега накъде?
цитирай
5. evrazol - edinman
19.03.2011 20:11
Е как накъде? Да направиш една крачка в повече ... не от някой друг, а в повече от колкото ти стигат силите!
цитирай
6. megg - Пет минути ...
19.03.2011 20:18
За да намерим себе си във възторжените очи на детето. За да си припомним и обичта, и жалостта , и истината за душите.
Поздрав, Evrazol!
цитирай
7. tit - Значи мисията става интерес
19.03.2011 20:22
когато душата се счупи?
А егото?
Размишлявам си...ти си труден за възразяване!:))
цитирай
8. edinman - Ето че имало надежда!
19.03.2011 20:49
Свършат ли силите,ще викаме духът!Дано не пресили нещата :)
цитирай
9. анонимен - Фундаментално за всеки.
19.03.2011 21:37
"И когато лошото успее да те счупи – ставаш лош. А преди да станеш лош, ставаш зъл. По това можеш за познаеш, ако искаш. Забележиш ли че ставаш зъл, значи си започнал да се чупиш."
цитирай
10. evrazol - Мен ма-алко ме е страх от духове:))
19.03.2011 21:41
Духът от бутилката често влиза в духовна близост с духа на времето, от което избуява несломимия човешки дух. Тогава духовито ме избива в духовност /Ето скалъпих го/
Душата страда ча-ак на другия ден към обяд докато дъхти на винарки.

Онова за победителя и победения и мене ме изненадА:) Ама го бях написал вече и червеното ми его ме принуди да го потвърждавам криво, ляво.

Трудно се оказа това обобщение за душите на хората. Човек може да разбере нЕкои обстоятелства по собствената си душевност.

Е-е-е-й, край нема бе. Тая Голяма луна на лунатици ни напрай:)))
цитирай
11. анонимен - Мъдро!
19.03.2011 21:53
Мъдро!
цитирай
12. анонимен - Благороден елен в собствен капан ;)
19.03.2011 21:58
evrazol написа:
Духът от бутилката често влиза в духовна близост с духа на времето, от което избуява несломимия човешки дух. Тогава духовито ме избива в духовност /Ето скалъпих го/
Душата страда ча-ак на другия ден към обяд докато дъхти на винарки.

Онова за победителя и победения и мене ме изненадА:) Ама го бях написал вече и червеното ми его ме принуди да го потвърждавам криво, ляво.

Трудно се оказа това обобщение за душите на хората. Човек може да разбере нЕкои обстоятелства по собствената си душевност.

Е-е-е-й, край нема бе. Тая Голяма луна на лунатици ни напрай:)))


Утре ще си още по-отлежал и пивък.
цитирай
13. evrazol - tit
19.03.2011 22:03
Нали пътя към ада бил постлан с добри намерения. А всяка подредена система се стреми към разпад. Добре че ни се случва по някое цунами да ни подреди приоритетите. Щото хаосът пък се стремял към ред.

На мен суетата ми помага да забелязвам критичните погледи, та белким се туря на релси Във всеки случай онова с което се гордея са именно преодолените страдания. Не знам дали е така и с другите хора. Ама като не знам кво ли съм седнАл да блУГствам?

Цял ден днеска се хиля с оная чалгИя - "Все на добрите лошо се случва, все на добритеее"
цитирай
14. анонимен - ти колко си добър?
19.03.2011 22:18
вижда се, че си много умен.
цитирай
15. narayana777 - XXL
19.03.2011 23:14
ob6to vzeto ne lo6o.ama malko si nema6 idej za kakvo stava duma.jivej v anglia.menagerite mi sa 4erni i mi 4upjt du6ata vseki den.hal haber si nema6 kakvo e rasova diskriminacia.po bbc izla4iha izkazvaneto na edin molla,koito ni objsni na vsi4ki hristiani,4e toi/citiram/;nikoga njma da spre svoite bratj miusulmani da ubivat hristianite ,za6toto HRISTIANITE NE SA HORA,tai kato ne vjtvat v alah.ha sega si vzemi teoriata 4e s4upenite du6i sa vinovni za rasova i verska diskriminacia i si j zavri...znae6 kade....
цитирай
16. 777 - Винаги ще има любени и недолюбвани хора.
19.03.2011 23:20
Когато разберат, че душите им имат мисия, а не право черво, може и да успеят да се реставрират по напуканите аорти на добрината за другия.
цитирай
17. анонимен - Ъ?
19.03.2011 23:45
Това изглежда го е писало 12 годишно дете са класното по Литература...
Плоско е...душата на човека не може да се опише, нарисува или разкаже...А този, който е писал това идея си няма за какво говори.
цитирай
18. evrazol - Налага се да повторя за неразбралите 15 и 17
20.03.2011 00:22
И когато лошото успее да те счупи – ставаш лош. А преди да станеш лош, ставаш зъл. По това можеш за познаеш, ако искаш. Забележиш ли че ставаш зъл, значи си започнал да се чупиш.

Момчета, стегнете се. Много хъс в спора изважда отпред онова, на което мястото му е отзад. Я колко горчилка сте събрали. Дайте по-ведро и по същество, ако може. Черен му бил началника, че и верски фанатик. Ти там хляба ли си вадиш, или си на поклонение. Я вместо да ми се сърдиш на теорията вземи, че го напусни тоя началник. Или пък му покажи, че си му по-цЕнен от пристрастията МУ.

14 - Добър съм чаак докато отсрещния успява да слага емоциите си зад логиката. Но после не ставам лош, а чужд. Щото добър не може да е чужд.

Но вие всъщност не ми се карате, нали? Че то, все на добрите лошо се случва, бе:)))))
цитирай
19. анонимен - хмм
20.03.2011 00:29
мда, много думи. Но нещо идеята им ми се губи. Мисля, че авторът е искал да каже нещо, но въпреки, че се смятам за сравнително интелигентен, не мога да проумея какво иска да каже.
цитирай
20. анонимен - шти требат повечко гънки, пич
20.03.2011 01:21
анонимен написа:
мда, много думи. Но нещо идеята им ми се губи. Мисля, че авторът е искал да каже нещо, но въпреки, че се смятам за сравнително интелигентен, не мога да проумея какво иска да каже.


авторът нема ти обяснява ако сам не вденеш ;)
цитирай
21. lelya - Уау
20.03.2011 14:33
"Все на добрите лошо се случва." - Защо?
За да се пречупят и да останат само душите с детски очи?
Ами онези, пречупените?
Защото е трудно да измериш 5-те минути, те са важните, вали?
Не, не може да е така. Така се губи смисъл. Лошото, просто е лошо, има го и това е. Добрите са си просто добри. Нищо повече.
цитирай
22. анонимен - )(
20.03.2011 21:21
според елементарната теория на душата в нея влиза само това , което бъде допуснато

зъл е също като лош
лош не винаги е зъл
избора е на човека, който носи душата

има само един проблем- дали човека знае за това, за носенето
цитирай
23. evrazol - :)))
20.03.2011 22:26
избора е на човека, който носи душата

Той ли носи нея, тя ли носи него?
Наистина е елементарна теорията която имаш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969107
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031