Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2011 12:01 - Да имаш да вземаш
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 4234 Коментари: 13 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аз ли се лъжа,  или наистина масово се бавят плащанията. Вярно, строителството е умиращ отрасъл, но моите сведения са, че и извън него плащанията се бавят. Бави ги на първо място основния инвеститор – държавата.   С тридесет лева увеличение на минималната работна заплата правителството щяло да засили потреблението, ама друг път.   Господин министър, ако регламентирате плащанията в три дневен срок от датата на данъчвото събитие, ще засилите потреблението в пъти повече. Поне според  дюлгерските ми представи от икономика. И понеже не се съмнявам във Вашата компетентност, смятам че съзнателно спекулирате с необоснован популизъм.  Такъв ход засяга най напред  Вас и правителството.   Докато ни искате кредит на политическо доверие, ние /простолюдието/ си затваряме очите някак. Но изглежда скоро ще ни поискате и икономически кредит. До сега си го вземахте силом и безлихвен. Но лихвите тепърва започват да текат. Мантрите на Тотю само отлагат падежа.   От Софийска вода регулярно и много учтиво ми напомнят по телефона, че дължа сто лева. Питат кога и колко мога да внеса и ме осведомяват, че са си отбелязали. Моите лизингодатели се успокояват, когато чуят,  че работя, но си чакам плащанията. Какво ли ги успокоява не знам. За топлофикация да не говорим, но подозирам, че скоро в подобна ситуация ще се озове НАП. Моите работници също. Какво ли ще стане когато всички изгубим търпение?   Възложителите, които ми бавят плащанията все по-често не ми вдигат телефона, но пък Вие ми вдигате вноските по социалните осигуровки. Дали ще приемете за обезпечение по тях старите ми гащи? Ще Ви бъда благодарен. Ще ми се да потребявам. И на работниците много им се ще. Щом си получат заплатите и веднага ги потребяват. Още същия ден на 100%. Не се нуждаят от стимул, Най- вече ток потребяват. Билетчета за транспорта потребяват по някога и по-често обядват.   Щото имат да вземат!   И аз имам да вземам!   Дано и Вие все още да имате от къде да вземете, че от нас няма да може вече. Освен ако не се договорим за ония гащи.   Вярно, че държавните Ви служители не страдат от Вашия „феномен“, но да подсетя: Те ядат хляб от частни фурни и други продукти на „бизнеса“ потребяват. А заем зрещу залог на бъдещи вземания вече никой не дава. Дори и с лихва.   Верно, правим каквото трябва и не се интересуваме какво ще стане, та дано се заинтересувате Вие.   Че, ако всички имат да вземат, накрая ще остане само един,   който има да дава.


Тагове:   тъг,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - Този материал - "Безумията на ...
12.06.2011 12:32
Този материал - "Безумията на един финансов министър" (на адрес : http://forex.finance5.bg/viewtopic.php?f=11&t=2761&p=43806#p43806 ) -
много добре кореспондира с казаното от теб - взаимно се допълвате.
цитирай
2. turb04 - Никой не смее да каже, каква е меж...
12.06.2011 19:35
Никой не смее да каже, каква е междуфирмената задлъжнялост!
цитирай
3. evrazol - Най-големия длъжник е държавата
12.06.2011 19:57
А големите фирми спекулират до някъде с това. Така спира "оросяването на крайниците", за да се запазят "началниците". Добър начин да се инвалидизира "организма".
цитирай
4. drugi - Сигурно
12.06.2011 22:41
Аз съм "За". На всички фирми да се плаща в тридневен срок от издаването на фактурата.
Но всичките строителни предприемачи, които като продават "на данъчна оценка" да бъдат задължени моментално да платят цялото скрито ДДС и корпоративен данък X 2 + лихвите.
Иначе няма да е честно. Едните да спазват закона, а другите да се правят на обидени, засегнати и обеднели.
цитирай
5. evrazol - Явно ги разбираш тия работи. Обясни.
12.06.2011 23:08
Сега защо едните спазват, пък другите обидени? Мамка им и предприемачи.
А как е скрито ДДС-то и къде? И защо корпоративния данък само Х 2?
Трябва да се вдигнат заплатите. Ъ-хъм!
Радвам се че си "за".
цитирай
6. анонимен - Толкова точно и иронично
13.06.2011 09:22
анализиране на ситуацията, че само Боко не би го разбрал! )))
цитирай
7. drugi - Защото
13.06.2011 10:24
Направило ми е впечатление, че строителните предприемачи имат изключително интересния навик да крият огромно количество данъци. Освен това страшно много се засягат, като им кажеш, че не са прави. Почват да хвърлят хартии и викат "какво ми е дала държавата, че да й плащам данъците". И като им обясниш, че това не те вълнува, искат да си доплатиш отгоре ДДС-то върху цената. Това ДДС, което са искали да скрият.
А механизмът е лесен. Намерил си отнякъде 100 хил. лв и искаш да си вземеш апартмент. Само че като дойде време да ти го прехвърли, предприемачът иска да пишеш в нот. акт. че си му дал само 30 хил лв. Защо? Защото като напишеш 30 000, той плаща ДДС върху 30 000, а останалото си го скрива. А ДДС върху 30 000 е доста по-малко от ДДС върху 100 000.
цитирай
8. evrazol - Аха-а-а!!!
13.06.2011 14:51
А ти със стоте хиляди държиш да си платиш ДДС на сто хиляди, което е 20 000. Вместо да платиш /ДДС го плаща крайния потребител - демек купувача/ 6 000 върху основа от 30 000.
В този случай ДДС-то се укрива от купувача, а не от предприемача. И трябва да му е изпила чавка мозъка на тоя предприемач да не ти вземе ДДС-то, ако толкова държиш. И ако ти кандисва на врътката, то е защото на реална цена няма да купиш, а не че той ще спечели. Нали останалите от 30 до 100 хиляди остават мръсни пари без доказан произход. Трябва да ги пере през фалшиви сделки, че да може да ги вложи в ново предприятие.

Изказвайте се компетентно бе, хора! Ако не сте на ясно - питайте. Питащия изглежда глупак само веднъж. После вече е знаещ.
цитирай
9. svoboda64 - Хехе,
13.06.2011 15:55
който не е работил в частния сектор не знае за какво говори... То цифри лесно се размахват, но е интересно как оцеляваш "въпреки тях"...
Не ми се занимава с бакалски сметки, но ако някой си направи труда да види колко му "отчисляват" просто ей така... защото "трябва"... ще се откаже изобщо да работи :)

За мен, проблемът в БГ е, че "трудът" изобщо не се цени, а се ценят "отчисленията" от него, които отиват по веригата... Когато "трудът" си дойде на мястото, ще има и уважение между хората, които го упражняват - независимо къде по веригата се намират :)
цитирай
10. drugi - Съжалявам
13.06.2011 23:45
Трябва да те разочараовам, но май не си разбрал.
Когато цената се обяви за 100 000 леваи предприемачът си е направил сметката, че вътре има само 5 евро ДДС, а купувачът си иска обявена пълната цена, продавачът има два избора:
- да си плати ДДС-то, което е искал да скрие
- да увеличи цената, която е поискал отначало.
И ако избере втората опция, губи сделката, защото продутът му е оскъпен.
Вярно е, че купувачът плаща ДДС-то, но тъй като то е час от цялата цена, никой нормален човек няма да се съгласи да му вземат повече пари, пък било то и за ДДС.

Надявам се, че ме разбра. АКо не си, ще ти направя още един реверанс с нагледно разказче. :)
цитирай
11. evrazol - Човече,
14.06.2011 10:07
Ти не познаваш механизма на ДДС. Разбира се веднага ще ти призная правотата, ако успееш да се аргументираш, но за сега смятам,че говориш абсолютно неподготвен.
ДДС е точно 20% При крайна цена 100 000 не можеш да си правиш сметката вътре колко ддс има. То е точно 16 666, 67, които трябва да внесеш в държавния бюджет. От тях продавача си приспада вече платеното ДДС за материали и услуги, и внася разликата.

При крайна цена 30 000 ДДС-то е 5000. От тях ще трябва да си приспадне вече платеното ДДС за материали и услуги. И ако сумата на платеното по време на строителството ДДС e в повече, ще трябва да иска възстановяването му от бюджета, за което данъчните ще го скъсат от ревизии. Кражбата /неплащането/ на ДДС става по време на строителството, а не е следствие на продажната цена.

Когато купувача се съгласи да се включи в "далаверата", той реално няма да плати ДДС върху разликата от 70 000, което е 11 666,67 и ще получи жилището за 88 333.33.

В този случай /при реална цена/ у продавача остават 83 333.33 преди приспадането. При обявена цена 30 000 у него остават 63 333 мръсни и 25 000 чисти пари. Реално неплатеното ДДС остава у купувача. Той просто не го плаща и получава жилището вместо за 100 за 88 приблизително..

Е, ако купувача е кандисал да плати реални 100 000, а пък обявява 30 000, то реално е платил данък на глупостта.

Което ме навежда на идеята, че данък така или иначе, плащаме. Дали на държавата, или на простотията - личния резултат е един и същ.

Но "играта" на продавача не е там, където я виждаш ти. Смятам че дължиш две бири:)))
цитирай
12. drugi - ето и обещаното
15.06.2011 22:57
http://drugi.blog.bg/biznes/2011/06/15/.765958
Надявам се да е разбираемо.
цитирай
13. evrazol - Разбираемо е цялото неразбиране на материята
16.06.2011 18:24
Мускулестия простак има срещу себе си безмускулест простак. Просто слабичкия е трябвало да подпише всичко и да получи апартамента за ДВАНАДЕСЕТ хиляди.
Има истински такива случаи и най-различни подобни на тях. Не може слабичкия да загуби капарото, понеже не той разваля сделката и т.н.

Сделките обикновено се обявяват без ДДС. Ако то е включено в стойността това се обявява изрично.

Това ми прилича на скалъпена историика, която реално няма как да се случи но материята не я познаваш ти. И в разказа ти няма и грам от материята на счетоводството.
Човече,
Дали да признаеш, че си се повлиял от мутренски фолклор и се мъчиш да го облечеш в Закона за счетоводството си е твоя работа. Но описаното от теб и за фантастичен разказ не става.

И да ти кажа - ДДС-то на 120 000 не е 20 000, а 24 000. Ако не вярваш на мен, питай някого, който е написал поне една фактура ьф животът.

Изглежда искаш да кажеш че ДДС В /вместо НА/ 120 000 и 20 000. Ако 120 е крайна цена с ДДС. Но тогава просто няма основание да му го искат втори път. То ВЕЧЕ е в цената.

Край нема е-е-е-й. Дай да си говорим за футбол. Аз от футбол НИЩИЧКО не разбирам. И ще можеш лесно да си върнеш бирите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969402
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031