Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2012 22:05 - Талигаринъ
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 1570 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чудовищни талиги има
Отпред, отзад с ярмо и жегли

От дето мулетата впрегнеш

Нататък те щат я потегли

Умът е тоз бичим талига

А мулета са наще страсти

Отпред, или отзад ги впрегнеш

Талигата все джасти-прасти


Държи юздите талигарин

Чак до тила си крехнал феса

И мулетата с бич подкарва

Тоз талигар е интереса
А. Константинов

 

Всички познаваме автора и често го цитираме. Особено по отношение на нашите управници. Какво ли е искал да ни каже с това си стихотворение. Дали не ни се надсмива тъничко и в прав текст?

                Талигари, ще речете,  е добро определение за управниците ни. Талигата  -  на страната ни а мулетата - „горкият народец“. Мъдростта  „интереса клати феса“ е мъдрост на същия този народец. С тази мъдрост той кърми децата си. С нея ходи на църква, на работа и на сватба. Дори и мулетата теглещи талигата, и те интереса си гонят. Ако не ги свързват хамутите на страха и немотията, и страха от немотията, или ще се разбягат по света в различни посоки, или ще се качат всички в талигата, та да се правят на талигари.

                За това и талигарите ни са мулета. Но да се върна в началото.

                В началото бе словото и словото бе в член първи на конституцията, който го делегира на член първи на партията ... Нейсе! Погледът назад ми е нуже само за да не ме упрекнат в трибезначалие. По нататък да четат само разбралите последното понятие – трибезначалие.

 

                Къде ни се намираше каруцата, преди да ни осени новия талигарин, уж всички знаем. С мъдростта на интереса, допуснахме да ни се изредят всякакви талигари. Идеята, че докато те си клатят феса, ние ще си клатим фесченцата, винаги се оказваше гола надежда. Клатейки си феса, те клатеха нас. Но какво ли разбира муле от фес. То, мулето, като му закичат един пискюл на челото, за фес го има. И потропвайки с копитца, подскачка по жълтия калдаръм от време на време, да си поклати уж феса, пък феса му си седи в парламента и не му дреме на пискюля. Това си го знаем, но не го помним.

               По избори ни изпрягат от хамутя и ни черпят с кебапчета. Ех,  тогава как ни се клати феса-а-а. Като ни дойде патриотизма, класовото съзнание, етническото достоинство, като ни напъне протестния вот, като си спомним къде ни охлузил врата хомота стар, юрваме се към урните с надеждата – нек И таз свобода да ни бъде дар. 

*

                Обръчите от фирми, в едно с обръчите от администратори-послушковци, че в едно и с довчерашните талигари, приклекват с надеждата да ги отмине бурята. Иде нов интерес, клатим новия фес и чакаме чудо. И чудото винаги е едно и също. Стария талигарин си събира дърмите, сяда по-отзад в талигата и предава дизгините на новия. Новия талигарин изпряга старите мулета, орязва им дажбата /зер, който не работи, няма да яде/ и ги праща в отпуск. Впряга си свои мулета. Щото с чужди мулета Андрешко не ти трябва и каруцата за един резил  си остава в калта. Щом се смени талигарина, чуждите мулета стават на биволи и много си падат по кал, белким помогнат реставрацията на стария талигарин. 

*

                 Така последния талигарин, макар и с висок рейтинг остана без мулета. /Всички се правеха на биволи/. Елита от задната част на талигата му гледа сеира. Администраторите-послушковци треперят както си му е редът. Калта  достигна пода на каруцата и изпаднахме в криза. Елита седи отзад и вика дии. Дава акъл за посоката и прави комитети за защита на впрегатните биволи, бивши мулета. Биволските мулета си изкаляха пискюлите и взеха да се чудят на кой талигар да се молят, щото тая работа с феса излезе ялова.

 

                 Талигарина полудя. Профсъюза на талигарите “ ЕС“ не разрешава да прати другите талигари, дето тежат на каруцата, в калта при мулетата. Пък и брадчеди по елит  са му -  някак си... Всички с работническо-селски произход. Мулетата гледат да скъсат хамута на мизерията и да щипнат наповънка, или се опитват да се качат в каруцата. През останалото време, левите и десните се ритат, и се правят на средни.  Той размахва копралята, ама муле от копраля не се плаши. Пък и трябва да внимава за ония отзад, че реват, ако ги оцапа. Талигата, разгеле, затъна  до ниво стабилност. От друга гледна точка прилича на остров на спокойствието.

                Той върти копралята и не му стигат посоките. Културното, социалното, финансовото и бойното муле, в едно с всички останали свиват опашки и на където да тръгнат, все нещо им пречи.

Умовете рисуват картини, позовавайки се на твърдението, че всичко се случва само в главите ни. Едни рисуват справедливо възмездие, други със звезди обсипват свода небесен, трети с плач безнадежден навяват скръб на сърцето,.  А гарванът грачи от Уолстиит. Умове – за тях всичко е поезия.

                 И докато зимата пее свойта зла песен, единственото нещо, което стърчи като Альоша, като Родоско чудо, като тотемен стълб, като ... абе, като такова, е самотния талигарин. Изправен в каруцата, фокусира целокупния интерес. Плюят го всички, молят го, съветват го, аплодират то, чудят се стърчи ли, или вече виси с една смърт юнашка и с една победа. България цяла сега него гледа. И от никъде взорът надежда не види.

                 Но и никой НЕ ЩЕ да го замести! Чакаме Годо, виждаме Годо, и толкоЗД ...

                 Как стигнАхме до тука ли? Лесно! По магистралата на личния, днешен интерес. Ние сме маскари.




Тагове:   тъг,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivanbunin - Мисля, че за умен човек като Вас е полезно да видите какво значи истинско...
01.02.2012 22:23
... духовно проникване в същността на нещата...
Алеко и съвременните опити за реминисцензия все пак са непроницаема от специфична локалност световна провинция, уважаеми...
Умът на човека не му е даден, за да му върши работа само от Стара планина до Средна гора... Пуснете ума си малко на воля...
"Теперь исконные загадки и затруднения получают разрешение. Моралей столько же, сколько и культур, не больше и не меньше. Ни у кого нет свободы выбора. Как у каждого художника и музыканта непременно есть нечто, не достигающее до сознания, изначально господствующего над языком форм его творений, и отличающее их от художественных достижений всех других культур, так же несомненно в каждом выражении жизни любого культурного человека имеется изначальный, a priori в строжайшем кантовском смысле, свой склад, который заложен глубже всякого сознательного суждения
и стремления, и в стиле которого мы узнаем стиль определенной культуры. Человек в отдельности может поступать нравственно или безнравственно, делать "добро" или "зло" в области исконных чувствований своей культуры, но форма его действий есть нечто заранее данное. У каждой культуры свой собственный этический масштаб, значение которого ограничено ее пределами. Общечеловеческой этики не существует."
цитирай
2. beckslover - Докато я управляват талигари/н/,
01.02.2012 23:44
талигата никога няма да стане каляска.:(
Последният смени мулетата и биволите с катъри, а от туй не става впряг за колесница.

Прав си, вместо балкон, съборихме сградата и изградихме хиподрум.

Хак ни е талигаринъ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969976
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031