Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2012 10:37 - Мъртвата зона
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 2464 Коментари: 7 Гласове:
24

Последна промяна: 12.02.2012 11:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От десет години се е знаело за спуканата стена на язовир Иваново.

Айде сега да предположим как би могла да се предотврати трагедията:

 

Вариант първи: Властта, сезирана от добросъвестни граждани, разпорежда проверка. По низходящ ред разпореждането стига до някакъв регионален началник. Началникът единствен влиза в контакт и конфликт с накакъв местен интерес, готов да пожертва много, но да запази стената и ползите които тя му носи. Местния интерес оказва въздействие /заплаха, подкуп/ върху малкия регионален началник, който препраща по веригата нагоре удобната на местния фактор версия. Като се вземе предвид, че парите винаги не стигат, властта слага преписката на изчакване и тя потъва в рафтовете.

 

Вариант втори: Местната власт, със собствени средства, наема експерт, който изготвя аргументирано становище и го изпраща по компетентност. Компетентните, търсят политически дивиденти и ако времето не е предизборно – пращат преписката на рафта.

 

Вариант трети: Местната власт, със собствени средства, прави проект и кандидатства за финансиране. Местните фактори, чиито интереси са засегнати, работят против проекта, разбира се неофициално. Висшите етажи на властта, които нямат пряк интерес, в най-добрия случай бездействат, или се потдават на нерегламентираното влияние на местния фактор. Тук се появяват два нови подварианта:

                 Получават финансиране и ремонта отива на „Обществена поръчка“. Четири години след началото на инициативата, пътят е извървян. Наш човек, дал кесарю кесаревото, извършва със съмнително качество въпросния ремонт.

 

Или

 

                Не получават финансиране и стената си остава като дамоклев меч.

 

Вариант четвърти: „Добросъвестен гражданин“  изпуска язовира. /ето защо са бетонирани изпускателните тръби/ Това е престъпление и той изпада в категорията неизвестен извършител. Човек издирван от закона.

 

Вариант пети: Целокупното население, зарязва кърската си и други работи и се завлича в София за да протестира. Следват традиционните реакции и мерки при такива искания, които знаем как завършват. А целокупното население, не може да зареже за дълго цялата си работа, пък и София не може да побере всички.

 

 

От изредените до тук възможности за развитие на събитията, май най-ефективен се оказва вариант 3-а. Който в кризисни условия е почти невъзможен.

 

И всичките приказки за безхаберие на управляващите и за липсващото гражданско общество, си остават пушек по вятъра. Защото живеем в мъртвата зона на размитата отговорност. Горе долу така протичат процесите във всички сфери на обществения ни живот. И няма никакво значение дали става въпрос за битови, социални или други проблеми.

 

Бог е високо, а цар далече

До тях да стигнем всичко ни пречи.

 

Не е преднамерено безхаберието демонстрирано от управниците ни през последните двадесет години. Те просто уреждаха чрез постовете си, собствени проблеми и обслужваха чужди икономически интереси, с цел и последствие – материална изгода. Това се нарича политическа линия и правителствена програма.

 

И все пак, защо нашите кандидати за политическите структури задължително следват този път? Та няма ли и честни хора сред тях, с истинко намерение да служат на държавата си? – Ами няма. Защото схемата работи и на най-ниски нива. Там където се пукат язовирите един гледа сватба, а друг – брадва. Но всичко това се разбира едва след трагедията.




Тагове:   тъг,


Гласувай:
24


Вълнообразно


1. boristodorov56 - Има пропуск
12.02.2012 11:11
Не си предвидил варианта:
- местния селски тарикат обсебил язовира изпуска добросъвестно обема му - съгласно разпоредбите на закона и няма проблем, дори да е спукана стената и властта на всички нива и в цялото разнообразно персонифициране да не си е свършила работа по надзора на водоемите като съоръжения.
Тоест - задължените да го правят - изпълняват закона и неговите разпоредби.

С една дума - ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗАКОНА е най-важната предпоставка за недопускане на евентуална трагедия.
ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗАКОНА е задължение, както на местния тарикат обсебил язовира или в случая стопанисващия полигон в лицето на шефа му, принципала МНО - следователно Правителството, така и на селският кмет, в чието землище се намира водното съоръжение.

Специално за допускане на трагедията имат вина и носят отговорност: селския кмет, шефа на полигона, министъра на НО, Премиера.

Всички приказки и сочене с пръст нанякъде са опит за избягване на отговорност.

Има закон - нарушаването и неизпълнението му определят чия е вината, а не мнението на Цвичко и Боянският вол.

Изводът - както е обичайно у нас - законите не се изпълняват от никого и водят до понасяне трагедии от невинните.


Всъщност виновни сме всички ние, които овластяваме скопени от човещина, интелект и възможности хора, които да ни управляват или казано иначе - да изпълняват законите в наша полза или охраняват изпълнението им.
цитирай
2. ketcakuatl - АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ГОРНИЯ КОМЕНТАР
12.02.2012 11:27
Борката каза всичко. Няма какво да се добави.
цитирай
3. evrazol - Местния тарикат
12.02.2012 11:30
Плаща на местния бос с парите от рибата. Освен това той не е компетентен да управлява такова съоръжение. Така, че няма интерес да го изпуска. Освен това, язовира БИ ТРЯБВАЛО да има преливник, през който да изтичат високите води, дори да не е изпуснат. Т.е. язовира може да се напълни само до ниво преливник. Но малките селскостопански язовирчета изобщо нямат такъв. И точно това ги прави опасни. Прелялата вода къса стената, ако не изтича през преливника. Случая в Иваново не е такъв и да се обвинява концесионера е недоразумение.

И да, прав си! Всъщност виновни сме всички ние, които овластяваме. Понеже и когато овластяваме, го правим за далаверата. Дори далаверата да е само едно кебепче. Ние не гласуваме доверие, апродаваме власт. Властта над нас.
цитирай
4. evrazol - Май
12.02.2012 11:31
ketcakuatl написа:
Борката каза всичко. Няма какво да се добави.


Няма и какво да се НАПРАВИ!
цитирай
5. wonder - Отговорността трябва да Е на Държавата и Министерството на Околната среда и водите.
12.02.2012 13:46
Язовирите са сложни хидроинженерни съоръжения и не могат да се стопанисват /разбирай Експлоатират/ от невежи и лаици, нито от местната власт.
Местната власт може и трябва да се възползва от наличието им за осигуряване на питейна вода за населението в съответната област, мелиорации и донякъде за развъждане на риба /тук съм с особено мнение/, за добив на енергия /където е възможно/ и пр.
Местната власт не бива да има никакво отношение към Поддържането на язовирите, а само към качественото Ползване на хидровъзела според целите му за местно предназначение.
Само хипер-специализирани хидроинженерни ядра към Министерство на околната среда и водите, би следвало да упражняват непрестанен контрол с наличните съвременни комуникационни и наблюдателни средства и да осигуряват тясно-специализиран контрол в областта, професионална ежегодна поддръжка и профилактика на всички териториални язовири у нас, което би повлияло като цяло Екологията и би опазило доста реки като ниво на пресушаване, заблатяване и зарибяване.
Неподдържаните хвостохранилища тровят земята. Непочистените язовири от 20 години са инкубатори на... хайде да не се разпростирам, че няма да спра два дни ако отпочна.
Истината е, че мини-потопът в Хасковско е предупреждение за крути мерки относно всичките над 2 000 язовири в страната, от тях над 30 % занемарени, изоставени, неподдържани и рискови за хората, реките и земята.

http://www.bg-tourinfo.com/damlakes.htm
цитирай
6. vmir - Прилагането на всяко възможно решение иска време, средства и точните хора.
12.02.2012 14:21
Не знам дали има и година от решението на съда, че за хидротехническия си гений, Доган основателно е взел космическия хонорар, равен на заплатата на поне 2000 хидроинженера. Някой може ли да пресметне колко време е необходимо и какви стъпки са необходими, докато парите започнат да отиват на точното място при точните хора? Моля без умности от рода: "Щом са на власт, трябва да могат", защото искане на невъзможното е допустимо само от себе си, и не е честно от останалите да се иска невъзможното.
цитирай
7. evrazol - Всички системи според мен
12.02.2012 14:38
са проядени от наслоена безотговорност и корупция. И тук е практически невъзможно всеки служител /на каквато и да било институция/ да отстоява онова, за което всички претендираме - държавния интерес. Работата пак опира до утвърдения ни манталитет. И понеже каквото човек си направи сам и Господ не може да му го направи - плащаме всички, за безхаберието. Държавните заплати вече двадесет години са по-ниски от тези в частните фирми. Но там няма незаети места и са предпочитани. Защо?
Това е и причината да смятам дереджето за лична отговорност на всеки, но това няма как да стане изведнъж. Системата тепърва ще взема своите жертви, макар и да се самосрутва под собствената си тежест.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969160
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031