Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2012 22:10 - Атлантиада
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 4295 Коментари: 7 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Малко късно мъдреците разбрали, или открили, или пък интуитивно се досетили, че отделният човек е много важен за нацията. Когато го сторили, вече било късно и процесите необратими. Но да започна от начало.

Една процъфтяваща цивилизация отивала към своя залез. Културният  и научният и потенциал достигнал до такива открития, че с тях хората станали почти богове. Политическата и социалната системи функционирали така прекрасно, че всеки човек можел да намери мястото, сигурността и удовлетворението си. С две думи – радвали се на труда си хората и се обичали като братя.

Именно любовта към ближния ги съсипала.

Силните носели на гърба си слабите – с много любов. Учените измислили такива технологии за простите, че не било никакъв проблем и най ощетения интелектуално жител, да реализира всичките си желания. А политиците, ах, политиците изградили такава обществена система, при която на индивидите не се налагало да отстояват своята индивидуалност.

Мъдреците на тази цивилизация не отчели един дребен факт. Когато възможностите на хората станат по-големи от мечтите им – те се превръщат в мутри.

Постепенно древната цивилизация започнала да мутрясва. Хората разбрали, че „суета на суетите и всичко е суета“ и единствения смисъл е да ядеш да пиеш и да слушаш чалга, която да те вдъхновява да ядеш да пиеш и да се веселиш. Всички били полу божества, а интелектуалният потенциал на цивилизацията се превърнал в обслужващ персонал, който само откривал нови услуги и усъвършенствал старите на ползу роду и в името и благото на човека. Един вид интелектуален пролетариат.

Естествено никой не искал да бъде пролетариат, докато другите благоденстват благодарениена неговия труд. Желаещите да учат, регулират, прогнозират, контролират и потдържат благоденствието ставали все по-дефицитни и все по-натоварени. Имало всичко за всички и никой не се интересувал от намаляващия интелектуален ресурс, който междувременно бил иззел функциите и на моралния. С две думи всички клечали на плажа и имали всичко и било вечен Джулай морнинг, даже и вечерно време. И най-простият човек можел да си купи машинка за промяна на физичните и математическите константи, но те не си ги купували, понеже не виждали за какво може да бъде ползван такъв уред.

Вече никой не искал да учи. Никой не искал да си дава зор да развива каквото и да било, щом имало достатъчно за ползване.  Все по-нарастващите нужди били напълно задоволени. Цивилизацията тръгнала към упадък.

Разбира се, по някое време, някой се усетил, че ресурсите се изчерпват и решил да се запаси. Друг, усетил се по-къдно, решил да търгува, по-късно се появили крадци, след това рекетьори, но учещи вече не се появявали. В интернет имало всякаква информация, но липсвали знания за нейното прилагане в практиката. Хората започнали да си преразпределят ресурсите. Материалният свят станал изчерпаем и те се концентрирали върху него. Появили се понятия като „блага“, „апетитна хапка“, „далавера“, „преяждане с власт“. След това – капитализъм, социализъм, обществено разделение на труда, после се преминало към феодализъм /след една финансова криза/ и натурална размяна, а след това общественото устройство преминало през робовладелски строй и клоняло към формиране на племена.

Малцината останали учени и хуманисти, които имали представа, ко,е как и защо трябва да бъде, загубили надежда във възможността да бъдат спасени цивилизационните достижения от времето на разцвета. Те се събрали на съвет и направили анализ на изминатия път. Стигнали до извода, че грешката е заложена още в началото. Когато всеки циганин можел да си купи компютър, GSM и пистолет. Голямата грешка била, че простотията имала достъп до достиженията. Всеки простак можел да стане депутат, всеки футболист – инвеститор и всеки неграмотник – фактор. Разбрали, че е невъзможно да прогресираш индивидуално, понеже така натежаваш на блатото и то те поглъща. Че трябва да се учиш от по-предните и да ги следваш. Че трябва да теглиш по-задните и да ги просвещаваш, че трябва честно да си определиш мястото в тази верига и да бъдеш проводник вместо лидер, че инстинкта за доминиране води до изпростяване и така доминиращия става зависим.

Разбрали малцината, че всичко трябва да започне отначало, но вече нямали привърженици и последователи, а само ползватели. Трябвало да оставят знанията си за поколенията в някакви нетленни паметници и да започнат всичко от начало.

Построили системата HAARP, взели всичките си знания и потопили собствения си континент. Разделили се на няколко екипа и всеки се отправил със съответното си оборудване към съседните континенти. Мислели, че непорочните съзнания на туземците могат да дадат добра основа на бъдещо възраждане. Едни построили пирамиди и в тях вложили знанията, други създали календар на маите, трети създали учения, скрижали и други послания към новите цивилизации. Създали и специален уред за изписване на житни кръгове, който щял да се включи на подходящ етап и да даде тласък на ново време. Когато хората станат способни да ги разчетат.

Не могли да направят много.  Умовете израствали бавно, били фрагментарни и онова, което не разбирали лесно – превръщали в религия. С онова, което разбирали – спекулирали за надмощие, материалните “ блага“ си оставали приоритет, но мъдреците били доволни. Посоката била обърната и те вярвали, че някога тяхната цивилизация ще се възроди.

За всеки случай в новия си проект предвидили и защитен бушон. Ако всичко отново се оплеска, една финансово – етична – смислова криза ще отнесе калпавото и излишното, за да не се повтори историята.




Тагове:   тъг,


Гласувай:
28


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. ketcakuatl - ЕМИ
06.06.2012 23:07
Разкошен си! Това се сетих на 'прима виста' и хич не те четкам нещо... Умееш да отсяваш зърното от плявата в актуалното. Формулировките и изводите ти, леко забулени в алегория са отлични. И не само за този постинг разбира се. Браво пич, кефиш ме максимално!
цитирай
2. tit - Ха, ха, на братя Стругацки ли беше оня разказ,
06.06.2012 23:08
в който една деградирала от човек маймуна си сложи молив над ухото и космонавтите решиха, че разумния живот на планетата може да бъде възроден?:))
Определението ти за мутра е безукорно!!!
Аз не съм песимист - кризи е имало и ще има...всяко общество извървява по свой си начин пътя до нуждата да повика своя Калвин!
Не казвам, че имаме нужда от точно от калвинизъм, но малко злочестина винаги е нужна /май според Фицджералд /.
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Така е, цялата работа прилича на врпягане на каруцата през коня.
07.06.2012 09:41
"Когато на говедото внушиш,
че е човек,
то се превръща в истинско говедо."
цитирай
4. zarenkow - Много е приятна приказката ,
07.06.2012 13:34
красиво е написана. Дали не се разминава малко с действителността. Не че съм живял в Атлантида де, за да знам . :-))) Все пак . "Именно любовта към ближния ги съсипала." описаната любов е доста криворазбрана ми се струва , ако наистина са им били мъдри умниците. На слабия не се помага , като го носиш на гръб. Още -"Ако всичко отново се оплеска, една финансово – етична – смислова криза ще отнесе калпавото и излишното, за да не се повтори историята." , пак не са много мъдри. Едва ли ще отнесе само калпавото и ще остави свестното. По вероятно обратното.
И аз да съм някаква мерудия де. :-)))
цитирай
5. harvi - Брилянтно!
07.06.2012 14:39
Изчетох с голямо удоволствие! ДОБЪР СИ, МНОГО СИ ДОБЪР :)))
цитирай
6. tzarkarui - Хубав пост. Особено ценно попад...
08.06.2012 11:27
Хубав пост. Особено ценно попадение е "фрагментирането на мисленето". Или с други думи - "взиране в листата" при което се губи "картинката на гората".
:) Май си е дошло времето за дефрагментиране на мозъците (на тези, които ги имат).

А проблема с Атлантида е бил в създаването на първообраз на Държавата, който пък първообраз е бил приложен на практика от Кришна през 3102ВС, та чак до наши дни, в които сме облагодетелствани да видим нейната (на Държавата) кончина. И да "свидетелстваме" как термините "държавност" и "политик" се включват в речника на архаичните думи.
:)
цитирай
7. transformer - Истини!
16.06.2012 10:50
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969016
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031