Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 17:51 - Божеството
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 3933 Коментари: 9 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато в пещерата е студено пещерният човек се моли на бога - слънце за топлина. Пише му прошения, посвещава му декларация за доходите, подписана от неговия пророк, Сервира доказателства за своята немощ и моли, жертвопринася и се надява, богът да благоволи да реши проблема му.

Понякога се получава, друг път - не. Има слухове, легенди и ритуали, казващи как да се постигне Божието благоволение.

На друго божество се кланя, кади тамян и прави жертвоприношения пещерният човек търсейки справедливост. На трето пък, когато търси сигурност, здраве, лиценз, разрешение и всичко съпътстващо живота му.

Много божества. И всички искат смирение, ритуал и жертвоприношение. Когато божествата дълго пренебрегват надеждите му, пещерният човек се обръща към върховното божество. Но опре ли работата чак до там, вече само здрави религиозни възгледи и последователност могат да му донесат упование.

Върховният Бог се нарича Държава. Библията му се нарича конституция, а Божите пратеници на земята служат в храмове, наречени администрация.

Отдавна се водят спорове - има ли такъв Бог, чува ли той молитвите ни, обича ли чадата си, подкрепя ли вярващите, наказва ли богохулниците?

Малцина са виждали Бога, а останалите ... !? ... останалите го виждат само в представите си по най-различен начин. Всеки според вярата и фантазиите си. Едни редовно се кланят в храма и жертвопринасят, други са пълни атеисти, но за всеки случай не богохулстват, че може пък случайно и да има такъв Бог.

И едните и другите следват религиозните догми, само в крайна нужда. Миряни, какво да ги правиш? Мислят се за Божи следовници, наричат се общество, родолюбци, патриоти. Контролират се взаимно в спазването на догмата и-и-и ...

Живеят с вярата, че някой, някъде, мисли за тях. Грижи се, бди и пази децата им.

Да-а-ам, религията наистина е опиум за народа!


Тагове:   тъг,


Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. evrazol - Какво се случва наоколо и защо ...
06.07.2012 00:23
Наоколо се случва дезинтеграция на обществото, защото са му отнети перспективите и индивидите са се самозомбирали по опазване на стандарта си. Кризата извежда гротескно основните черти на характерите на предна позиция в поведението и сеира е пълен.

Скоро ще изглежда щастливец оня - успял да опази психиката си. През този месец станах свидетел на странни неща - електротехник с 20 години стаж бръкна в табло с шест киливолта без предпазни средства и изгоря, депутат се блъсна с личния си автомобил във валяк, 30 тонен камион маневрираше по Парчевич, Топлофикация затрупа изкоп на Софииска вода, за да направи изкоп в съседство на един метър, а един дипломат заобиколи пеш по затворена за ремонт улица. Циганин даде пари на просяк, а алкохолик звъня на 112 щото кола паркирала на тротоара му пречела. Две момичета с цигулки на гърба караха колелета с едно колело по Цар Асен, а в едно кафене-мазе собственичката излагаше картините си /на пресечката на Х.Димитър и Шишман/. Такси едва не прегази регулировчика пред Народното Събрание, а в съседство озеленител поливаше цветята с една много готина машинка и с уста си свиреше хоро. Граовското.

Междувременно вдигнаха тока, Витоша горя, а крадеца на милион и половина предаде себе си но не и милиона:)

Взехме заем с 4.5% лихва и медиите го прескочиха, български инвеститори не бяха допуснати - и това го прескочиха, а Кипър пое управлението на ЕС. По улиците видях хладилно камионче на което пишеше "Гръцка риба" а такова с българска още не съм виждал.

Чета блогове и се чудя защо, ходя на работа и пак се чудя защо, една банка ми отказа кредит, а шефа и ми го предложи срещу процент и в цялата тази лудница срещнах един приятел, който си беше останал какъвто го помня от преди 30 години.

Ето какво се случва, но не знам защо
цитирай
2. tit - не е виновна кризата, но за переспективите си прав!:)
06.07.2012 01:34
пет дена извън информационния трафик са...хъм, прилична почивка. Сега лудницата на градския живот ми се струва обичайна. Тоест - обичайно кошмарна. Не мисля за утре - като циганите...
Впрочем - върнахме се по-рано по настояване на детето, щото се притесняваше да не почне края на света и да изтървем началото!:) Без коментар, дет`се вика!:))

А може и да е права - и вече да сме в началото. В гонката за опазване на стандарта е възможно и края да изтървем!:))
цитирай
3. boristodorov56 - Държавата е Бог,
06.07.2012 19:06
а травестита Бойко - нейната месийка.
Наш'то слънце свети дори в кучи гъз.

Така де, щом си траем.
цитирай
4. анонимен - Тръпки ме побиха
07.07.2012 09:49
от тази картина. ((()))
цитирай
5. evrazol - И колко мъченици в името на това божество ...
08.07.2012 03:06
И колко поклонници, висящи пред кабинети и приемни с наивната идея, че някой се интересува от съдбата им. Светиите пият нектар и амброзия там на върха издигащ се над закона. Кръвосмешават се. Земните жени раждат полубоговете им, земните мъже водят войните им. От Олимп валят пояснения и стратегии в сутрешните блокове. Медии венцехвалят делата, чудесата и чудесиите им.

Храмовете се пълнят в делничен ден от 8 до 5, а в събота и неделя Господ си почива. И всички се мислят създадени по Негов образ и подобие битувайки цял живот като образи и подобия.

И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост... Туй е казало
стадо от вълци във овчи кожи,
камък основен за да положи
на лъжи свети, а ум човешки
да скове навек в окови тежки!

И как да обясниш, че държавата е производна на стремежа да бъдем човеци, на поклонниците дето се чувстват човеци само в лоното на държавата?
цитирай
6. vmir - Интересно, но неподходящо сравнение.
13.07.2012 16:51
Държавата е временна форма, приета по целесъобразност, а Бог - вечна същност. Мисленето за държавата като вечна я води до провал, а мисленето за Бог като моментен каприз подвежда хората.
цитирай
7. evrazol - Държавата се прави на Господ
13.07.2012 18:21
vmir написа:
Държавата е временна форма, приета по целесъобразност, а Бог - вечна същност. Мисленето за държавата като вечна я води до провал, а мисленето за Бог като моментен каприз подвежда хората.


А жителите и имат толкова полза от нея, колкото и от Бог. Или както казва Михайловски - Бог е високо, а цар далече. До тях да стигнем - всичко ни пречи:)
цитирай
8. vmir - 7. evrazol,
13.07.2012 19:38
evrazol написа:

А жителите и имат толкова полза от нея, колкото и от Бог. Или както казва Михайловски - Бог е високо, а цар далече. До тях да стигнем - всичко ни пречи:)


Михайловски е написал и следната прекрасна басня: Орел каца на върха на едно дърво и пред себе си вижда един охлюв. - Как се качи дотук? - пита изненадано орелът. - С пълзение - отвръща охлювът. Лошото е, че у нас почти всеки иска да бъде орел. А държавата се прави от всички.
цитирай
9. evrazol - А държавата се прави от всички
13.07.2012 21:02
Анджък! Ама как да накараш всички да правят, вместо да ползват?
Иначе идеята за летящите охлюви е готина. Сигурно е еволюционен етап, щото познавам и един двама пълзящи орли:)
Убеден съм обаче, че онзи, който ПРАВИ нещо, никак не зависи от мнението на онези дето го чакат и бездействат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969999
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031