Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 22:34 - Не мир дойдох да донеса, а меч
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 4360 Коментари: 12 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тези, които предизвикаха протестите, искат да ги заглушат.
Този път стратезите сбъркаха. Толкова дълго бяхме овце, че накрая съвсем ни подцениха. Никой не предполагаше, че бунтовете срещу сметките могат да им потърсят сметка.

Всеки по собствен път стигна до тези бунтове. С различен интерес и с различна идея. И като видя чак там, на площада дереджето си, до този момент наричания с жалкото умалително "народец" започна да възмъжава.

"И в няколко дена, тайно и полека народът порасна на няколко века"

Глупав ли беше този народ толкова години, търпелив ли беше, или му беше трудно изведнъж да отръска от своята душевност Ганьовщината, Андрешковщината и Социалистическия морал - не знам. Вероянто докато патеше от себе си, острието на мизерията намери затлъстялата му съвест. Общото му страдание усредни различията на желанията му.

Няколко процеса протекоха успоредно.

В стемежа си да опази държавата в кризата, бившия вече премиер почти пожертва народа си. И толкова се главозамая, че почти се опълчи на собствените си кукловоди.

Кукловодите го качиха на шейната. /От тези среди се излиза само с краката напред./ Той беше изпълнил своята роля - да обере негативите и да отвори път за старите "нови", които да се върнат на бял кон, пак да оправят България.

Глупак ли беше, тарикат ли, нагаждач, или мафиот, или всичкото това заедно, или един наивник на средна възраст, може и никога да не разберем. Преди четири години Андрешковците го избраха и той изглежда си повярва, че с тъмно минало може да доведе светлото бъдеще. Съдебната, изпълнителната и законодателната власт плюс четвъртата - медиите вече бяха в ръцете му.

Народа знаеше тъмното му минало, когато го избра, но кукловодите тогава така пожелаха. Сега пожелаха да го махнат. По-точно поискаха народа да го махне, разчитайки, че пак ще ги разпознае като по-малкото зло и ще ги приеме за спасители.

През всичкото това време народът явно е търсил себе си, или пък беше прозрял, че трябва да вика неволята, ако иска да се измъкне от батака.

Никой не очакваше площада да обърка сценария, който винаги е работил. Площада беше узрял до толкова,  да разбере, че проблемите му вече не могат да се решават "на парче". И в петте парламентарно представени партии разпозна петте пръста на октопода.

За пръв път площада започна да мисли. Оставката на правителството, която толкова лидери желаеха провали замисления контролиран преход.

Сега ситуацията е "задънена улица". Партиините лидери мълчат. Те знаят, че който не мълчи ще умре. А лозунгите им, посланията им и обещанията им не струват вече нищо.

Ако площада отстъпи - чакат го още 20 по-бедни години и преход. Ако мафията отстъпи ще загуби трудно отвоювани позиции и никога вече няма да си ги върне.

Изпаднали в ступор политици обясняват, че демокрацията няма инструменти да реши проблемите на демоса. Изпадналия в ступор демос, се чуди как да си реши проблемите с демократични инструменти.

Двете страни нямат избор. И път назад нямат, щото и за двете страни "назад" означава гибел.

При тази генетична, историческа и културна обремененост задънената улица няма как да не се препълни с енергия.

Всичко, което противоречи на конституцията е незаконно. Но онова, което е непосилно за конституцията, е детска играчка за революцията.

Който не победи - ще умре. А мълчанието вече е олигархично злато. И ако гърците не намираха виновник за тяхната криза, то ние тук, много добре знаем кой е виновен. Политиците не предприеха лустрация и ни внушаваха, че всички сме виновни. Лустрацията вече я започна улицата.

Днес Кутев зове Цветанов да пази от кръвопролитие. Местан иска нещо от народното събрание, Атака не иска нищо, за да претендира за всичко, а на лудото Яне му трябва да стане премиер, па макар и за два часа. Сините ухаят на теменужки.

С протестиращите няма кой да говори.

А исканията? Вече няма значение какви са исканията. Няма значение дали са възможни, дали са законни и към кого са отправени.

Аз не знам колко народ ще протестира утре. Не знам срещу кого и за какво ще протестира. Нито кой ще му приеме протестите. Не знам полицията ще охранява ли парламента, или ще го остави на съдбата на Бастилията. Не знам някой носи ли отговорност за нещо въобще.
Но утрешния ден ще бъде един хубав ден за българската демокрация, зъзнеща под дъжда на непосилни сметки.



Тагове:   тъг,


Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Здравей!
23.02.2013 23:07
Понякога с умисъл коментираме по възможно най-краткия начин.Други пък изпадат в дълги обяснения.Но се случи нещо малко възможно(поне допреди две седмици изглеждаше направо невъзможно).Аз не съм пророк и не знам,какво ще се случи.,,Изпадналия в ступор демос, се чуди как да си реши проблемите с демократични инструменти."Поне за 23 години разбрах,че с бавене и шикалкавене уж в името на "граждансия мир" не става!!!Не се решават нещата!!!Радикалните искания не винаги са невъзможни и лоши.Кел файда,че си имаме демократична Конституция(на хартия сме социална държава) щом мнозина въпреки,че се трудят живеят зле?Затова-на улицата!!!И път назад няма!!!Защото означава гибел!!!
цитирай
2. comfy - Да-да,
23.02.2013 23:34
хареса ми написаното тук (както и на други места, де)! :)))

До утре, тогава, пък... ще видим...

к.к.
цитирай
3. kasnaprolet9999 - От години едни и същи маймуни са в ...
23.02.2013 23:57
От години едни и същи маймуни са в парламента и се правят, че вършат нещо. Имат си администация и тя изработва по тяхна поръчка законопроектите. За народните представители остават дебатите им този театър дотегна на хората, защото не им решава проблемите.
цитирай
4. mt46 - Поздрав!
24.02.2013 00:27
Крайно време беше народът да се събуди!... Мафиотите и монополистите могат да отстъпят - предостатъчно са заграбили... Ако имат здрав разум...
Дано утрешният /вече днешен/ ден да е добър, без кръвопролития, без биячи, палки, тупалки!...
цитирай
5. dedenze - Браво за отличната гражданска позиция !
24.02.2013 00:34
Докъто има такава утрешния ден ще бъде все по хубав, идва пролетта !
цитирай
6. kostadin - Не важно какво става по улиците на ...
24.02.2013 08:08
Не важно какво става по улиците на българските населени места .Важно е какво правят мушмуроците зад кулисите .Отново сме в мрежата им.Бунт който не вземе власта дава повод да се гаврят след това с всичики ни.
цитирай
7. mamkamu - :)
24.02.2013 10:56
Даа, в някаква безпътица ни е държавата. Миксът от фашизирани лумпени, безпомощни политици и пасивна "интелигенция" няма да доведе до нещо хубаво. Освен ако... лумпените не се отегчат накрая и не си отидат по домовете.
цитирай
8. evrazol - :)
24.02.2013 13:10
mamkamu написа:
Даа, в някаква безпътица ни е държавата. Миксът от фашизирани лумпени, безпомощни политици и пасивна "интелигенция" няма да доведе до нещо хубаво. Освен ако... лумпените не се отегчат накрая и не си отидат по домовете.


Няма как да се отегчат. ЧЕЗ ще ги ентусиазира.
цитирай
9. zarenkow - :-)
24.02.2013 13:16
Чудесен анализ , адмирации . Правила има . Проблема е в нефункциониращата система от правила или обезсмислянето им при прилагане. От улицата може и да не се иска философия за нови правила , а отговорност при прилагане на настоящите. Отговорност на управленския персонал . Задължителна конфискация на заграбеното над средната производителна възможност за страната в периода и реална отговорност на партии и личности за щети от действие или бездействие. Без контрол и превенция не става.
цитирай
10. demograph - Вълнуващо точно казано! Напишете го на английски!
25.02.2013 11:17
Поздравявам Ви! Ще помагам казаното от вас да стига до много хора.
Тотална незабавна Лустрация!
Морален ценз за участие в политиката, управлението и медиите!
Имуществен ценз за участие в политиката за "необяснимо" разбогателите се!
Бойкот на вестници и медии показващи стари муцуни!
Натиск парламента да работи колкото и за което народът иска!
Дневен ред-този от плакатите пред парламента!
Няма няма! Никакъв рестарт - грамотни сме . Старата операционна система само се гримира при рестарт.
Инсталиране на нова операционна система!
Изритване на провокаторите.
Мир с армията, полиция и службите!
Натиск върху Патриарха, Мюфтията, Епископа и Равина да анатемосат мафията и да благословят борещият се народ!
цитирай
11. makont - Назад е гибел,
25.02.2013 14:00
то е като пророчество. Дано безпътицата не върне умората, умората от живота и безразличието, защото надеждите не са много големи, а пътят до отчаянието е кратък. Поздрави за написаното!
цитирай
12. djgator - Страхотен материал!
26.02.2013 12:01
И аз си позволих нещо по темата http://djgator.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/02/26/trite-lyji-moiat-analiz-edna-nadejda-i-priziv.1058131
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1967887
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031