Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2013 11:42 - Естествения ход
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 5703 Коментари: 12 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато крадецът е седнал на трон - той се нарича цар. Столът прави фараона фараон. Много малко са примерите за обратното. Към стола има особено отношение

Най- близо до стола клечат лакиете. Седящият в него, авно най-вного се нуждае от тях. Следва охраната. Кордонът от приближените. Временните приближени, защото няма вечни приятелства, както всички знаем. Онези, които папкат, ако слушкат.

По-нататък стоят лакеите на приближените и техните приближени.

И така, чак до най-дребния администратор. Такава е иерархията. Била тя диктаторска, демократична или каквато там се сетите. Животинската иерархия на прайда. Четирите страни /власти/ на "обществената" пирамида. Скосяващи се към върха и сливащи се в една точка - Столът.

Извън прайда, на една лапа разстояние кротко си пасе стадото - народ. Донор на ресурс, основа на пирамидата. Властта произтича от него и му принадлежи. Но точно в този пирамидален смисъл. Произтича, защото народът е ресурс, и му принадлежи, но не както принадлежи инструмент, а както принадлежи бенка.

Прост народ - слаба държава, не е обикновено остроумие. Простия народ е слаба основа, която трудно издържа тежестта на пирамидата.

Пирамидата е конституирана  по силата на естествените човешки наклонности и в този смисъл може да се каже, че властта е дадена от Бога, понеже той е направил хората такива, каквито са, а те я дават такава, каквато е. Всички измислени до сега конституции третират връзките между отделните елементи на пирамидата, така че тя да бъде устойчива, но в никакъв случай конституциите не могат, а и не искат да променят пирамидалната и форма.

От "Идеалната държава" на Платон до днес "Всяка държавна уредба загива от вътрешни противоречия, присъщи на собствения ѝ принцип и от злоупотребата с него. Това, което се осъществява в неограничени размери води до своята противоположност."

Както и да се подрежда пирамидата, в основата и ще стои плебса. Какъв ще бъде той - колко учен, колко богат и колко способен - няма значение за пирамидата. Тя трябва да има основа. И плебса не може без пирамидата. Той не може да се самоуправлява, колкото и да пише конституции по площадите, а ако съумее случайно да постигне самоуправление, автоматично ще се структурира пак като пирамида.

Борбите в политическия спектър люлеят пирамидата, но в същност надмощието на едни, или други течения само леко отмества границата между плебса и аристокрацията нагоре, или надолу. Средната класа е противоземетръсната шайба на тази конструкция. Тя е бариерата между горе и долу, но и проводника между тях. Тя е оня посредник, между основната маса и върхушката, която обира луфтовете, балансира противоречията, компенсира натоварванията и се явява център на тежестта и равновесието.

Средната класа напоследък ле-е-е кичко поизчезна.

Горната част на пирамидата временно ще левитира, докато на долната част и настива плешивото теме. После ще последва удар от притеменяването на левитиращите върху главите на протестиращите. Даващите, ще дадат на искащите, а после заедно ще страдат от последствията, но "долу" няма как да стане "горе". Социализмът го доказа.

Под равнопоставеност, ние разбираме равнобедност. И не търсим стол /трон/ за човека, а човек за трона, който ще ни направи равно бедни. Българите в казана никой не ги охранява.

Ние с главите си ще счупим ледовете :)) но никога няма да се разберем какво да се прави с разбитото. Като победим монополите, кой ще разпредели еспроприираното? Как и на кого?

Може би на лакеите и приближените до стола?

Та ако с червените куфарчета произведохме червените олигарси, сега чрез червените олигарси ще произведем червената средна класа.

Даващите, ще дадат на искащите, а после заедно ще страдат от последствията, но "долу" няма как да стане "горе". Социализмът го доказа.

Истинския наш и световен проблем е в прекалено многобройния "плебс", който гладува, и протестира, и е нужен само на себе си вече. Техниката и технологиите почти го обезсмислиха, а той не се разви с тях. Вече няма нужда от силови специалисти, а плебса друго не може. Късно е да се учи, понеже олигархията вече е структурирала икономиката. Дори и образован, той пак ще си остане беден и обречен да служи, вместо да работи за себе си.



Това, което се осъществява в неограничени размери води до своята противоположност, както е казал древния. Проблемът на стола е какво да прави с онези долу. Те са гладни, много са, силни са и сами не знаят какво да искат, но знаят, че не искат да бъдат оставени сами на себе си.

Върхушката също не иска да ги остави сами на себе си, че може да станат опасни. Тя ще се мъчи да се дистанцира, изолира и да запази икономическия контрол под формата на финансова зависимост, дори без посредничеството на политическите си марионетки. Обикновените ще се боричкат в калта до изчезването си по естествен път. Но те вече не представляват интерес за капитала. Капиталът не се нуждае от експлоатация на човек от човека, наемния труд не му е ресурс, за да бъде и си остане капитал. Капиталът има проблем с потреблението, но ще преживее и без потребление няколко века, с помощтта на натрупаното. Стига да запази властта.

Неграмотните безработни, безработните вишисти и пенсионерите имат един единствен шанс да избегнат скотобойната - да откажат лукса на кредит, удобствата срещу "заплата" и подчинението, заради "спокойствие и сигурност". Те също имат проблем с потреблението, понеже им е невъзможно да потребяват. Въпросът с потреблението е въпрос за запазване на статуквото, но мисля че то вече не може да бъде запазено, а и никой не ще да го пази. Шансът на бедните е да минат през анархия и мизерия, жертвайки себе си в името на децата си. Но това едва ли ще стане. Трудно ще разберат, че за да получат свобода и шанс, трябва да се откажат от илюзорната реализация в иерархията и се погрижат сами за утре изграждайки собствени сруктури. Та всичко да започне от начало.
__________________________________________________

Няма как да разбера колко са утопични вижданията ми, ако не ги сложа тук за оценка.





Тагове:   тъг,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Виж какво си напиксал, цитирам те:
10.03.2013 13:02
"Капиталът има проблем с потреблението, но ще преживее и без потребление няколко века, с помощтта на натрупаното. Стига да запази властта."

Има много съществена разлика между натрупването на пари и капитал, която за българина май не съществува. Пари са банкнотите в буркани или в банка (някои не са съгласни с второто, мислят банковите си депозити за капитал). За разлика от парите, капиталът е винаги в състояние на несигурност и риск, имам предвид не риск от общ характер - огън, обир, падаща саксия, метеорит или астероид, а инвестиционен риск, пряко зависещ от потреблението. Важната разлика тук е, че докато парите в бурканите запазват номиналната си стойност, реалната стойност на капитала (т.е - пазарната му стойност) е зависима от потреблението и свръхзависима от прогнозната големина на потреблението. Така, не много големи варирания в потреблението, могат да доведат до многократно по-големи промени в размера на капитала, респективно в размера на паричките, с които се измерва капиталът. Казано с други думи, за да си запазиш капиталът, трябва да го превърнеш в пари, но това означава да спреш да го управляваш и в голяма степен да изгубиш интерес към управлението, но така се поставяш в ролята на бедните, които периодично се прощават с част от спестяванията си поради парични реформи на управляващите...
цитирай
2. zarenkow - Когато създаваха ялова индустрия, ...
10.03.2013 13:17
Когато създаваха ялова индустрия , неспособна да издържи и година на реална конкуренция народа мълчеше, когато се създаваше импотентна интелигенция народа мълчеше, когато се създаваше фалшив морал, морал на кражбата , доносите , насилието, когато десетилетия зомбираха , претъпяваха чувството за реалност и деформираха чувството за справедливост, народа мълчеше. През всички тези години народа мълчеше със запушена до задушаване уста. Когато банкрутираха , след това разпродадоха и приватизираха остатъците от държавата, след това опорочиха демократичния процес в страната, същите тези комунистически уроди спретнали демокрация менте мълчаха. Сега си отварят лайняните смрадливи уста, че капитализма, който са създали бил извратен бързо забравили привнесената си в него извратеност. Днес бедата е огромна. Хората нямат база , стъпват по отломъци на различни плочи, падат, залитат и така ще е докато под краката си не усетят фундамент. Другата беда , че капитала е в ръцете на престъпници , не работещ за производство, а работещ за запазване на статуквото. Третата беда е не работеща, корумпирана съдебна система и липса на контрол за спазване на законността. Отърване няма , очаква ни голямото рухване. Подгответе се.
цитирай
3. ran - Глобалната или беге пирамидата?
10.03.2013 16:34
Доколко противоземетръсната шайба е нарочно създадена и поддържана или е естествено образувание?

Пирамидата е структура, която се държи цяла от делегирани пълномощия :), в едната посока, и от парични потоци - в другата. Власт срещу пари. Или - отказваме се от управленските решения, в замяна на свободата сами да изкарваме парите си. Това са "комуникациите" вътре в пирамидата, които поддържат структурната цялост. Общественият договор се крепи на доверието в парите като всеобща ценност, а възможността да се изкачиш чрез тях се разбира като независимост (по-голяма власт).
Технологично погледнато обаче, комуникациите се развиват. Книгопечатането създава средната класа и (всъщност) пирамидата по естествен път. Киното, радиото и телевизията целенасочено поддържат баланса - колкото е по-голяма разликата (власт-пари) между плебса и върха, толкова трябва да е по-голяма средната класа.
Олигархията технологично преструктурира икономиката на база на знанието, наивно опитвайки се да го превърне в пари и без да предложи нови нива на независимост в обратна посока. Резултатите са все повече технологични открития, потънали на тъмно в огнеупорните каси на олигархията (и биха осмислили в голяма степен живота на плебса) и всеобща ценностна девалвация на парите.

Преструктурирането на пирамидата от Власт-Пари във Власт-Инфо би минала сравнително безпроблемно, ако не бе третата комуникационна революция. Интернет показа на плебса, че Върхът е гол и Парите са газ, позволи на средната класа да изгражда хоризонтални структури на взаимодействие и постави Върха пред голяма въпросителна. Да отвори ли технологичната Пандора, отново включвайки плебса в пирамидата, като рискува смяна си от друг Връх, по-добре възползвал се от "комуникацията" Знание, или да създава все нови и нови стоки - като въглеродния диоксид, например - платени с Пари.

Нахвърляно с лопатата се получи. :)
цитирай
4. zarenkow - Ran-"Общественият договор се крепи на доверието в парите като всеобща ценност"
10.03.2013 17:24
Парите са само една възможност за регулиране на отношенията в обществото. Те и стойността им т.е. доверието в тях, се определят а) адекватната за времето и средата система от закони и б) стриктното им прилагане. Не е ли забележително, че още Мойсей е пренебрегнал парите и е акцентирал върху закона -- Закона е всичко. Доверието в парите не е самоопределящо се , то е резултат от т. а) и т. б). Адекватността на законите определя и архитектурата на пирамидата. Проблем е привеждането на тази адекватност при наличие на натрупващи се деформации , не позволяващи това да се случи , каквото е прекаленото овластяване със закони, пари, информация, технологии. Съвременните технологии тепърва ще овластяват все повече и повече. Тези деформации са видими във почти целия цивилизован Свят. Предстои мащабно преструкториране но това за сега нас не ни касае. Десетилетия бяхме с проблем а) сега сме с проблем т.б) и дълбокото нежелание да го решим.
цитирай
5. ran - 4. zarenkow -"Адекватността на законите определя и архитектурата на пирамидата."
10.03.2013 20:55
Кои по-точно писани закони определят пирамидата в Англия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ? - за каква адекватност на закони говорим, като там такива почти няма?
Или говорим за подробно разписаните закони на Тайван, които не се спазват? И също подробните законови възбрани в Русия, които е Невъзможно да се спазят?
Тези пирамиди са подписали АСТА, например. А Финландия и Холандия не са и дори са забранили разглеждането на закони подобни на АСТА.
А всичко това са пирамиди с проспериращи икономики. Поне донякъде.
Мисля, че законите имат само поддържаща функция, доколкото могат да затлачат или отпушат "комуникациите" вътре в пирамидата.

Ако говорим за нас, то никога не сме имали пирамида. Или, ако е имало, свършило е с края на Първото царство. Пропуснали сме Реформацията и, следователно, комуникационните основи на средната класа. Пропуснали сме медийния възход. Тоест начините за поддържане и запазване на средната класа.
За каква адекватност говорим?!
Описанието на това, което сме имали и имаме е Стол (Царя, Спасителя, Мачото)- но не Връх, недостатъчно плебс (никога не сме имали средства да го поддържаме в голямо количество) и огромната маса средна класа. Условно разбира се - "средна" е в схемата на едно условно пирамидално общество.

Сега, традиционните пирамиди правят рестарт, размивайки границите между Върха и плебса, на основата на знанието. Те имат да преодоляват традиции, които на нас не тежат. Така виждам приоритетите ни и законите ни в момента пречат. Трябват ни други. Ако искаме пирамида на Инфото, разбира се.
цитирай
6. zarenkow - "Кои по-точно писани закони определят пирамидата в Англия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ? "
10.03.2013 21:49
Ами не разбирам, как нямат законодателство и конституция тези страни и как не ги спазват. Не разбирам, как нямат закони, а имат съдебна система или как функционира икономиката им без никакви правила. Но щом казваш. Според мен функцията на законите е структуруопределяща , а не поддържаща . Адекватността се поддържа естествено със своите обратни връзки. Едно общество е такова защото има закони, в противен случай е тълпа. Към текущия момент в Световната икономика зеят огромни проблеми, точно поради не оптимални или липсващи регулации, щом не ти харесва думата закон. Регулации за това, че в икономиката има много и противоречиви интереси, рефлектиращи в отношенията между хората. Света не е икономика , Света създава икономиката по начин да го обслужва. Вярно е , че един проблем може да се разглежда от различни страни и в това няма лошо. Важното е да се търсят и намират решения на проблемите. Иначе пирамидка сме били все пак, за нула време банки, индустрия , транспорт, имало е и доверие в парите ни.
цитирай
7. evrazol - Защо се хванахте така здраво за законите
10.03.2013 23:11
Каквито и да са те, ако важат за всички, има някакъв смисъл да бъдат коментирани. Все пак онези, които наричаме олигарси, пък и не само те, стоят доста високонад законите. Те са недосегаеми за правосъдието, пък и то е далеч от идеята да ги санкционира в действителност. Парите са добра броня срещу правосъдие.

Аз забелязвам следния проблем на материално ориентираната ни цивилизация: Голямата част от парите са притежание на малка част от хората. Ако паричния поток е кръвоносната система на държавата, то в следствие на концентрацията му във върха на пирамидата, той почти не достига до долните нива. Хората са бедни, но не само това - те стават излишни. Вече не произвеждат висока добавена стойност. Средната класа /изчезналата/ в същност се явява разпределителен клапан, на този поток, така че той да достига до основата. В следствие на развитите технологии и концентрацията на парите, средната класа вече не може да произвежда пари. Не може да бъде и социален фактор. Няколко стотин големи корпорации произвеждат практически всичко. На ниска себестойност, с малко персонал, лошо качество и висока печалба. Те са новите империи, които могат да съществуват самостоятелно. Плебса е излишен. Той не може, не знае, но иска. А който може - няма средства, или попада под регулаторни и лицензионни бариери.
Той трябва да се задоволява с трохи, изпаднал в анемия, докато елита "вдига кръвното" от пресищане. Елитът вече не знае в какво да вложи парите си, а бедните не могат да "потребяват".

В тази схема не виждам изобщо ролята на "закона". Какъвто и да е той - фактите не се променят. Отворената ножица може да се позатвори, само ако богатите подарят парите си... Абсурд.

И за двете страни кризата е смислова. Но обезсмислените маси едва ли ще слязат от планетата, за да осигурят спокойствие на елита. В едно противопоставяне обаче - те нямат шанс.

Иначе казано - бедността е проблем на богатите, който те не могат и не искат да решат. А причините за този проблем са моралните ценности на материалния свят.
цитирай
8. zarenkow - "В тази схема не виждам изобщо ролята на "закона""
10.03.2013 23:41
Именно тази схема е опорочена от неадекватни закони. Неадекватни са за това, че правят обществото не жизнено, с тази сбъркана кръвоносна система. Хората са отрекли монархията отдавна, като не работеща достатъчно добре . Съвременните условия възраждат и мултиплицират монархията под формата на наследена космическа собственост. Забравени са основните човешки приоритети, децата и образованието. Бъдещето на общността е по маловажно от криворазбрани в днешно време човешки права. Не се разбира, че парите са частна собственост до момента на управлението им и са обществен ресурс при всички случаи. Ресурс влаган във виртуална икономика, но взет от реалната носи космически печалби за банките и колосални загуби за останалите. Непонятно ми е как е възможно да има безработни и в същото време гладни. Това показва само едно, система убиваща членовете си, неадекватна система , неадекватни закони защото системата това са законите и. Така разбирам нещата.
цитирай
9. evrazol - Да приемем че 25% от населението ...
11.03.2013 00:56
Да приемем че 25% от населението "работят". Останалите трябва все пак да живеят от нещо. Но за сега да не ги мислим тях.

Тези, които работят не могат да изкарат повече пари с повече работа. Техните заплати са % от печалбата на предприятието. Усъвършенствайки се предприятието освобождава хора, повишава рентабилността си и може и да увеличи заплатите на оставащите заети. Но това не помага никак на "излишните".

Те остават на "помощи", които все повече не достигат. Вече не са потребители. Не могат да живеят и на кредит. Товарят близките си, които са "заети" и намаляват печалбите от потреблението. Ефекта се мултиплицира. Малките фирми не могат да съществуват без шапката на големите корпорации за които работят, понеже без тях трябва да откриват отново велосипеда. А парите са концентрирани някъде там ... Те вече дори и да искат, няма как да слязат при "масите" освен под формата на подарък. И на мен ми изглежда, че прогресът трябва да спре. Макар че прогресът не може да спре. Премахването на монополите ще го забави и ще усложни още повече положението. По определението на Ленин ситуацията е революционна, но революцията не може да донесе нищо по-различно от див социализъм без да реши проблема, защото проблема вече не е в собствеността, а в заетостта.
цитирай
10. ran - Корпорацията е съвършения социопат.
11.03.2013 11:45
От гледна точка на морала и закона там няма какво да се търси. Технологичната стагнация също не е новина - случвало се е многократно и решението винаги е било нова технология, която в началото на развитието си е винаги трудоемка. Картелното споразумение между корпорациите за спиране на технологичния прогрес има И естествени причини - вече са разпределени сферите на ресурси и пазари, а всяко следващо корпоративно сливане/превземане, което решава проблема, прави корпорацията все по-трудно управляема и все по-малко ефективна. Може би е минал етапа експанзия, етапа усъвършенстване и следва залеза на корпоративния тип икономика - когато престане да носи печалба. (Ако и Когато :))
И мен не ме стряска, че малките фирми ще се изхранват като откриват велосипеда :) Т.нар. прогрес винаги ми е изглеждал ... преекспониран :) като ценност.

Отделно, улицата няма шанс и не може да реши който и да е проблем, но натискът й е съвсем осезаем и, колкото повече се пренебрегва, толкова по-голям и разрушителен фактор става за икономиката.
Критична маса от можещите и знаещите, когато осъзнаят задънената корпоративна улица, могат да минат на партизански и саботажен тип икономика :)) - натурална размяна, ръчно произведени и "еко-чисти" стоки. За начало става и това, а има и по-твърди форми - потребителски бойкот, например.
Да не забравяме - парите не са това което бяха :)
Е, ако можещите и знаещите не разкрият достатъчно работни места и достатъчно бързо, някой Ленин сам ще се намери.
цитирай
11. zarenkow - Не е така семпло ,
11.03.2013 14:04
въпроса има два аспекта затворена и отворена икономика. Ние сме втората .Това с производителността може да се случи и по много други сценарии, намалено търсене на външен пазар, дотиране на производство, пренасочване на инвестиции , корпоративни споразумения, лихвени проценти и много още фактори. То си има и съответните регулаторни механизми. В Китай се повиши с огромни стойности производителността но това съвсем не пречи на заетоста поне за сега. Икономиката действително е сложна , но колкото и да не я разбираш е ясно, е при съвременната производителност на труда да има гладни и необразовани, нещо дълбоко не е в ред. Както и да е , според мен ние сме правила и каквито са правилата такива сме и ние.
цитирай
12. vania23 - Не виждам нищо
13.03.2013 11:54
утопично във вижданията ти, но виждам безкраен цинизъм в тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969126
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031