Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 03:19 - Нема ора
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 4533 Коментари: 5 Гласове:
25

Последна промяна: 25.03.2013 03:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Голям пияница беше „Нема ора”. След осем мастики се прибираше на „самоход” и почти не залиташе. Изправяше се бавно, след като плати сметката си и известно време се мъчеше да „уцели наклона”. Навеждаше се леко напред, така че центъра на тежестта му да се изпроектира на пет пръста пред върховете на обувките и тръгваше. Трява да е имал страхотно вродено чувство за инерция, с което заместваше чувството за равновесие. Крачките му бяха равномерни и равни и чак до в къщи успяваше да запази константно отклонението от отвеса. Нещо като рокер, който кара на задна гума.

Разбираше се че е в кръчмата по няколко високо изречени фрази, които си бяха негов патент и дежурен репертоар.

- А наздраве, да пием още по три и да продъжаваме! – беше първа фаза.  Започнеше ли да повтаря „Нема ора”, значи време му беше да си ходи. От там идваше и прякора му, малко хора знаеха истинското му име. Нямаше приятели. И симпатизанти нямаше. Просто си беше убеден, че "Нема ора".

Когато се отдалечеше на около стотина метра от кръчмата, успяваше да спре, да се закрепи някак си и клатейки се неустойчиво да се обърне назад, като че ли се взираше в миналото. Като закрепи с много старание и съсредоточеност равновесно положение се провикваше с цяло гърло:

-          - Е-е-е-й-й-й! Нема ли още двама като мене, бей-й-й!

Известно време чакаше отговор, и като не получаваше започваше да наглася стандартното отклонение от отвеса, като си мърмореше: Нема ора, нема ора!

Дали това беше нашенски някакъв Диоген? И защо ли никой не отговаряше на критерия му за „ора”? И защо ли му бяха нужни още двама като него, а не един или трима да речем, не е ясно. Тоя вик обаче се помнеше.

С цяло гърло и някак си издълбоко идеше -  самотен вълчи вой. В него нямаше нито надежда, нито съжаление, нито отчаяние. Даже не беше и зов. И упрек не беше. Беше по-скоро неясна закана за нещо хубаво, но нерабрираемо и звучеше като обещание пълно с тъга и малко надежда. Такъв вик сигурно е щял да се изтръгне от гърдите на Ботев оная нощ в Борован, ако е бил сам. Или на някой съвременен Диоген, преди да си драсне клечката.

Какво ли щяха да направят, ако ги беше намерил, така необходимите му двама? Той не беше патриот, и футболен запалянко не беше. Беше си най-обикновен пияница без други интереси, но нуждата му от още двама като него беше въпиюща.

Чета разни постинги. Мъча се да си представя света на авторите. И ако успея да прогледна през позата, през увлечението, през претенциите и знам ли още какво, в съзнанието ми се натрапва предполагаемото от мен емоционално състояние на Нема ора. Сякаш автора се срамува да извика:

- Е-е-е-й-й-й! Нема ли още двама като мене, бей-й-й!




Тагове:   тъг,


Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hloris - Я да окнем:
25.03.2013 15:54
"Е-е-е--й-й-й!Нема ли още двама като мене,бе-й-й!"

човекът е социално животно и като такова на подсъзнателно ниво си търси
съмишленици.Друг е въпроса,че всеки в днешно време се чувства много или
малко отчаян,обезверен,че...нема ора!
Но ората са налице,но що не вземат първо да се найдат,а след това пак да окат,и така в геометрична прогресия,докато всички станат....ора!
цитирай
2. sande - Нема хора! Какво казва този пиян човек? Ами, нема ора!
25.03.2013 15:56
Пияният човек, включително пияницата, обикновено говори това, което си мисли докато е трезвен. Това са истини, докато се терзае в ежедневието, но тези въпроси и отговори надхвърлят границите на ежедневието и докосват смисъла на битието.

Значи, човекът е стигнал до неговото си откритие, че нема ора.

Предполагам на неговия акъл. Които да му импонират. Които да мислят като него. Които да достигнат до неговите висоти.

Значи, нема ора.

Двама ли са, трима ли са, не е толкова важно.

Може би човекът е прав.

Благодаря за интересната миниатюра. Троха от живия живот.
цитирай
3. zaw12929 - ИНАЧЕ КАЗАНО: МНОГО ВОЖД, МАЛКО ...
26.03.2013 11:09
ИНАЧЕ КАЗАНО: МНОГО ВОЖД , МАЛКО ИНДИАНЕЦ!!!
МНОГО КАНДИДАТ ЗА ДЕПУТАТ И ПЛАТЕН ЕЛЕКТОРАТ
цитирай
4. makont - Да усмихна с един виц:
27.03.2013 08:41
Двама в самурайско облекло. Питат ги: "Кои сте Вие?, "Ами седемте самураи", отговарят те. - "А, що сте двама?", " Ами, нема ОРА"! Усмивка, за сериозното с несериозност, понякога е необходимо.
цитирай
5. zarenkow - Интересна е темата.
02.04.2013 01:58
В случая става дума за приятелството. Човек в обществото, без приятелство е самотник. Какво е приятелството . Кой е онзи компромис, който в конкурентния Свят на обществото правим, за да имаме приятели и защо го правим. Другия вариант са единомишлениците, съидейниците. Очевидно е обаче , че все нещо трябва да тушира конкуренцията, та дори и това да е умората от нея или какво и доколко. Интересно е. :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1967971
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031