Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2013 09:11 - Аз съм българче
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 5151 Коментари: 13 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Като истински българин, аз съм скептичен, мнителен, суеверен оптимист, атеистичен песимист, моногамен женкар, полигамен съпруг, корумпиран служител и честен данъкоплатец, наивен гласоподавател, трезвен гражданин, пиян потребител и уравновесен социо ... пат.

И ако откривам някаква разлика между себе си и останалите българи, то тя е несъществена. Аз си признавам, а те - не. И това не е израз на някаква кичозна поза. Просто аз и те /ние/ така виждаме интереса си - едни да си признават, а други - не.

И само много повърхностен човек може да види в автохарактеристиката ми някакво противоречие. В същност това е вътрешна хармония. Точно мен е взел предвид Монтен за сентенцията си:
"Човек не е само добър или само лош, а зависи на коя страница ще отвориш душата му и пред какви изпитания ще го поставиш…"

Многотомна е моята душа и има хиляди страници. Многобройни са моите изпитания и по няколко едновременно. За това съм непредвидим дори за себе си, освен, ако не реша да бъда последователен, понеже искам да бъда предвидим. Почти няма нещо, което не мога да бъда. Още по-малко е нещото, което не искам да бъда.

Как се удържа всичко това? Как се постига хармония между толкова същности, алтернативи и ситуации? То аз, дето съм си аз и знам мене си, не мога да отговоря, та някаква си наука или философия ще може да обясни поливалентната ми структура. Щото съм Диогенисий. Краят и началото, изтока и запада, горното и долното, едновременно.

Понякога си мисля /понеже сме древна нация/, че народити са измислили междудържавните граници, само за да се отделят от нас, българите. Ми ние сме всичко и нищо. Кой нормален човек ще поиска да има нещо общо с нас? То цивилизацията ни заобикаля със старание, съдбата е почти безсилна в тия земи, само природата с божествената си хармония успява все още да удържа фронта тъдява, но и това не е сигурно до кога.

Ако нещо изобщо е в състояние да ни удържи в някаква форма и подобие, то това са ограниченията и рестрикциите, наложени от другите. С отварянето на границите, ние вероятно ще се разлеем по света и ще го завладеем. От това не става ясно ще го бъде ли света, няма ли да го бъде /т.е. ще успее ли да ни понесе/ но е сигурно че ще го завладеем. Бразилия вече сдаде. Европа започна да се усеща, ама късно е вече. Отварянето на границите за българи е риск, какъвто цивилизацията до сега не е поемала. Само дето още не го знае със сигурност. Ние сме всичко едновременно, до нищожност.

Връщам се и чета отново първите си две изречения. И разбирам, че няма как да довърша темата вече. Не мога да изградя теория, да дам обяснение, да намеря ключа, формата, границата.

И чак сега разбрах, че в същност съм ... свободен. А ако понякога мрънкам и съм недоволен от нещо - не се подвеждайте. Не съм нещастен. Това са просто средства за отвоюване на чужда територия. В чисто личен план.



Тагове:   тъг,


Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:)))
03.04.2013 09:21
Толкова сме сложни, че сами не можем да се разберем, а какво ли остава за другите... Но това са средства за отвоюване на чужда територия, както казваш.:))))))))
цитирай
2. vania23 - Свежо е, особено онова със сентенцията на Монтен,
03.04.2013 12:35
но няма как да натовариш цяла нация с тези черти и ако някой не се припознае да му кажеш, че той просто не си признава, а ти си признаваш.
Ей го на, аз не отговарям на цели шест от посечените 12 характеристики. Мислиш, че не си признавам, че съм полигамен съпруг. Е, не, честно - аз не съм полигамен съпруг :)
цитирай
3. evrazol - Ако аз не товаря нацията, тя ще товари мен
03.04.2013 15:03
Извинявай vania23, но поради ограничението с което ме е създала природата, не мога да вникна в дълбочината на твоя коментар. Кое по-точно със сентенцията на Монтен имаш предвид?
цитирай
4. vania23 - Нищо дълбоко няма в коментара ми :)
03.04.2013 15:32
Сентенцията на Монтен е прекрасна, пък и вярна - наистина сме непредвидими и за нас самите. Хич да не си мислим, че сме винаги света вода ненапита, защото само за един миг можем да се обърнем от небесни ангели в черни дяволи - мигновено преобразяване в отговор на поредното изпитание.
Тръгвайки от нея защо наистина да не се самоопределим и като "скептичен, мнителен, суеверен оптимист, атеистичен песимист, моногамен женкар, полигамен съпруг, корумпиран служител и честен данъкоплатец, наивен гласоподавател, пиян потребител и уравновесен социо ... пат".
Все в някой момент от живота си ще бъдем всяко едно от тези неща и не само ние - българите, но и всички останали хора по света.
И все пак, и все пак... лично аз колкото и да се напъвам няма да мога да бъда "моногамен женкар, полигамен съпруг, корумпиран служител и честен данъкоплатец, наивен гласоподавател, трезвен гражданин, пиян потребител и уравновесен социо ... пат". Особено последното. То е оксиморон :)
Иначе е свежо всичко написано, но хората са различни като свето и себеусещане и тази различност често ни кара да мислим, че "нема ора" :)
цитирай
5. miuenski - ИМА ЕДНА ПЕВИЦА...
03.04.2013 15:49
РИТА ОРА СЕ КАЗВА
цитирай
6. evrazol - Че нема ора е ясно още от Диоген
03.04.2013 20:45
Даже нашия селски алкохолик се е убедил в това. И понеже е поклонник на Дионисий пък мисли като Диоген му викам Диогенисий. Винената бъчва му е свързващото начало, за да не се разпадне. Общото между нас е схващането че всеки е човек до доказване на противното, но той твърде рано намира доказателствата, пък аз се съмнявам във всичко, което се смята за доказано.Иначе и двамата харесваме дълбоките неща. Било коментари, било съдове. Вместимост трябва да има. Веднъж се влюбихме в една и съща жена и щеше да стане много страшно, ако не бяхме сродни противоположности. След като констатирахме факта, той и откри хиляди дефекти, а аз толкова достойнства, че почти едновременно си зададохме въпроса - Абе влюбен съм, ама защо?
И тя си намери друг. Повърхностен и тъп. Отговорът на нашето /с Диогенисий/ зъщо, изобщо не я интересуваше вече. Е, тва ора ли са?

Извън майтапа, постинга "Нема ора" съм публикувал през 2007ма, но после, като всички блогъри, като разбрах защо съм тука, го изтрих. Но всецелакупното желание на хората за граждански контрол ме върна към него.

Все пак някой ще ми каже ли, дали са ора ония дето протестираха, ония дето ни управляват и ония дето ни обслужват?

Щото взех да подозирам, че има ора, ако и ти си човек. И че не е добре да се критикуваме, щото това придава на хубавия ни бардак някакъв нюанс на порно.

Иначе рита ли Рита ората нямам представа, щото Нема ора умре от измръзване миналата зима.
цитирай
7. nicodima - The Invaders : )...
03.04.2013 20:51
Българите, де : )...
А преди няколко дни направиха на нищо блогъра stultus, щото написа няколко думички за свободата и не я сведе до възможност да си купиш сиренце, да речем...
цитирай
8. анонимен - И какво казваш всъщност? -Аз съм ...
04.04.2013 00:40
И какво казваш всъщност?
-Аз съм велико българче, вижте ме! Който разбрал - разбрал!
Аз нали се харесвам, вие си гледайте работата!
цитирай
9. анонимен - Най-големият проблем на българите
04.04.2013 08:39
е българският народ. )))
цитирай
10. anin - Браво!
04.04.2013 17:09
Много ми хареса!:-)
цитирай
11. evrazol - Точно, ама точно това казвам. Проблем ли виде ???
04.04.2013 22:34
анонимен написа:
И какво казваш всъщност?
-Аз съм велико българче, вижте ме! Който разбрал - разбрал!
Аз нали се харесвам, вие си гледайте работата!


Че това е мотото на всички, или почти всички тук.
А освен това считем успелите да разберат за хора, които си заслужава да познавам, да слушам, да разговарям с тях. Останалите да си гледат работата, с която се надявам да не ми се налага да имам нещо общо.

Пропускаш един основен момент. На мен не ми е проблем да те разбирам и те разбирам добре. Но заслугата за това не е твоя, а моя.
цитирай
12. evrazol - Да-а, адът -това са другите:)
04.04.2013 22:43
parasol написа:
Най-големият проблем на българите е българският народ. )))


А Галилей е пропуснал да каже, че земята се върти около нашия пъп.
цитирай
13. vania23 - Прав си, разбира се,
05.04.2013 10:20
ако всички започнат да разбират, може би си се принизил на масовото ниво, което не е добре. Може един двама да те разберат само, но поне ще си заслужава да общуваш с тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1967887
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031