Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2013 12:36 - Дембел
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 7185 Коментари: 8 Гласове:
21

Последна промяна: 25.04.2013 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ето, вече сме демократична страна, с пазарна икономика, приета в демократична общност, почти интегрирана в обществото на народите. Преходът ни завърши. Стигнахме. Покрихме нормите, отговорихме на изискванията. Още ма-а-алко и сме там. Т.е. тук.

Ганьо вече е лустросан, избръснат, не понамирисва, облечен е в норми, ограничен е от санкции и ето го - готов европеец. Формално преходът ни завърши. Хората протестират, партиите обещават, изборите са честни, властите разделени, правата регламентирани - всичко е вече наред.

- Какво? Нещо не Ви харесва? Не виждате себе си? Разочаровани сте? - Е - е - е, да! Имате право.

Но разочарованието Ви е в реда на нещата. Няма как да бъде иначе.

Ганьо, облечен във фрак е поканен на бала. По дрехите го посрещат. Боже, колко се изръси Ганьо за тия дрехи. От колко неща се лиши, колко "безплатни" услуги загуби, Какъв зор да облече фрака, без да го пръсне по шевовете. Зор, разходи и съсипия, заради пустия му бал.

Хич не му трябваше тоя преход, ако питаха него. Но далаверата от това да се прави на цървул свърши, а той видя далавера в това да се прави на европеец. Лашкан от вълните на вътрешното си единство и борба на пртивоположности /кефа и далаверата/ той
почти нямаше алтернатива и трябваше да инвестира във фрак.

Както казва проф. Балан - Това вля злиногорчило в душепокоя му и го подтикна към устопсувки и матерни мръснословия.

Когато циганин е облечен във фрак, той се чувства некомфортно както в МОЛ-а, така и в гетото, щото циганина и фрака взаимно се изключват - казвам аз. Едно е просто да ръшкаш из Европа с дисагите, друго е да станеш европеец с фрак и да ръшкаш из България по избори. Няма начин да не се влее злиногорчило в душепокоя ти.

Не искам да кажа, че Ганьо е циганин. Той е нещо много повече. В смисъл - на много по-високо ниво. И за проблема не е виновен само Аньо /пардон/ ами и самата Европа. Тя не е преживяла социализъм и трудно прави разлика между форма и съдържание. Пазарната реклама съвсем и е убила способността да прави тази разлика, която за Ганьо, / него дори социализма не успя да промени/, е особено важна и съществена. Той бе принуден да дадеде дължимото на формата, за да опази съдържанието.

В същност, съществена промяна в обстоятелствата за него нямаше, той с това бе твърде навикнал. Лошото е, че в случая всичко му излизаше твърде скъпо и той гледаше да спести
каквото може, като оправдаваше тази пестовност всякак.
Той трябваше да се превърне от социалистически 
дембѐл* в капиталистически. И успя! Допуснаха го. Преходът му свърши.

Сега обаче му предстои още един и то много неприятен преход. Това съдържание, преминало през вековете, вече на самия него не му върши работа. Той не може да оцелява със старата си същност, а нова още не си е изградил. Мята се като риба на сухо, пише конституции по улиците, иска, иска, а сам не може, пък няма и от кого.. Примирява се, ама и така не става, преструва се, преосмисля, говори глупости и знае че ги говори, но и това не му носи надежда. Сега, ако и изборите не му се получат, ще пие и ще плаче. Пък после, когато ножът съвсем опре в кокала, може и да запретне ръкави, и да се погрижи сам за себе си. Как? - още не е ясно. Вероятно ще стане на принципа на по-малкия му брат Хитър Петър: Като не можем както щем, нека щем както можем.
_____________________________________________________

*мн. дембели, м. Разг. Човек, който не се труди; лентяй, безделник.

Превод на думата дембел на английски език

lazy-bones, sluggard, loafer







Тагове:   тъг,


Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Подсети ме, с този текст, за посл...
25.04.2013 13:07
Подсети ме, с този текст, за последното стихотворение на Алеко Константинов, което се публикува посмъртно, след убийството му, няколко дни преди Великден 1897 г., но звучи актуално и днес:

" С кръвта на беззащитни слаби християни
Европа християнска спази общий мир
И весела е днес на Празничния пир,
Доволна, че спасила грозните тирани.

Това го на Европа иска интереса,
А ти, нещастний роб, надявай се на Бога,
Мирувай си, търпи, не дигай веч тревога,
Не спирай, клетнико, вървежът на прогресса…"

София, 9-й Априлий, 1897 г.
цитирай
2. zarenkow - Е добър си, :-)
25.04.2013 13:22
винаги ми доставя удоволствие да чета. Паралела , който прави тази симпатична дама wonder, също е в синхрон. Въпреки усмивките и настроението , които внушаваш има неизмерна тъга от безсилие. Мисля , че е време ясно да се осъзнаят, дефинират и заявят приоритетите на тоя народ. Разводненото многообразие на мераци за промяна само е спирачка. Трябва ясно и убедено да се заявяват едно по едно , както е силна кохерентната светлина разумни и прагматични искания. Мечтииии. :-)))
цитирай
3. dedenze - Ганьо достига върха на възможностите си и ЕС лицемерното признание !
25.04.2013 15:38
Само в обличането е опитал да спести, сложи е жабо наголо, под фрака и въобще няма риза! И понеже обича далаверата и келепира е накупил от ЕС най скъпите ВЕИ централи за много милиони, които имат инсталирана мощност над 10000 мегавата, а на него му трябват в най- лютата зима 7000 !? Негов последен патент, за който ЕС му сваля шапка, е че е успял да принуди народа, да му ги купи и плати безвъзмездно !? Народа с песни и танци с народно веселие пак ще гласува за него след малко !?
цитирай
4. haralanov - Дембел...
25.04.2013 16:56
Тази дума често я използва Гогол.
А иначе дембели в ГЕРБ колкото искаш...
цитирай
5. evrazol - И защо дембелите да са само в ГЕРБ
25.04.2013 19:56
Къде останаха Първанката, гея, притопления мъртвец от Мадрид, Доган, Янето, че и Волен, ако щеш. Онази Каба гайда на какво ти прилича? Тази сутрин много ми хареса Миро мършата, който произведе новина. Бил подслушван. Запитах се кое ли е по-обидно за него? Цвъцко да го подслушва, или Бойко да го рита като чучело за спаринг? В същност, защо му викат "мършата" на тоя доблестен българин?
А то, български министър, ако не го подслушваш и риташ, ще започне да пикае във фонтаните бе! Ще върти далавери неконтролирано и собствената си партия ще съсипе. Ми той и от парите за изборите ще почне да краде. И това - министрите значи!

А какво ли би правил народа, ако му стъпи крак в зингИя и го оставят неподслушван и неподритван. Нали всички ще станат маскари! Ще започнат подкупи да дават, законите да заобикалят, съседите си да мразят, че и да клеветят. Ще вземат да се ръфат като кучета за едното нищо. Ще протестират и ще искат да им се даде. И колкото и да им се даде - все ще им е малко.

Че такъв народ - освободиш ли го от монополите, можеш ли разбра кой пие и кой плаща. Кой произвежда менте алкохол, кой краде ток, кой не си плаща данъците - как ще му хванеш края?

Сложи му един фрак и папионка, дай му демокрация и свобода на словото и ела глей кво става. Без слушалка и без ритник по гъза - все по площадите ще клечи да хорАти и работа няма да подхване. За това трябват бедност, монопол и контрол. Да не се изхайлазва. Той с фрака се чувства европеец и привидно се държи прилично. Претендира за работа, щото знае че няма. Ако имаше, щеше да претендира и за заплата, а като получи и нея, веднага ще седне да си мери ... фонтаноовлажнителя.

Основния проблем на цивилизацията сега е, че никой не ще да си знае мястото за което е годен. Така светът се пълни с негодници :)

Добре че способните ни деца избягаха. И тях щяхме да заразим.
С дембелизъм.
цитирай
6. pvdaskalov - Влизам аз...
27.04.2013 11:14
Влизам аз в този блог, гледам - етикет, който най-напред не можах да разбера. Ние да не сме морски свинчета, си рекох, та Евгени ни е вкарал във въртележка. Прочетох постинга и разбрах, че точно това заслужаваме, защото наистина пунтираме само вървеж напред. Всъщност стоим на едно място. Съгласен съм не само със съдържанието, но и с формата, защото само такава форма, такъв пукнат по шевовете фрак приляга на нашата действителност.
Уморих се, уморих се вече трето десетилетие да съм хамелеон. На всички избори с различни цветове да гласувам. Така е, когато си доверчив и се оставяш да те лъжат! Две думи за подслушването... Сещам се за дядовите овце. Една като се уплаши от нещо и подскочи, всички след нея, дето вървят в партизанска колона, подскачат на същото място. Добре, бе, вместо да вдигаме предизборна пушилка, та да не може да се диша (Бил съм в Сахара, та знам какво е.), защо не настояваме за списък кой и защо е подслушван. Дайте ги мерзавците с телефонните измами, подайте насам педофилите, банковите обирджии, наглите, пък и тези, дето саботират работата на Парламента с непрекъснати кавги и закани, сложете за подправка и министрите, крупните измамници с ДДС, съобщете цялата тази гнилоч в списък и да видим не са ли оправдани подслушванията. Кажете и на кого са навредили незаслужено! Знаете ли какво ще стане. Ще се надигне нова тупурдия, че са издадени следствени и държавни тайни... Никому не можеш да угодиш в тази държава. Виж, ако опънеш краката преждевременно, НОИ ще потрива доволно ръце. Не, не съм циничен! Искаха ГЕРБ да си подаде оставката. Подаде я. Сега отново възмутени гласове - страхливци били!
Друг пример. В. "Телеграф" от 26.04, стр. 1: Станишев казва: "ГЕРБ са като глутница вълци"; пак там: Червен феодал вилнее в Пазарджишки. Тарторът на БСП в града прилапал хиляди декари общински и частни земи".
Кажете, г-н Марков, за кого да гласувам! Да кажем, иде ред на БСП. Ми тъкмо Станишев в Парламента отрече да има криза и народът задлъжня към банките!
цитирай
7. cornflower - Иде ред
27.04.2013 19:23
Ганю Балкански да излезе на улицата да протестира, ноооооооооо само като лидер... Щото не само, че келепирецът свърши, но и страшничко взе да става...
цитирай
8. batogo - Поздравление за поста, ПОЗИЦИЯТА И КОМЕНТАРИТЕ, Евразол!
02.05.2013 06:47
Време е всяка жаба да си намери гьола, да си го знае и да си квака там, за да има ред и хармония, пък това и успехи ще донесе...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969278
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031