Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2013 21:58 - Цялата житейска мъдрост /следизборно/
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 5223 Коментари: 11 Гласове:
15

Последна промяна: 13.05.2013 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Открих я случайно в много изчистен и пестелив вид. Мъдрост основополагаща и съпътстваща цялото личностно израстване. Както всички открития и това си дойде само, в момент в който изобщо не съм го очаквал и направо се блъсна в челото ми.

Не е лесно да синтезираш човешките усилия в единствен пост. Да не говорим за синтез на цялата житейска мъдрост в едно изречение. В много посоки през вековете човечеството е търсило и смисъл и кредо на своето съществуване. Религии, философии, идеологии са претендирали за носители на житейската мъдрост и са се мъчили да я формулират разбираемо за последовтели и привърженици. Извеждали са основни ценности – любов, свобода, равенство, братство, ред, законност, справедливост, морал, единство, доверие ... Но някак си, развивайки и обосновавайки постановките си, теоритиците винаги стигат до някакво /вътрешно за теорията  им или просто логическо/ противоречие. После доразвиват, дообясняват, конкретизират правила, измислят постулати, понеже задълбочавайки се теориите им не изкристализират, а стават все по-мъгляви, по-обстоятелствени, по-сложни, докато се превърнат в имагинерни за обикновения разум. /То всеки разум в определен смисъл е обикновен. Необикновения разум на Алберт Айнщайн си е най-обикновен за другите Аинщайни. /

Мъдростта трябва да е цялостна и пълна, откъдето и да я погледнеш. Както и да я провокираш, търкаляш в съзнанието си и пропагандираш – тя трябва да издържа на провокации и опровержения. Особено ако претиндира да бъде ЦЯЛАТА житейска мъдрост.

Тя не може да пренебрегва никоя от до сега обявените за ценни ценности.

Любовта трябва да стои в основата на цялата житейска мъдрост. Но с кой орган обичаме?

Без свободата – за къде. Но как усещаме / посредством какво/, че сме свободни?

Равенство, братство? Кои са признаците че съществуват?

Какво е ред? Законност? Справедливост? – Да не затъваме отново в семантичното блато и да се отклоняваме от темата.

Цялата житейска мъдрост трябва да съдържа, обяснява и представлява абсолютно всички ценности. Но освен това и да бъде достъпна за следване. Ако философите бяха решили задачата – какво трябва да се прави за да бъде човек в хармония, хем със себе си, хем с общността, нямаше да направя откритието което така отговорно афиширах. А то, като всички гениални неща, е съвсем просто и е всеки ден пред очите ни. Ето как го намерих, или по-точно, ето как то само се блъсна в челото ми.

Пушех по гащи на балкона рано сутринта към изгрев слънце. Срещу балкона ми стои грозния очукан калкан на съседната панелка. Първоначално не го забелязах, но като се развидели надписът, направен със спрей, с огромни букви върху очуканата мазилка се забоде в очите ми. Прочетох го. Възмутих се. Още се възмутих. Замислих се. Замислих се за всичко наведнъж. И разбрах изведнъж – Та това е цялата житейска мъдрост събрана в едно единствено изречение. Това е пътят и истината и животът. Това е кредото. Това е смисълът, който ни води. Ние се стремим към това, мислим за това, правим това непрекъснато и не съзнаваме че следваме мъдростта. Всеобщия смисъл на битието концентриран в две думи се блъсна в челото ми и от там излетяха всичките ми теории. Общовалиден смисъл и принцип и начин на живот. Глупакът, или детето, които както знаем носят мъдростта в устите си, го беше написал с големи дебели букви, за да го види, който има очи. Надписът гласеше:

ДА  ГО  ТУРА  НА  СИЧКИТЕ !!!




Тагове:   тъг,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zarenkow - Това е и същността на човешката драма
13.05.2013 22:26
"какво трябва да се прави за да бъде човек в хармония, хем със себе си, хем с общността" - не е възможна такава хармония и конфликта човек-общност, даже е същностен антагонизъм , непрестанно и силно се проявява. Дори въоръжени с разбирането за това , защо и как се заражда конфликта, не можем да избягаме от него. Когато, обаче от едната страна има и вътре човешки силен конфликт и от другата и вътре общностен конфликт, ужаса става невъзможен за понасяне и следва разпад и на едното и на другото.
цитирай
2. nicodima - Гениалните неща са прости!
13.05.2013 22:51
Индивидът като такъв не желае да се съобразява с правилата на общността...

Т.е. българинът е квитесенцията на мъдростта : )))...
цитирай
3. magicktarot - Пожелателно!
13.05.2013 23:43
Ама дали го е изпълнил или ще го направи някога?
Може би ще допише продължението/края пак някога. :)
цитирай
4. batogo - !!!:)))
14.05.2013 08:23
Един наш поет, Пеньо Пенев го е казал в стих:

" Когато цъфнат теменугите
и вятър тихичко повей,
еби им майката на другите
и сам за себе си живей. "

Но е пропуснал, както и ти, една незначителна, но гениална подробност. А тя е, че всички сме едно цяло и каквото правиш на другите, в същност го правиш на себе си. :)))))))))))))))
цитирай
5. evrazol - Нищо не съм пропуснал
14.05.2013 21:27
batogo написа:
всички сме едно цяло и каквото правиш на другите, в същност го правиш на себе си. :)))))))))))))))


Нарича се взаимност, а взаимността е равномерно разпределена по планетата. И на всяко действие има равно по сила и обратно по посока ...

Мисля, че недооценяваш дълбочината на мисълта на човека. Той не претендира, не мечтае, не иска, не протестира, не доказва, не ..., абе човека се е извисил над всичко и всеки и житейското му кредо се свежда до едно единствено желание, което изпълва смисъла на целия му живот. :)))
цитирай
6. evrazol - Незнам подозираш ли колко много хора живеят с тази сентенция.
14.05.2013 21:32
magicktarot написа:
Ама дали го е изпълнил или ще го направи някога?
Може би ще допише продължението/края пак някога. :)


Мафиоти, общественици, самоубиици, емигранти, революционери/партизани, работници, началници, цели малцинства и мнозинства, мъже, жени, народ ...
Ей тъй строим завод ... на живота :)))
цитирай
7. evrazol - Не зная, може би това е просто състоянието в което си способен, като видиш цялата житейска мъдрост, да я разпознаеш :))
14.05.2013 21:34
yohnny написа:
квинтесенцията се събира в "Пушех по гащи на балкона рано сутринта към изгрев слънце".
- Пушенето не е дрогиране, а пет минути време само за себе си.
- Гащите са полезно нещо, особено когато мислиш.
- Щом са на дъто ти, значи не са о.....ни.
- Рано сутрин е тихо и става за мислене, хаосът още не е започнал.
Дай, боже, всекиму!

цитирай
8. evrazol - Съобразява се! С една единствена цел. А този даже я е написал на стената.
14.05.2013 21:36
nicodima написа:
Индивидът като такъв не желае да се съобразява с правилата на общността...

Т.е. българинът е квитесенцията на мъдростта : )))...

цитирай
9. evrazol - zarenkow - Това е и същността на човешката драма
14.05.2013 21:40
Човек трябва да разбира общността, за да може да и отдаде полагаемото и се и да харесва себе си. А ние харесваме /или не/ общността си, а разбираме себе си.

http://batogo.blog.bg/hobi/2013/05/14/stiga-prostotii-neka-probudim-dobroto-v-sebe-si-za-da-ni-e-p.1110265
цитирай
10. dedenze - Би било чудесно, поне на политиците !
15.05.2013 20:15
Но едва ли е възможно, все пак е добре да помечтаем, макар и тайно !
цитирай
11. bumerang - ...
30.05.2013 16:42
Цял живот няма да му стигне и лошото е, че е обратното - турат ни го сичките. И гащите не ги спират. Което ми напомни един виц - за дядото дето оправял едно момиче с чорапогащника и си мислел, че е девствено. :-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969780
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031