Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2013 23:08 - Аз съм българче
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 8092 Коментари: 20 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ммъъ! Българче съм и още как. Толкова съм свестен под прожектори и погледи, колкото съм тарикат на тъмно. Мога да излея толкова много аргументи навън, колкото и съмнения навътре. Като колона за афиши съм. Лъскава и различно облепена отвън и куха и тъмна отвътре. Не-е, не че нямам вътрешни красоти. Имам, ама те са по-скоро измислени, щото само аз си ги оценявам. Страх ме е да допусна друг да ги оценява, щото ще ги оплюе. Откъде знам ли? Нали съм българче, знам!

Като луна съм. Със светла и тъмна страна. Светлата страна отразява чужда светлина, тъмната страна - чужда тъмнина. Иначе светлината ми си е лед осветление, а тъмнината ми е гореща.

Расна в дни велики в славно време. Думите не носят а прикриват смисъл, мълчанието не е съгласие, не е липса на мнение, не е незнание, не е ... То е онова, което думите прикриват. Така е защото съм омаскарен, омерзен и обезличен от събратята ми, които са омаскарени, омерзени и обезличени от мен, понеже такава беше системата. И такава си остана. Ако някой предложи нещо хубаво, аз търся каква му е далаверата и много мразя платените. Почти толкова ги мразя, колкото обичам да съм платен. Знам от дете, че който плаща, той поръча музиката, ама иначе уважавам безплатното, обичам безплатното, и нищо не правя безплатно. Когато /често/ почувствам вътрешна нужда да се оправдавам, че съм такъв, се успокоявам че всички са такива.

Ако човек има само малко акъл ще прецени колко съм мъж, жена, или изобщо човек. Колко съм родител, гражданин, симпатизант и опозиционер. Колко съм лидер, последовател, работник, учен, или изобщо човек. Колко съм вярващ, мечтател, реалист, философ, прагматик и изобщо човек.

Ай стига с тоя човек, аз съм българче. Обичам всички планини зелени и моето мило отечество с гори сипеи балкани и техните бистри и студени извори и съм се научил да плача над всяко човешко нещастие, а това е вече много за един човек, който стои над всичките тези глупости щом не го засягат лично. И освен че стои над, стои и беден.

Син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе, защото само тук може така, само тук това не е срамно, а звучи гордо, ако не го казваш публично, където звучи точно наобратно. Просто такова е ехото. Такова криво ехо има само тук.

Ако не бях такъв щях да емигрирам. Ако не бях такъв, щях да протестирам. А може би щях и да обичам по онзи, нормалния начин, по който го правят нормалните хора, които смятам за глупави.

Никакво робство, социализъм, капитализъм, или какъвто и да е катаклизъм може да ме извади от нирваната, да ме лиши от красотата на собствения ми пъп и от основанието да си остана такъв.

Ето защо България ще я има винаги и въпреки всичко. Никой не може да вирее тук, ако не е роден тук. Даже и циганите едвам издържат и масово емигрират из Европата. Да, докато ражда такива чеда България ще съществува.


Тагове:   тъг,


Гласувай:
22



1. zarenkow - Да, тотално сме обезглавени.
22.08.2013 23:36
Да си начетен, да си професионалист, да имаш титли и да разбираш някои работи съвсем, съвсем не е достатъчно. Има една граница , която само когато се премине може да се каже, че сме хора. Само когато , освен всичко друго сме и алтруисти. Да си алтруист е философия , така както любовта е философия , а не химия. Само достигналите до тази философия могат да се окичат със званието човек. В България такива са много голям дефицит, дефицит заради това е и всичко човешко. Пълно в с алчни политици, икономисти и всякакви специалисти но не и хора.
цитирай
2. tit - все пак,
22.08.2013 23:37
повечето българи са глупави...
цитирай
3. freeoldmen - tit, може би и това,
22.08.2013 23:59
че повечето сме глупави влиза в условието на спасението?
Вече се чудя на какво да се надявам. Гледам, че и при evrazol е така...
цитирай
4. dinkov - Динков
22.08.2013 23:59
evrazol - разбрах ти постинга. Лошото е, че е верен, но все пак това хубаво стихотворение "Аз съм българче" има и друг стих.
"Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея, всичко Българско и родно, любя, тача и милея". Има и такива хора в България. Бъди сигурен. А те имат онази невидима граница за която пишеш.
Поздрав
Ицко
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Понякога е много добре да се правиш ...
23.08.2013 00:12
Понякога е много добре да се правиш на глупав-разни отрепки те оставят на мира, не правиш излишни движения и имаш повече време за себе си и нещата, които обичаш:))) И все пак някой трябваще да остане тукя за да я има България. И никой няма право да се надсмива на тези, които не са напуснали потъвашия кораб и се опитват да запушат пробойните. Много ми хареса есето ти.
цитирай
6. evrazol - Аз съм българче свободно. Нещо не ...
23.08.2013 00:27
Аз съм българче свободно. Нищо не дава такава свобода, както липсата на правосъдие. Свободен съм да карам пиян, да газя хора, да търгувам със здраве, с власт, с аргументи, чувства... Свободен съм да търгувам с всичко без страх. С невинност, с порок, свободен съм да правя каквото си искам. И ако някой има нещо против - свободен е да се саморазправи. Ако не му стиска - да се самозапали. Едва ли някой ще си промени стереотипа от наличието на толкова свобода. И право! Толкова свобода дава само джунглата. Ерго в край свободен аз живея. Всичко Българско и радно, ползвам, грабя и пилея. Поради което много го любя бе. Тача го и го милея, като политик концесионен договор. Без значение от обекта и субекта на концесията. Ей по този начин обичам да обичам. Рационално. Пфу!
цитирай
7. kbalenciaga - "Аз съм българче свободно." ТЦ не си!
23.08.2013 15:09
Тоест българин си, ама не си свободен.
Защото в България няма свобода, а има робство и тирания на Свободията!

Не си свободен, защото някой от "по равните" може да те ограби, но няма да го осъдят. Докато ако ти го ограбиш ще те осъдят, и ще те вкарат в затвора.

Не си свободен, защото някой от "по равните" може да те нарани и физически и психически, но няма да го осъдят. Докато ако ти го нараниш ще те осъдят, и ще те вкарат в затвора.

Не си свободен, защото някой от "по равните" може да те убие, но няма да го осъдят. Докато ако ти го убиеш ще те осъдят, и ще те вкарат в затвора.

Така че не си свободен...освен ако не си от онези "по равните".

цитирай
8. kbalenciaga - Е И?!
23.08.2013 15:20

"tit - все пак,
22.08 23:37
повечето българи са глупави..."

Какво като са глупави?!
Повечето англичани, французи, американци като са глупави какво?

Защо трябва всички, или поне болшинството да са умни???

Хитлер не е ли бил умен?!
Сталин не е ли бил умен?!

Боко Тиквата не е ли умен? Опс, хайде тоя да не го коментираме.:)))

Джордж Сорос не е ли умен?
Кенет Лей не е ли умен?


Направо се чудя какво е това оглупяване, във видимо умни хора, да се връзват на манипулациите, че да има много хора, които са по глупави е нещо много лошо.

Е нали тези по глупави хора вършат по тежката физическа работа?
По мръсната?
По ниско платената?

Е защо тогава искате всички да са умни?
Давате ли си сметка какво ще последва, ако това се случи?
цитирай
9. zarenkow - kbalenciaga
23.08.2013 19:29
Ако си глупав да си сложиш лявата обувка на десния крак няма проблем, както казваш има ги навсякъде, но ако си глупав да си убиваш, децата за да спазиш престъпните правила на престъпниците е фатално. Такова изобилие от глупци има само тук. Между другото, може и да не си глупав но така да те манипулират, че да вършиш повече глупости и от глупака. Проблема не е в глупците, а в убийците, което не им пречи също да са глупави. Пита се тогава къде са умните, има ли ги и изобщо има ли вече Българи или само парадиращи с историята си и срамуващи се от настоящето си в което са.
цитирай
10. wonder - Аз съм българче свободно. Нищо не ...
23.08.2013 19:53
evrazol написа:
Аз съм българче свободно. Нищо не дава такава свобода, както липсата на правосъдие. Свободен съм да карам пиян, да газя хора, да търгувам със здраве, с власт, с аргументи, чувства... Свободен съм да търгувам с всичко без страх. С невинност, с порок, свободен съм да правя каквото си искам. И ако някой има нещо против - свободен е да се саморазправи. Ако не му стиска - да се самозапали. Едва ли някой ще си промени стереотипа от наличието на толкова свобода. И право! Толкова свобода дава само джунглата. Ерго в край свободен аз живея. Всичко Българско и радно, ползвам, грабя и пилея. Поради което много го любя бе. Тача го и го милея, като политик концесионен договор. Без значение от обекта и субекта на концесията. Ей по този начин обичам да обичам. Рационално. Пфу!


И си българче, и си свободен да си! Яснотата в твоята обич си е своеобразна манна, за който я лелее. Българите до един сме гении и многопластови Айнщайни ако се съди по способността ни на риби способни да изкачат всякое дърво. ;)))
Ирационално.
цитирай
11. svoboda64 - Хехе, глупости на търкалета, Евразоле -;)
23.08.2013 21:35
Да си "българче", значи да си човек... Титла е някак, включително като урок по оцеляване във всякакви условия, както и неблагоприятните аспекти на "оцеляването", дето "цапат" образа в огледалото.
При това признавам на "българчетата", че са все още "истински" - не се поддават на лицемерната "цивилизация", която още Яворов беше определил като способна да извърши "убийство със златна игла" -;) У нас все още се убива от "гняв" с хладно оръжие ("брадва", по Яворов) във всякаквите му форми или с "коли" - новите ипостаси на необуздания "рицар (пардон, "звяр-фанатик") в блестящи доспехи"
Обичам българите и не приемам по-горното ти "криво огледало" на "нашия" (колективен) образ, защото изброените по-горе черти са "всечовешки", но пък изпускат спецификата на баш българското - да можеш всичко, когато от теб се очаква нищо, да го правиш незабелязано, за да не предизвикваш съпротива, да не се натрапваш, но да запълваш очевадни "ниши" в съществуването и развитието, да постоянстваш, когато от теб се очаква да се откажеш, да се (само)възпроизвеждащ, когато вече са построили и поставили надгробния ти паметник...
Сме си се... (двоен възвратен залог в македонско наречие)... щото тук сме родени, за да приемаме трудностите на това си съществуване... Ако го можем, го можем, ако ли не... Терминалите вече са отворени, при това не само еднопосочно :)
цитирай
12. kbalenciaga - zarenkow, писал си за прекалени, хиперболизирани, крайности
23.08.2013 21:37

които така изместват значението на това, което съм постнал.
Ето това според мен е един вид глупост, написана от умен човек.
И не говоря само за теб, а като цяло в днешни дни(а може би не само в днешни дни) има нещо като мода да се усложнява всичко, от по умните хора.
Това за мен е дразнещо. Защото така е необходима много повече енергия да се анализира и да се разбере от тези които те слушат/четат.
Това което преди беше характерно за жените, и за мъжете по високите върхове, днес вече е масово.

"Такова изобилие от глупци има само тук."
Това е друга теза, която се тиражира масова от умните българи.
Но която лесно може да се обори.
Все едно в другите народи са само умници?

И в България има много умни хора.
Нооо, масово се бърка умен с интелигентен.
Което е доста различно.
И неминуемо тук навлизаме в окултното.
А там Ум-а се счита за нещо лошо(казано на разбираем език, за да не задълбавам излишно)...

Разбира се, друг е въпроса, че в България умишлено и преднамерено се лансират сравнително глупави хора на високи постове в политиката и в бизнеса, като зад тях стоят умните(да им вършат черната работа, например Пиарите).
Така тези глупаци политици и "бизнесмени" са лесно управлявани марионетки.
Такъв крещящ пример е Боко Тиквата.

Има и една трета категория българи-интелигентните българи.
Но от години, особено в интернет форумите, блоговете се чува много силно тяхното абсолютно мълчание!
От страх ли е, от чувство за самосъхранение ли е, но е много неприятно усещане.

А си мисля, че без техни активни действия и участие, нищо няма да се промени в България...
цитирай
13. zarenkow - kbalenciaga
23.08.2013 21:54
''"Такова изобилие от глупци има само тук."
Това е друга теза, която се тиражира масова от умните българи.
Но която лесно може да се обори.
Все едно в другите народи са само умници?'' Когато написах "такова", съвсем ясно уточних за кой вид глупци става дума. Статистиката следва тази "хипербола" в реални измерения. По около 40 хил души намаляваме за всяка година, а останалите все едно са скопени и нямат поколение. Да сравняваш тази глупост, която очевидно е наш приоритет с другата естествена спътница на всяка цивилизация е най малко късогледо, но в крайна сметка всеки вижда колкото може, така както и глупците оживяват както могат. И още "Нооо, масово се бърка умен с интелигентен.
Което е доста различно. И неминуемо тук навлизаме в окултното." Нищо окултно няма в това да си освен умен и интелигентен, разликата се нарича почтеност и нищо повече. Почтеността пък е да заставаш зад логиката и фактите , независимо от пристрастията и сметката, която може да се наложи да платиш. В противен случай се превръщаш в обикновен ментарджия.
цитирай
14. mt46 - ...
23.08.2013 21:59
Свободолюбец

Живея тук. -
И не защото
просто съм... боклук...
И не защото толкова
обичам НС...Боб. И лук...
И не защото много
ми е хубаво. -
Да гледам тикви. И животни.
Сити банки. И разбойници.
Обезчестен народ.
Бездетни майки.
И мечти безплодни...
Не защото
толкова ми е добре...
И не защото
съм доволномутрест...
Живея тук, защото
просто съм... Свободолюбец. -
Тук поне
човек "свободно"
може да умре...

Марин Тачков
27 февруари - 2 март 2012 г.
цитирай
15. tit - господа, когато снощи писах коментара си, имах предвид тази част от постинга:
23.08.2013 22:13
А може би щях и да обичам по онзи, нормалния начин, по който го правят нормалните хора, които смятам за глупави.


Не ми е приятна импровизацията върху думите ми
цитирай
16. kbalenciaga - Ето, логично като ги пишеш така завъртяни, трудно могат да бъдат разбрани
23.08.2013 22:22
И това, за което пишеш, изобщо не зависи само от българите.
Толкова трудно ли е да се разбере, че какво се случва в България зависи и от Русия, и от САЩ, и най вече от ЕС?

За умен и интелигентен мнението ми е малко по различно.
Според мен умен и интелигентен днес, особено в България трудно се съвместяват.
Ако си умен, и искаш да се развиваш, в която и да е среда, трябва да се съобразяваш с околните, и наложените условия в нея.
А това се сещаш какво означава днес в България.
цитирай
17. kbalenciaga - "tit - господа, когато снощи писах коментара си, имах предвид тази част от постинга:"
23.08.2013 22:25

Само на мен ли ми се струва, че в тази тема се получи нещо като Развален телефон.:)))
Ама и автора ги пише едни дълбокомислени...
цитирай
18. evrazol - Много съм си свободен даже. Твоите представи за свобода са объркани.
23.08.2013 22:43
kbalenciaga написа:
Тоест българин си, ама не си свободен.
Защото в България няма свобода, а има робство и тирания на Свободията!

Не си свободен, защото някой от "по равните" може да те ограби, но няма да го осъдят. Докато ако ти го ограбиш ще те осъдят, и ще те вкарат в затвора.

Не си свободен, защото някой от "по равните" може да те нарани и физически и психически, но няма да го осъдят. Докато ако ти го нараниш ще те осъдят, и ще те вкарат в затвора.

Не си свободен, защото някой от "по равните" може да те убие, но няма да го осъдят. Докато ако ти го убиеш ще те осъдят, и ще те вкарат в затвора.

Така че не си свободен...освен ако не си от онези "по равните".



Винаги е имало силни на деня, умници на деня и глупаци. Аз съм свободен, понеже знам мястото си в хранителната верига и нито се навирам в устата на лъва, нито бих стоял кротко, когато някой по-равен иска да ме сложи в ъгъла. Свободен съм, понеже не съм безволев, познавам обстановката, разпознавам симптомите и имам упоритост и търпение. Освен това съм коварно копеле.
Така че всичко може, ама едва ли толкова лесно.
По твоята логика свободен е единствено хамстера в аквариума. А свободата не само се заслужава, ами се и отстоява ежесекундно.
цитирай
19. evrazol - Не разбрах кои са глупостите, но приемам твоята заявка да бъдеш българин и човек в този си контекст
23.08.2013 23:19
svoboda64 написа:
Да си "българче", значи да си човек... Титла е някак, включително като урок по оцеляване във всякакви условия, както и неблагоприятните аспекти на "оцеляването", дето "цапат" образа в огледалото.
При това признавам на "българчетата", че са все още "истински" - не се поддават на лицемерната "цивилизация", която още Яворов беше определил като способна да извърши "убийство със златна игла" -;) У нас все още се убива от "гняв" с хладно оръжие ("брадва", по Яворов) във всякаквите му форми или с "коли" - новите ипостаси на необуздания "рицар (пардон, "звяр-фанатик") в блестящи доспехи"
Обичам българите и не приемам по-горното ти "криво огледало" на "нашия" (колективен) образ, защото изброените по-горе черти са "всечовешки", но пък изпускат спецификата на баш българското - да можеш всичко, когато от теб се очаква нищо, да го правиш незабелязано, за да не предизвикваш съпротива, да не се натрапваш, но да запълваш очевадни "ниши" в съществуването и развитието, да постоянстваш, когато от теб се очаква да се откажеш, да се (само)възпроизвеждащ, когато вече са построили и поставили надгробния ти паметник...
Сме си се... (двоен възвратен залог в македонско наречие)... щото тук сме родени, за да приемаме трудностите на това си съществуване... Ако го можем, го можем, ако ли не... Терминалите вече са отворени, при това не само еднопосочно :)


Пишейки поста, аз наблюдавах себе си. Надявам се и ти да си постъпила така и добавяйки към общочовешките ми олицезрения собственоочното си българско самовозприятие, наистина да се самозографисфаш така :)
цитирай
20. dinkov - Динков
23.08.2013 23:27
"Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея, всичко Българско и родно, любя, тача и милея". Има и такива хора в България. Бъди сигурен. А те имат онази невидима граница за която пишеш.
evrazol - щом един човек живее в държавна организация означава, че винаги е относително свободен. Свободата не е тъждество с
" да карам пиян, да газя хора, да търгувам със здраве, с власт, с аргументи, чувства... Свободен съм да търгувам с всичко без страх. С невинност, с порок, свободен съм да правя каквото си искам. И ако някой има нещо против - свободен е да се саморазправи"

Това значи да си простак. Излез на улицата и ще ги срещнеш колкото си искаш. А... може да си пуснеш телевизора. Пак дават простаци в изобилие.
Колкото и изтъркано да звучи да си свободен това е състояние на духа, на всеки един човек индивидуално. Човек които има една невидима граница която никога не преминава. Но това се дължи на разумът му, на възпитанието му, на манталитета му, на средата в която се е формирал като човек, на примира които е получил от околните. Тогава той си изгражда негова лична граница която самия той не си позволява да преминава. Разбира се тази граница не му позволява да търпи унижения, но дори ако му се наложи да се сбие с някой простак примерно, не го убива, а само го натупва. Е може и той чат-пат да изяде някой юмрук, случва се :))). Но никога не се бие, дори и да може добре да прави това, ако не е крайно необходимо, решава неговата лична граница. Това е образно казано. Човек винаги трябва да си защитава свободата, но за да е защитава трябва да знае какво е свобода и до къде се простира тя.
Ай лека нощ, че стана много философски, а някой хора не са държавни чиновници и за да си защитават свободата, бачкат и в събота.
Ицко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969438
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031