Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2019 00:18 - Все повече права, все по-голяма регулация.
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Струпването на много хора в мегаполисите налага все повече и по-стриктни регулации. Има една подробност, която пречи. Не можеш да опишеш многообразието на отношенията в правила. За това хората предпочитат субективната имагинерна "справедливост". Естествено, държавата не смогва да бъде навсякъде.
Държавата отживява времето си. А още не сме измислили алтернативен вариант. И хората стават неадекватни.
От теснотията е.
Високите технологии повишават "динамиката на живот". Повишава се напрежението. Така възпитанието и културата, се превръщат от етични норми във важни фактори за оцеляването на самата система за управление. Предполагам, че в другите мегаполиси съществуват, наложени с времето и признати от всички, норми на поведение. При нас, обаче, индивидуалната простотия намира широко поле за изява във всички слаби места на системата. И тя се задъхва. А това поощрява незачитането на институциите. Та те в повечето случаи са безсилни.
Нормите се налагат с целенасочен терор. Било на закона, било на диктатурата. Дори да постигнем върховенство на закона /от което за сега май никой няма интерес/ трябва да мине много време докато спазването му се превърне в култура на поведение.
Като пример - движението в бус лентите.
Отделно от родната ситуация, смятам, че проблемът не е само наш. На Бай Брадър ще му бъде все по-трудно да огрее навсякъде. Освен ако не ни закачи по една ушна марка, като на рогатия добитък.
Държавата навлиза все по-дълбоко в личните взаимоотношения, в личното пространство на хората. Регулира семейни казуси, височината на сградите, щастието на кокошките, кривината на краставиците, брането на гъби, водоползването, твърдите горива и праховите частици. Рано, или късно, държавата ще ни облече униформи. Ако преди това ние не я унищожим.
Добре че сме в Европа и държавите могат да се превърнат в щати. Не че ще се реши проблема, но поне може да се отложи и държавите да избягат от отговорност. Докато корпорациите поемат управлението.
Ние, разбира се ще си робуваме на инерцията в мисленето, ще гласуваме и ще очакваме някой да ни бере грижата. Но май не останаха много наивниците, които вярват в това.
Висшата каста неизбежно ще създаде закони, които няма да важат за нея. Закони за низшата каста.
Аз не мога да преценя, това лошо ли е, или неизбежно, за да не се самоунищожим в хаоса.

https://clubz.bg/86878-dyrjavata_e_vinovna_spravedlivostta_e_za_predpochitane_pred_zakona?fbclid=IwAR0gx0gW30B-QZ-OYL24iiOXz04ZecXg24da--31dMrz2tsDSLNlOiUyfFY


Тагове:   тъг,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1977559
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19466
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930