Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2019 21:51 - ПОСЕТЕТЕ СЕЛО РИБНОВО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2043 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

      СЕЛО РИБНОВО – МЯСТОТО, КЪДЕТО ДЕНЯТ НА   БЪГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ СЕ ЧЕСТВА НАЙ-СЪРДЕЧНО

 

   В блога си имам доста постинги за  с. Рибново. Доста са и неистините, писани за хората от това село. Да пишат некомпетентници за Родопа е стара работа, привеждам и пример. Село Тъмраш е заклеймено като разбойническо и се споменава като такова до сега от непросветените по тази тема.   Причината за отчасти негативната тенденция спрямо с. Рибново са делата един човек от селото, Ахмед Башев, който от активист на ДС стана активист на ДПС. Като представител на тази „партия” , ДПС, той бе турнат за  кмет на Гърмен. По време на мандата си като кмет Ахмедага /изговаря се Ахмедаа/ привлече цигани в този регион за да се възползва партията му от техните гласове. Така възникна раковото образувание тук, наричано гето Кремиковци. След продължила години борба на хората от този край срещу кражбите на „кремиковчанските” ромове гетото им бе преместено от мястото му в полето сред градините и лозята на хората, които те опустошаваха с набезите си, малко над с. Гърмен по стария път за с. Рибново. Такова мръсно и гъсто населено гето съм виждал само в гората до с. Скобелево, над Казанлък.

    След изтичане на мандата като кмет на маркспропутинеца Ахмедаа, с параван на депесеизявник, от ДПС го турнаха за народен представител от тази партия. Тогава той подгони поръчково директора на училището в с. Рибново, човек с много положителни качесгтва, включително и патриотични, но с един недостатък - нечлен на ДПС. А кой стои начело на училището в с. Рибново е важно за ДПС, защото семействата в селото имат средно по четири деца. Сега същият този маркспропутинец, Ахмедаа почива от делата си като директор на училището в Гърмен. Върху периода му на управление на Община Гърмен има пълна конфиденциалност. Годините обаче, когато той бе кмет, хвърлиха сянка върху с. Рибново и прекрасните му хора. Типична депесеуйдурма, имаща за цел повече гласове за тях от помаците, защото турците знаят кому се кланят те и не гласуват на изборите.

    Хората в с. Рибново обаче, българи мюсюлмани, са по-българи от тези по градовете. Хората са изключително работливи, като се изявяват по страната и в чужбина, най-много в селското стопанство на Англия. Създали са си добро име и са търсени да работат там. Спечелените пари те връщат в селото си и ги инвестират в сгради, селскостопанска техника, малки животновъдни фирми. Това, което прави впечатление е интелигентността на хората от този регион. Помаци на нивото на тяхната интелигентност съм  срещал по Могилица и по други места на Родопа, а техни събратя с най-ниско ниво на интелигентност считам тези от Якоруда. Според мен те са и радикализирани в някаква степен.

    ДПС държи най-вече помаците в клещите си посредством икономическата принуда, но за тези в Ришбново не съм убеден, че е така. Уволненият директор на училището е върнат на поста си. Напомням, че турците по Родопа ненавиждат ДПС и не гласуват за него – те не вярват на депесебиринджиите, за които считат, че нямат нищо общо с турския етнос, който за тях е параван да служат на чужди интереси, б. м. мафията. Специално за зулумите им ще пиша постинг по повод последното ми пътуване наскоро там. При дебелите като къртове депесебиринджии схемата на източване включва изкупуването на земята покрай важните пътища, които са планирана да се строят, по 9 стотинки за метър квадратен. Само с тях правят сделка общините, с хората – не!

   Друга характерна черта на хората от това село е високата раждаемост. Селото е пълно с деца и млади хора, от които блика жизненост, енергия. Едни карат велосипеди, други тичат, трети помагат на родителите си в работата им по животните. В селото има училище, една много голяма сграда, която трябва да бъде разширявана допълнително или да бъде построена още една. Има детска градина, начално и средно училище. Има иш две джамии, на мен по-ми харесва старата, която при посещаване на селото може да се разгледа свободно. Кметът на Община Гърмен, който е агент на ДПС,  искаше да махне с обвинение в корупция изключително интелигентния директор на училището и то в момент, кагато се правеше зъболекарски кабинет за децата.  

    Още нещо прави впечатление в това причудливо българско село, носиите на жените и момичетата, които са изискани до съвършенство. Същото важи и за прическите на незабрадените момичета. Забрадките на жените и момичетата също са фантастични, всяка си ги прави сама, щампа няма. Привечер селото като да добива нова премяна, различна от трудовото ежедневие.

    Тази българска самобитна премяна заблестява с цялата си красота по празниците и най-вече на празника на децата, 24-и май. Да се видят тези деца и млади хора със самобитната им премяна, изготвена от родителите им на тържеството и след това е наистина празник. Те преминават по улиците, отстрани остават родителите им, от които майките също пременени подобаващо. Честването на 24-и май в това село като емоционалнно изживяване е едно едно от най-силните в страната. По-българско отношение към просветителите ни аз поне не съм виждал, макар доста да познавам България...

    След официалната част празникът продължава. Хората не се прибират в домовете си, остават по главната улица, доста стръмна и със завои, но пък широка. Сядат по пейки, разговарят. Това наподобява миналото, когато злото на съветската система – колективизацията и деинтелектуализацията, имащи за цел да утвърдят турнатите от Кремъл примати начело на властта – още не бе навлязло в бита на българите и ценностната им сисема още не бе разрушена или увредена. Тази деинтелектуализация на страната ни се явява пречка по пътя ни към Европа и е причината, днес начело на страната да има хора като Нинова/Радев, екстракт от симплицитасщина 100% пурум, чието място не е в страна от ЕС, а в тези от типа маймуни с ракети или държави-примати...

   Да се види този празник в Рибново е преживяване. В тези села, известни на почти всички хора само от пресата, непознати и непосещавани, още съществува българският дух, опазил ни като нация 500 години. Аз предпочитам подобно посещение пред пътуване до място, където се сбират снобове, напр. Банско или в чужбина, напр. Гърция. Препоръчвам го на неснобовете, които не само има какво да видят, ако отидат на гости за няколко часа на 24-и май в с. Рибново, но и има за какво да се размислят като се върнат. А това пътуване има и екстри. Наблизо до с. Филипово е Филиповската скална сватба, недалеч са архитектурните резервати Ковачевица, Лещен, Долен. И още една екстра има, високопланинският път между селата Филипово и Рибново, подобен на този мвежду селата Манастир и Давидково – друга приказка. Има и достатъчно хотели и къщи за гости в региона, напр. в Отняново, Гърмен, Гоце Делчев и др. населени места. На невидялите циганско гето препоръчвам при пътуването от с. Рибново за с. Гърмен да се отклонят малко от пътя и да преминат през гето Кремиковци. Ще се смаят. И ако някои от тях поставят под един знаменател турци, помаци и цигани, веднага ще престанат да сторват това...

    Една добра дестинация за 24-май, може би....

 

 

 

  





Гласувай:
11



1. lexparsy - Здравей Коста
20.05.2019 22:51
Благодаря ти за този постинг, в който описваш сегашното положение в Рибново. Аз бях почнал да ти разказва в Родопите, но не довърших...
Защото аз бях там като гост с две преспивания, но преди ~20 години... И се нагледах наистина на чудеса.
Момчето, което е от там, и ме водеше, само каза, че съм щял да видя „шарен свят“, и не можел да разкаже. :-)
Бях там уж да търся хубав чам за материал, но намерих и видях един уникален етнически бит на помаците.
Разказа ми може да е дълъг, за това ще обобщя с тирета...
- момчето ми каза – Ако чуеш една турска или не българска дума, ела ме фрасни :-) И беше прав.
- Ислама, джамията, имамите, поддържат невероятен и верски, но и културен контрол над хората. Който ми се стори позитивен, както и ти отбеляза!
- Тогава (сега не знам) просто нямаше жена, която да не е облечена в носия! Даже и 3 годишните момиченца!
- сестрата на момчето 2 часа извърши ритуал по изваждане и показване на чеиза си, показване и обяснение на всяка вещ! Това явно е голяма чест за гостенина! Но аз се съклетясах :-))) купих си разни неща от чаиза и се зарадва... А после снахата и тя искаш, но аз бях не възмутимо невъзпитан! :-)
- всяка вечер в 7 има т.н. Движение. (което в българските градове и села го е имало винаги до Соца, а някъде и след това).
- Хората, както каза са отличително културни и добронамерени и природно интелигентни, според моите критерии. Например това момче взе да ми обяснява за Веда Словена, която в музея нямало достъп, защото там имало опасни за комунистите истини...
- Баща му ставаше в 5 часа, оседлаваш коня, и отиваше на една нива, на поне 10-15 км. К‘во ще прави там толкова рано бе? – му викам – Ами ще се пошета там каквото ще се върне. Той така е свикнал!

Наистина Шарен свят! И ако нашите български села можеха поне малко да подражават... Не ми се говори повече, че... не знам какво ще кажа!

Пак благодаря Коста! При първа възможност ще посетя пак това село!
цитирай
2. planinitenabulgaria - На Лекспарси:
21.05.2019 13:33
Българите сами можем да си помогнем по линията на почивките ни - като посещаваме природните красоти на страната ни и тези с антични останки, вместо да нагушваме мутрите по морето или гърците. Причина да не сторваме това е наследство от комунистическото ни минало, което унищожи основата на страната ни, селото, интелигенцията ни, а също и ценностната система на българите. Това тежко бреме носят много хора, то им пречи да живят по Божия закон, животът им да има смисъл и цел. Целта на този геноцид спрямо България бе да се задържат на власт приматите, поставени от окупаторите ни след Деветото.
Пътят ни обратно към естественото Божие употрелление е труден заради вкараните грешни команди на хората в главите, заради лъжите в историята. Този път обаче преминава през освобождаване от лъжите, упознаването на страната и обич към нея, а не предателство към нея, което извършват от най-високото си място радеВ, ниновА, Профессор христоВ, милиЙончева - троянските коне на Путн в България и всичките нетови тролове, подкрепени от промитите мозъци, не различаващи сик от пармак...
цитирай
3. barin - Здравей, Коста. Рибново е голямо ...
23.05.2019 06:40
Здравей, Коста. Рибново е голямо крайно село. Само веднъж съм ходил в него. По-интересни са селата Лещен и Ковачевица по съседния път. Не съм чувал никъде да рекламират с. Рибново или да предлагат нощувки, а също и да го включват в екскурзии. Може наистина да е интересно, защото нашумя покрай един скандал преди години.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182571
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031