Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2009 22:47 - Сеирджията
Автор: evrazol Категория: Забавление   
Прочетен: 2058 Коментари: 6 Гласове:
5



На много хора съм гледал сеира. И моя сеир го гледат ежедневно. Някога ми бяха неприятни сеирджиите, навиращи дългите си носове в мръсното ми бельо. Докато не се научих да им гледам сиера. Сеира е начин на живот. На простосмъртни, определящи собствените си достижения спрямо дереджето на околните. Околните са мерило. За богатство и бедност. За радост и болка, щастие и тегло. Ако на околните им е по-добър и по-дълъг ... животът, значи ти си неудачник. Трябва, или да се комплексираш, или да се стараеш. Ако ти си по-по-най, трябва да ги пренебрегваш, мачкаш и демонстрираш своето ПО, при всеки удобен случай. Хората са свикнали да си ги мерят своите работи. А меренето няма как да стане без надничане и пъхане на носа. Така разбираме че някой е по-рус, отколкото висок. По-лидер отколкото човек. И по-човечен, отколкото мъдър. Голям сеир. -          Ората, дЕца, свой леб ядат, чуждо гайле бЕрат. Казваше съседката. Мъдра жена, клюкарка и интригантка. Щото сеир без интрига сеир ли е? Пък и какво е сеирът без клюката? И двете не струват без мъдро избрана принципна позиция. Сеира е майка на журналистиката, таткото интерпретация я забременява с внушения. А медиите, о, медиите са медиатори на ембриона мълва. Да бъдем информирани J))) Нали работещите PR трябва да съществуват. Папараците, имиджмейкърите, юристите се хранят от интерпретиран сеир. Воайорите също, а може би и ексхибиционистите. А защо не и мизантропите, политиците, расистите, религиозните и атеистите. Интерпретираната информация е манипулация. Любовта пък е изцяло интерпретирана информация. Както и омразата в същност. -          Ама то, тогава нищо не ни остава, ще речете. Че какво пък сте имали, че да ви остава нещо? А и нещото за какво ви е? За сеир? Хич не е трудно човек да си гледа работата и децата си. И да прави каквото трябва, следвайки същността си. Но точно нея губим гледайки сеира на другите, че дори и собствения си сеир. Какво в същност значи сеир? Зрелище, или съзерцание???



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. prado - Самотно ти е на върха. . . Поздрави и ...
10.09.2009 22:52
Самотно ти е на върха...Поздрави и късмет!
цитирай
2. lubopitstvo - При мен не е така.
11.09.2009 12:16
Поне така си мисля.
цитирай
3. maymi - А защо ти трябва реабилитиране на сеира?!
11.09.2009 12:19
Защо е нужно извисяването или оправдаването му?! Или точното формулиране на смисъла, затъкнат в понятието...
Сеирът е една такава думичка, която не може да се преведе точно на други езици (което значи, че е и неразбираема нагоре от България), както и тук няма как еднозначно да се обясни с претенции за точност..
А щом нещо е непонятно навън, значи става дума за народопсихология. Психологията на дистанцията, за да не споделиш отговорност. Психологията на безучастното мърморене. На ТЕ и АЗ, като ТЕ обикновено са тези, които трябва да те оправят, а АЗ - потърпевшия.
"Дай на глупака власт и му гледай сеира" - ей в това е цялата философия /и нещастие/ на народа, който може да съчини подобна глупотевина.. Мазохистичният кеф от това, че така отмъщаваш на ония, които притежават властта..
цитирай
4. evrazol - Ех, сеира,
11.09.2009 22:26
ех сеира,
в мен остава - а- а - а - а
Той навярно
в мен прозира,
мен спасява-а-а-а.

Дай на глупака власт ... Власт на д себе си, естествено. И от тая позиция /на подвластен/ да гледаш сеир си е направо Дзен извисяване. Извисяване, като висене известно време. Хубавото на всеки сеир е че има антракти и финал. А сеирджиите направо са си поклонници на Мелпомена.

Един познат пенсионер си беше измислил странно хоби. Преструваше се на човек, които търси апартамент за сина си, завърнал се от Щатите. Ходеше на "огледи" навсякъде. После разказваше какво е видял в ... килера на едни от 234 блок на шестия етаж. И в банята, и в кухнята.
Воайорство ли го беше напънало, пенсионерски синдром ли, не знам, но "хобито" му отнемаше доста време.

Не отписвайте и не хулете прибързано Бай Брадър. Той винаги те гледа от някъде през неподозирани очи. Не се хлъзгайте по повърхността. Ако не ви е природно заложен, сеира ви е битово наложен и съвсем не е за пренебрегване. Колко коментари са изписани по повод общественото мнение. Колко скрупули сме изградили по повод на "какво ще кажат хората". Какво е страхът да не се изложиш? Какво е радостта, че не си се изложил. За да не ни гледат сеира сме си измислили етикет и протокол. Унифицирали сме поведението си. Я да ми каже някой, какъв е аджеба смисъла на култивираните "обноски"? Дали не е да предпази другите от глупака и него от самия себе си, че и от другите. Или правим сеир, или внимаваме да не ни видят сеира. Особено тъдява в блогосферата с редки изключения. PR – сеир, срещу сеир – PR.

Да бъдеш сеирджия е изкуство. Самобитно и народно. То е, като да наблюдаваш как едни хора играят роли на сцената пред едни други хора, които са дошли да оценят играта им, вживявайки се в контекста на повествованието. И от реакциите на едните и на другите да разбереш, че едно е да имитираш драма, друго да съпреживяваш иВскувство, и съвсем трето да си нормален човек приемащ себе си на сериозно.

Точният смисъл затъкнат в понятието, като че ли е пропит от съзнанието за „смисъл изобщо”. Онзи инстинктивно усещан и необясним смисъл, от който се ръководим въх животът. Усещането ни за несъвършенство. Нашето и на другите. Абе, сеира си е голям сиер.
цитирай
5. анонимен - YzELiOiqGgndU
25.05.2011 09:22
What a joy to find such clear tnhiking. Thanks for posting!
цитирай
6. анонимен - DPftBrsJORuOOdv
26.05.2011 18:25
54PUOt , [url=http://rliiyjsuraal.com/]rliiyjsuraal[/url], [link=http://ejdwqdlbwtla.com/]ejdwqdlbwtla[/link], http://emqkgtsjzcay.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1967986
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031