Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 10:30 - Кога е добре да бием жените си.
Автор: evrazol Категория: Забавление   
Прочетен: 4273 Коментари: 19 Гласове:
5



Общо взето винаги, когато здравия разум го налага и има възможност деянието да доведе до положителен резултат. Дядо ми биеше баба винаги когато я хване, че краде от семейния бюджет,  за да пие тайно. Той не присвои /експроприира/ семейния бюджет. Баба не спря да пие тайно. Но с годините и двамата ставаха все по изкусни в работата със семейния бюджет. След като дядо почина, чух баба на няколко пъти да казва: Дядо ти беше истински мъж, защото винаги когато ми се ядеше бой – той си ме биеше. Другия ми дядо биел жена си всеки път като разбере че е говорила с комшията. Той починал сравнително млад. На четиридесетия ден от смъртта му, видели комшията да излиза от къщата на баба към три и половина сутринта. Един приятел много страдаше от факта, че жена му е признала, че е влюбена в друг и спяла с него, но нямала никакво намерение да се развеждат. Страдаше си човека, но не я наби. Наби я жестоко след  два месеца, понеже тя го нарекла мухльо. След като се върна от болница,  жената обясняваше, че в следствие на боя разбрала колко много значи за мъжа си и колко много той държал на нея. Твърдят че се обичат и днес. Домашното насилие е следствие на  алиенацията. Преди тридесет години, поне в селата това не можеше да се случи. Хората се познаваха и излагацията беше голяма. „Залитанията” си подлежаха на автоцензура, или автоконтрол, поради опасността от „голяма излагация” и загуба на авторитет. Тогава авторитетът се изграждаше трудно и се губеше лесно. Сега е обратното. Когато срещаш на работа, в магазина и на улицата, хора които те познават, но познават и цялата ти фамилия ти сам се чувстваш задължен да потдържаш определен имидж. И тогава и сега бития си е бит ... , но тогава беше „срамота”, както да те насилват домашно, така и да си домашен насилник. Сега сме доста по-свободни и по-освободени , което компенсираме с външни ограничения. Че нали все пак норма трябва да има. И като няма обществено мнение да следи за нормата, се налага да си назначим инситуция с подобни функции. Не знам дали са съпоставими ролите на двете, но нормата е необходима като мерна еденица. Статистиката сочи че 70% от жените били подложени на домашно насилие. То е ясно че на улицата няма да ги насилват, но жертви на домашно насилие стават и деца. И не е чудно. Отклоненията от нормата трудно се контролират с демократични средства. В крайна сметка с хората трябва да се говори на разбираем за тях език. Не може да говориш на китаец на Монакски и да очакваш той да те разбере. Нужно е да му говориш на китайски. Едни хора разбират от поглед, други от намек, трети от категорично отношение, четвърти от псувня, пети от як шамар. Добре е да подбираме изразните си средства според вида на слушателя.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. goby3 - :)
27.11.2009 10:35
Много яко-изкефи ме!!!
цитирай
2. анонимен - Ами, хареса ми...
27.11.2009 10:40
Прочетох текста между две глътки кафе; готино! Финала ме закова направо!
цитирай
3. sever - Българите принципно имат три основни проблема.
27.11.2009 10:55
1. Неумението да общуват.
2. Липсата на откровеност.
3. Неправилният подбор на изразните средства.
цитирай
4. mamas - Не знам какво да мисля...
27.11.2009 11:55
"Измъчвай ме, но ме обичай" нещо взе да не ми се връзва.
Самият материал е поднесен много интересно, поздравления!
цитирай
5. rummi - мдаааааа....
27.11.2009 11:56
представих си следната гледка: по градове, села и паланки, а най-вече в ромските гета гражданите на републиката са разтворили лапове-топове и четат в захлас...

и не само! те разбират всяка дума!

обаче фантастиката даже не е научна.
цитирай
6. prado - Бой, за да те уважават! Поздрави!
27.11.2009 13:22
Бой, за да те уважават!
Поздрави!
цитирай
7. mamkamu - ++++++++++++
27.11.2009 16:39
Мноооого добро :)
цитирай
8. tili - Да, общият език
27.11.2009 17:24
си е важен! И боя - също;-)))
цитирай
9. evrazol - Въх, е що никой не оплю???
28.11.2009 02:13
Това бе пост в подкрепа на селския манталитет и домашния кютек. Малко садо-мазо и здрав балкански "такъва е те де", могат да ви изкъртят представите за евроинтеграцията и ромската адаптация. Съдейки по коментарите мога да пусна обява с гарантиран успех - Диря жена! Бия понеделник, среда и петък. В другите дни ...
Забравихме селските неща - като например:
Здрав селски ...й
Здрав селски б...й
Здрав селски труд, пот и ред.
Бе, ... нема да културясам, нема-а-а!!!

Обичам го , тоя живот мамка му, и либофтъ избива отсекъде.
цитирай
10. cindy - Ами щото още не съм дошла, затуй! :)
29.11.2009 20:23
Постингът е груб, елементарен и ни връща в робския садо-мазо манталитет.
Напомня и онзи култов руски лаф "бие ме, значи ме обича"! На руски звучи по-гот, но няма кат да изобразя "еръй" - е-то с двете точки, та затова в превод.
И се сещам и за оня виц дето един биел жена си по главата и му викат: "Сакън, недей, не я бий по главата, бий я по снагата!"
Той отговаря: "Аз със снагата проблеми немам, ами с главата!" :)))))))
цитирай
11. evrazol - На въпроса: Защо биеш жена си?
30.11.2009 07:40
Мъдрия българин дава следния отговор:

Е па, нема да я оставим да ходи - хората да я бият...

Ние сме велика нация. Дори домашното насилие сме заменили с "бой по взаимно съгласие"
цитирай
12. evrazol - Добър пример
30.11.2009 18:14
Яки на опън и крехки на напън /огъване/. Издържаме значи, да ни "опъват", но не се гънем. Да оставим това.

Темата за насилието ще става все по-злободневна, но за мене, неясно защо, другата страна на палачинката все се оставя недопечена /тестенява/.

При животните няма насилие. Въпреки че има иерархия. При тях борбата завършва в момента в който единия от съперниците докаже превъзходството си. Тогава другият се "предава", а победителят го оставя на мира. Сигурно инстинктивно така е било и при хората до ерата на еманципацията. Сега вече не е. Сега по-слабия съперник не се предава. Всеки компромис той приема като удобен случай да нападне. За това не само не получава компромиси, ами го отнася в по-сурова степен отколкото заслужава. И тогава вече става борец срещу насилието.
Ще трябва да признаеш, че с незначителни изключения, срещу насилието се борят насилените. И на тях именно бих поставил въпроса за превенцията. Те претендират за защита, но не споделят причините поради които се е стигнало до там. Наскоро прочетох някъде абсурдното мнение, да се преследва сексуалното насилие между съпрузи. Защо ли би се стигнало до такова нещо въобще. А ако се стига, това едва ли става внезапно, спонтанно и чрезвичайно. Насиления в семейството обикновено си е виновен сам, не отчитайки, или провокирайки някакви обстоятелства. И желанието да привлечем като арбитър в специфичните си семейни и интимни отношения съда и прокуратурата ми прилича на ексхибиционизъм. Следващата стъпка, която ни остава като възможна в този вид напредък е да си сложим камери в къщи - директно свързани със съответната институция и личните ни адвокати.

Ако друго неможем да направим срещу домашния насилник, то поне можем да му попречим да остане домашен. Не разбирам позицията - осъждаме насилника и когато той си излежи присъдата отново се връща У ДОМА.
цитирай
13. evrazol - подлежаща на "съмнения" категория...
30.11.2009 20:19
Андак, за това иде реч. А мускулното превъзходство не подлежи на никакво съмнение. Абе народа си го е казал - Бии та да те уважават. Което говори зле за уважаващите. Но в пазарни отношения - ша продаваме квот са цени от потребителите:)))
цитирай
14. evrazol - Ама това сериозно ли?
01.12.2009 00:10
И ти прие?! Отиваш значи при гаджето, обясняваш му що е любов и вярност, и какво? То се вслушва и ...

А този дето позволява да държиш ръката му не е никакъв насилник. И нищо не можеш да му покажеш с думи и дела /ако наистина е насилник/ освен да си изкараш още два шамара. На водевил ми прилича тая работа.
цитирай
15. zelenika - Насилието поражда насилие
01.12.2009 16:09
Човек познава едно семейство и следва неговите модели на поведение. Ако някой е бил пердашен като дете, той самият използва боя като възпитателно средство и не разбира какво нередно има в това. Една моя позната търпеше постоянен психологически тормоз от съпруга си, който не ставаше и вода да си сипе, обиждаше я за всичко, каквото направи от готвенето до обличането. Тя го търпеше не знам от страха, че сама няма да се справи, че не иска децата да растат без баща и накрая доживя да види как синът и се превръща в копие на бащата. И синът не е виновен, той има само един баща, само него е наблюдавал, от него се е учил. Виновни са всеки един от родителите независимо как ще ги наречем силни или слаби. Слабият, който не е намерил сили да сложи край на една връзка, както и силния, който е можел също да я прекрати, след като толкова му е тежала. За да не отгледат поколение с проблеми в общуването. Напълно съм съгласна със Sever.
цитирай
16. svoboda64 - zelenika :)
01.12.2009 16:34
Понеже животът е разнолик, не е задължително насилието да поражда насилие... или поне не в семейството... като копиране.

Копирането може да дойде "отвън" - на по-"успешни" модели на поведение - като копи-пейст на БГ-действителността, напр. А може и да си се родил с това без да имаш аналог в семейството си.

със sever не мога да се съглася:
1. Българите умеем да общуваме. Друг е въпросът как, кога и дали го правим.
2. Понякога прекалената "откровеност" не е добра за... взаимоотношенията (пример: фамилиароност ала ББ) - така че... и тук 0.
3. Може би донякъде ще се съглася за "неправилния подбор" на изразните средства. Но като филолог знам, че всяко изразно средство е "добро" стига да достига до "адресата". Понякога проблемът не е в "нашия телевизор", а в липсата на отсрещен... приемник :))))
цитирай
17. zelenika - За Свобода с пореден номер 64
01.12.2009 17:26
Само историята с приятеля е достатъчна да потвърди думите на Север. Съпругата споделя, че обича друг. Но не иска да се развежда. Защо? И защо съпругът не е разбрал защо, защо не я е попитал? Защо самият той не е поискал развод? Очевидно е, че не могат да общуват. Точка 2. Липса на откровенност. Тя не е искала да го напусне защо го обича, просто е искала да го чуе от него, но той не и го казал. Поне не директно. Но е останал с нея. Но и той я обича и точка 3. Казал и го е в момент на гняв, с действията си, можел да и го каже и с думи, но тя и така го е разбрала. Останали са заедно, защото дори да не могат да изразяват с думи, все пак боят е бил инцидент, а не правило в общуването им.
Ако си изпълнен с агресия, можеш да копираш и други модели на поведение, но агресията си я придобил в къщи.
цитирай
18. evrazol - Трите основни проблема
01.12.2009 18:49
sever написа:
1. Неумението да общуват.
2. Липсата на откровеност.
3. Неправилният подбор на изразните средства.

Трите основни проблема в същност са един единствен проблем - самодостатъчност. Желанието да завъртим света около себе си е предизвикало много трагедии. Вероятно това е накарало Айнщайн да изкаже абсурдното на пръв поглед твърдение: Значимостта на човека е обратно пропорционална на неговото собствено Аз
цитирай
19. zelenika - За Свободата родена 1964г.
02.12.2009 09:48
Свобода, аз не съм екстрасенс. Само мога да гадая какво означава едно число - година на раждане, броя на годините или любимо число. Или просто изписаното число, посочено като свободно след текста "името Свобода вече е заето, моля изберете от свободните Свобода 64, Свобода 99". За първи път виждам човек да се засяга от числото 64. :)
Да, обобщенията са лошо нещо. Разбрах го, когато прочетох, че статистиката била наука, която слагала чужди неща, на моята глава от населението. Но няма друг начин да се покаже колко по-често се случва едно събитие от друго.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969307
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031