Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 20:01 - Хоризонт
Автор: evrazol Категория: Забавление   
Прочетен: 1216 Коментари: 3 Гласове:
10



България има нагънат релеф. Леви, десни, централни върхове ограничават хоризонта. Също така върхове от рода център-ляво и център-дясно. От върховете извират реки и се изливат надолу. Понякога се изсипват лавини, рогове на изобилието или либерални идеи. Релеф, като релеф. Тук не става въпрос за балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори.Нито за оная благословена земя, която цъфти, която е пълна с нежности, със сияние и величие...     Става въпрос за хоризонтите. „От връо се види доло, от доло връо се не види“. От „доло“ на уволнения кремиковски работник, на магистралната труженичка, на „обикновения даскал“, на кварталната мутра, на бедстващия социалист, на скубания дребен предприемач, на пенсионера Мъгливия връх е края на света. Края на собствения му свят. Зад него няма нищо. Освен божества и митични чудовища. Над върховете се вихри небе. Какво е небето ли? – Купула на преспапието, който ни пази от мечти, от лъчения и безпредел. Хоризонтите не се пресичат. Те са успоредни, на различни нива. Това за купола на преспапието е метафора. Реалното полезрение се ограничава между по-долния и по-горния от твоя хоризонт. Не вдигай очи! Може да полетиш! Не гледай надолу! Може да ти се завие свят! Гледай напред! Към твоя хоризонт „От връо се види доло, от доло връо се не види. У доло е реката, у реката дядо поп лови риба. У благ ден си я руча сам, а у пости я пържат в механата с даскало.
    Едно време дядо поп и даскало се караа, караа - щеа очи да си изповадят, а сега от них по-големи приятели и у околията нема.
    Караа се они по две причини, да кажем: даскало мразеше попо, че не пие, попо мразеше даскало, че блажи. Па като зафана попо да пие, и они се сдобриа, та зеа заедно да блажат.
    Нали рекъл некой: "Сговорна дружина и у петок блажно руча" - те и они така.
    У селото има три кметове, двамата са у затворо - третио че иде, като дойдат они да го заместят.“
Елин Пелин

    Какво става по върховете не знаем, понеже „от долО връО се не види“. Вижда се дъното на дерето и отсрещния баир. Виждат се облаци подаващи се зад мъгливия връх. Слънцето си е даденост и не се забелязва съзнателно... Когато е студено е прието да треперим, когато е топло да се потим. Без значение какво е времето - се борим. В борбата голямо тръшкане пада. То е извор на всичко – мъдрост, мироглед и манталитет. Пияните от делник души от долО гледат на горе и пусуват, когато не се тръшкат взаимно. Пияните от недосегаемост души не виждат долО и си крадат амброзията. Темния облак на кризата носи градушка. Сал едната ракиика и едната салатка остана за отмора да изпаднем в нирвана. А хоризонта ограден с върхове е пълен с всичкости.



Гласувай:
10



1. lado - Мехлем за рани е почивката при тебе, ...
01.06.2010 20:17
Мехлем за рани е почивката при тебе, човече! Верно,че внимавам във всеки акцент и нотка, но не се изморявам. Но е сигурно,че доста пропускам, затова пак ще идвам - да преговоря!
Поздрави!
И за Пелинко - благодаря! (никакво развитие оттогава - но ако е оптимизъм, че поне сме оцелели, нека да е така!)
цитирай
2. tit - Eee - и из друите земи се срещат
02.06.2010 00:21
дребни хорица, предполагам!:))
Но те едва ли умеят да се надсмиват над себе си, като нас!:))
Респектираш - благодаря за Елин Пелин!:))
цитирай
3. evrazol - Нова мода: Живи хора поръчват да ги рисуват като светци
03.06.2010 01:55
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/165173259-Nova_moda_Jivi_hora_porachvat_da_gi_risuvat_kato_svettsi.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969322
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031