Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 19:28 - За парите
Автор: evrazol Категория: Забавление   
Прочетен: 5726 Коментари: 13 Гласове:
15

Последна промяна: 29.06.2010 23:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Щастието не се купува с пари. Но ако искаш, можеш да пробваш. Думата ми е за парите, не за щастието. Виж кефовете се плащат. Понякога не само с пари, но винаги имат и валутно изражение. /следствие: Парите служат за плащането на кефове/ От векове за щастие говорят само влюбените. По-скоро като мечта, отколкото като състояние. С парите можеш да си купиш всичко. Купуваш си го и си го ползваш. Можеш даже да си купиш можене. С една подробност. Купените неща се амортизират. Дори произведения на изкуството. Купуваш си да речем шедьовър. Слагаш то в сейф и като ти се появи глад за шедьоври – отваряш го и си го ползваш. Шедьовъра потъва в неизвестност /сейфовете държат на това/, амортизира се и се превръща в клюка. И да е имал послание към нуждаещите се от послания – то вече е безполизно. Онези, които са щели да намерят пътя и надеждата и смисъла виждайки шедьовъра нямат вече този шанс. Притежателят на шедьоври ще бъде заобиколен с течение на времето от лишените от шанса да намерят пътя и надеждата и смисъла виждайки шедьовъра.   За какво са парите тогава?   За рафтинг, естествено. Те са оная надуваема лодка с която се спускаш по „буиния пенлив поток между скалите”. Е, може да са крайцера Аврора, или Титаник, или друг луксозен круиз, но в краен резултат са плавателно средство изложено на вълните.   Безпаричието е най-голямата криза, най страшното торнадо за моите съвременници. Но не знам защо. Може би понеже без спасителна лодка нямат как да преминат през другите кризи.   Вече е невъзможно да изпаднеш в ситуация, която да не можеш да решиш с пари. Която да не изисква КЕШ. Раждане, погребение, избори, сватба, болест, почивка, че и работа – плащаш.   Въображението е безполезно, освен за печелене на пари. Волята, уменията, лоялността, приятелството и омразата се обизсмислят, ако не са обвързани с тях. Те са смисъл, божество, краят и началото, миналото и бъдещето.   Те са ЯДЕНЬЕТО както казват в Монтана. А без яденьето никакви ни нема. Без него и фирмата Емека няма бъдеще. Ранътъ праи борбътъ.   Интересно че май всички шедьоври са произведени на празен стомах.   Ама пък какви „шедьоври” на пълния съм виждал – истинско пос... /пардон/. / Да не вземе някой ентусеаст сега да опонира за яденьето, като световна валута. Да не му давам за пример боя за безплатни козунаци по Великден в Пловдив, или дежурната за всеки журналист и политик фраза „апетитна хапка” даваща подходящия смисъл на всяко действие/   Е, как без пари се живее, бе? Ще ме оплюят веднага. Нека си плюят. Знам как, но без пари няма да кажа. И за пари няма. Ако искате да си купите такъв съвет – книжарниците са пълни с инструкции от всевъзможни светила. Блоговете също. Бая време ще мине докато чалгопитека разбере че продадените /купените/ правила за успех важат единствено за авторите им. Така, че дори да искам да продам моите, те няма да помогнат никому. Само ще си даде парите.   А някой зна ли какво е това дискос???




Гласувай:
15



1. анонимен - С пари
29.06.2010 19:57
си купуваш здраве,младост,образование,красота,решаваш си житейските проблеми,оправяш децата си в живота или поне им даваш успешен старт.Това зная,какво е дискос не зная.
цитирай
2. evrazol - Верно ли бе,
29.06.2010 20:55
Плащаш и получаваш, а? И после какво следва? Тия купените неща кво ги прайш?
цитирай
3. lado - Дискосът е вид църковна утвар, с...
29.06.2010 21:12
Дискосът е вид църковна утвар, според мен.
Дискосът е малко, кръгло блюдо на ниска поставка. На него по време на литургията се възнася и освещава хляба в тяло Христово.
Това ли имаше предвид?
цитирай
4. lado - Няма как да минем без кеша, натур...
29.06.2010 21:16
Няма как да минем без кеша, натурално-стоковото стопанство е далеч в миналото, или скоро в бъдещето...
цитирай
5. svoboda64 - Дискосът
29.06.2010 22:05
е кръглият метален поднос за събиране на помощи в църквата. Но виж "църквата" (живото Христово тяло от всички миряни, обединени в локална община) я няма, а метални кръгли предмети, дори с това предназначение - бол. Нафора също се слага на него, но кой иска да се "пречестява" (а не точно "пречиства"), когато разделението е по-ясно и сигурно, отколкото обединението :) Тук вече парите ойдо'а у лево, а днес нещо се пада равноапостоли Петър и Павел ... и дискосът си иде съвсем на място... поне в този контекст на помена, за онова което е било и може би ... ще бъде :)
цитирай
6. haralanov - Казват...
29.06.2010 22:39
Казват,че парите имали смисъл и тежест,когато са в оборот.Оттам и типичното българско клише(а дали е само българско?),,да завъртиш парите,,.Това завъртане уж раждало блага.Застоят пак казват,карало парите да мухлясват(пак българско клише).Чудесни редове на тази тема има Мишел Камдесю в книгата си ,,Светът,евреите и парите,,.Стара истина е,че ,,.парите носят свобода,,.Защото има ли свобода извън икономическата свобода?Може ли в днешно време бедния човек да бъде свободен човек?Горестно всеки би отговорил с ДА.Тогава в рамките на ЕС ние българите сме най-свободните хора.Няма от какво да се оплакваме.
цитирай
7. evrazol - Благодаря Свобода
29.06.2010 23:17
Изненадан съм че хората не знаят какво е дискос. Тва помощите май се изчерпват с "Българската коледа"
И от други неща се изненадах. Мисля че парите са само едно от МНОГОТО платежни средства. Вместо с пари можеш да платиш по много други начини. Също и да ти платят.

Достойнството, приятелството, съчувствието, влияниета, уважението, честта също са валути. Вече неконвертируеми май.

С тех не мое а си купиш леб - казват всички цигани. Ние не ги уважаваме /циганите/ понеже не познавали и не ползвали "другите валути". Но на последък ми се струва че разликите между нас се свеждат само до цвета на кожата.
цитирай
8. svoboda64 - evrazol ,
29.06.2010 23:56
Да четеш между редовете е преимущество на "просветените" или просто "информираните" :) То в нашето общество веч не се прави разлика между двете :) Нейсе....

Парите ... предполагам някога.. са били изобретени като "неутралното нещо" (конвертируемост) Обаме се намеси политиката, "пристратната", и вече нищо не е "неутрално" и " конвертируемо" :)

Относно "Достойнството, приятелството, съчувствието, влияниета, уважението, честта" ... съм силно притеснена. Всеки ден играя етюди на тези "остаряли теми"... и всеки ден събирам.... "горчивина". Предполагам, че това е в несъвършения начин, по който подхождам, гледам и оценявам ставащото (щото не мога да се "освободя" от оценителската си фунция), колко по-добре би било, ако я загърбя, и като мъжа ми да кажа "Не ме занимавай с глупости! :)

Само едно знам: без онова, което са направили приятелите ми за мен и аз за тях, както и едни срещу други, никога нямаше да бъдем това, окето сме... а това е повече от всичките пари на този свят! Защото парите няма как да ми купят "истинския образ в огледалото":)
цитирай
9. kass - evrazol
30.06.2010 13:11
гъз знае 2 и 200 и това е не само за парите, а за всичко дори за любовта и приятелството, въпроса е колко алчни сме и за какво, защото ако сме алчни за вещи ще се стремим към парите, ако сме алчни за любов ще стремим към нея и няма да ни пука за липсата на средства, макар много хора да твърдят, че нещата са доста свързани, честно казано не знам дали е точно така. Личния ми опит ми доказа, че бяхме най-щастливи с бившия ми мъж в едни доста трудни и бедни години, бяхме обикновени хора с обикновени мечти, но богати на доверие и любов, точно когато финансово стигнахме с упорит труд едно доста високо ниво, точно тогава всичко се разруши...
цитирай
10. sexsi - Заимсвано от Неизвестен
30.06.2010 13:58
С пари можеш да си купиш къща, но не и дом.
Може да си купиш часовник, но не и време.
Можеш да си купиш книга, но не и знание.
Може са си купиш легло, но не и сън.
Можеш да си купиш положение, но не и уважение.
Можеш да си платиш за лекар, но не и за здраве.
Можеш да си купиш живот, но не и душа.
Можеш да си купиш секс, но не и любов.
Можеш да си купиш всичко материално, но не и духовност.
цитирай
11. zebb - evrazol,
30.06.2010 22:10
да - едно от платежните Средства. Той и Мечът е такова ... можеш да защитиш , убиеш или да се самоубиеш с него. Често е комбинация от тях. Всичко зависи от Ръката ...
цитирай
12. evrazol - О, да
30.06.2010 22:31
Можеш да убиеш и с вилица. Или да нахраниш. Всичко зависи от намерението. И в този смисъл ако парите са оръжие, защо ги раздават на хората без да ги подлагат на психо тест и останалите процедури за разрешително?:)))
цитирай
13. joysii - За да разбереш защо са ти нужни па...
05.07.2010 11:42
За да разбереш защо са ти нужни парите, трябва да поживееш известно време без тях.
Това за щастливите бедни, които преживяват с повече духовност и интелигентност , но на гладно...са си пълни измишльотини.
Не познавам беден и опърпан щастлив човек.Обикновено бедността потиска и бързо унищожава всякаква възвишена духовност.Човек изглежда жалък .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969434
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031