Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2010 23:13 - за Непреднамереното четене на някой и нещо. :)))
Автор: evrazol Категория: Забавление   
Прочетен: 5146 Коментари: 15 Гласове:
55


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Някои неща си ги чета най-нарочно. Заради нещата, които прозират зад текста. Някога хората ходели в цирка за да видят джуджето с гърбицата, или детето с две глави. Гълтача на огън, или исполина с едното око, който къса корабни вериги. Други ходят заради клоуните, зебрите или дресиран маждрадрамуняк. /Маждрамуняк е онова дето ходи нощем по покривите, гризе керемидите и вика жунгръц. Зад тези неща прозира една загадЪчност и мистерия. Нещо хем познато, хем чрезвичайно. Чудеса задоволяващи потребността от оня особен вид чудене, което да те предизвиква да кажеш „брех”, или да споменеш всуе името господне. Има обаче и други текстове. Такива, на които, ако не познаваш автора сигурно би подминал. НО САМО АКО НЕ ПОЗНАВАШ АВТОРА. Зад тях стои личност със стабилен мироглед и ясни намерения, но преди всичко човек почти земен но някак извън. Тук трябва да се направи паралел между личността в контекста на текста и текста в контекста на личността. Та някои текстове, без контекста на личността са си направо лозунги. Обаче погледнати през авторовото амплоа придобиват дълбочина и съдържание, които те карат да се замислиш, да изпаднеш във вътрешно противоречие и необяснимост. Някак си стигаш в задънена улица и почваш да четеш отначало. Имаш чувството че е елементарен текста, но автора някак полуиронично с усмивка ти казва – ти си на ход. Изненадата не се натрапва, смисъла се полунапипва и а-ха да се изпуснеш да коментираш и ти лъсне другата страна на медала. Тия текстове ги чета непреднамерено заради автора. Абе виждаш че гърбицата на джуджето е от възглавница, ама муцуната му ти предизвиква съчувствието. Или пък виждаш как маждрамуняка гризе керемиди и ти се дощява да опиташ и ти. Двете описания си приличат на пръв поглед. Но само на пръв. На втори са техните внушения. По това се различават. Е, що за внушение е едно внушение, ако предварително знаеш, че някой нещо ще ти внушава. Ако предварително знаеш – четеш преднамерено, та да му препикаеш внушението. Когато обаче не знаеш предварително, четеш от любопитство, белким схванеш /понеже текстовете нямат интонация и тембъра ин ги е недоловим/ къде е провокацията. Такива като ги срешнеш веднъж и ги пльосваш в любими, пък после се чудиш кво праят там. Щото внушението е като сношението. Може да е за кеф, ама може да е и с по-трайни намерения. Та непреднамереното четене е като непреднамерения секс. Сварва те неподготвен и те оставя безотговорен. Ама не можеш да избягаш от последствията. Тва е рисково занимание. Обичам да чета непреднамерено, понеже тук случайността на повтаряемостта е само повтаряемостта на случайността.   Сега да ви питам какво разбрахте от написаното до тук?   Тези, които са разбрали, вероятно няма да разберат неразбралите, макар че би трябвало и нещо да ги свързва в този живот. А анези, които не са разбрали, едва ли ще разберат защо не разбират и какво разбират другите, макар че би трябвало нещо да ги свързва в тоя живот. Но за разбирането – друг път.



Гласувай:
55



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Най-после светлина в тунела! /евристичен възглас в дует с маждрамуняка/
02.10.2010 23:41
Сега се каня да коментирам ама има ли смисъл, като няма значение? ;)))
Защото темата е толкова безгранична, че мога да започна от онзи момент дето злата Съдба може да бъде отнесена и към Добрата Абсолютна Необходимост и да смърцафльосаме маждрамуняка /да го сапикясаме така да се каже./
Ще си продължа коментара, но само ако си тук - станала съм капризна...и към мъжки създания, и към непълна луна.
цитирай
2. svoboda64 - Прочетох непреднамерено :)
02.10.2010 23:45
И взех, че научих нова дума - "маждрадрамуняк". Бях чувала за "хора", които ядат вар, хоросан, нокти и т.н., но за керемиди - не. Дотук с лакардиите :)

А за другото - "личността в контекста на текста и текста в контекста на личността" - си до болка прав. Но на мен точно в този контекст на цялостния ни "битиен текст" отдавна не ми се коментира. Поздравявам те за ентусиазма :)
цитирай
3. lado - Просто здравей!
03.10.2010 07:06
Просто здравей!
цитирай
4. cindy - Дълбоко филисофски текст...
03.10.2010 10:05
Според мен обаче, ако позволите малко по-сериозно без да намесваме маждрамуняка, това за което говориш му се вика "харизма" в един случай, пък иначе може просто инерция да се окаже.
Такива манипулатори са примерно големите политици. Според мен Горбачов си беше пълен демагог и май се учуди накрая какви си на*ра, ама късно. Но му гледах едно интервю, шапка му свалям - голЕм манипулатор. Говори щуротии, ти знаеш, че говори щуротии, ама аха-аха да му се вържеш.
Или пък да вземем Камен Донев, направи едно сполучливо " народно творчество" и много си повервА, щото и хората му повервАха. Реши, че е хибрид между Шекспир и Оскар Уайлд да речем. Гледах му последната глупост "Характери", нищо не ми казА, чаках, чаках - нищо! Народът се смее, за да си избие цените на билетите, ама на мен като не ми е смешно...?
Такива ми ти асоциации, ти мое друго да си искал да кажеш, ама аз те това разбрах :))))
цитирай
5. mamas - Преднамерено четох :)
03.10.2010 10:26
Защото знам, че тук е интересно, макар и рядко да влизам.
Има автори, които съм чела с интерес, дори са ми били в избраните, но след като са ме разочаровали по някакъв начин, избягвам да ги чета от страх да не се разочаровам отново. Може и да губя заради това, кой знае...
За текстовете, които "сигурно би подминал. НО САМО АКО НЕ ПОЗНАВАШ АВТОРА." съм напълно съгласна с теб. Някои неща извън кръга на интересите ми ги чета само защото познавам лично авторите и ми е любопитно как те гледат на тези неща.
В духа на твоя финал - не знам дали е достатъчно разбираемо това, което написах, но нямам време за повече обяснения ;-) А и мисля, че колкото повече се обяснява едно нещо, толкова по-неразбираемо става.
Хубав ден!
цитирай
6. 777 - Мисъл, която цепи въздуха като елмаз по стърчащо от рамката, стъкло. )
03.10.2010 12:44
Публично признавам, че ти си един от малкото дето всичко му разбирам, вкл. паралела между личността в контекста на текста и текста в контекста на личността.
От личен опит мога да потвърдя и че "непреднамереното четене е като непреднамерения секс. Сварва те неподготвен и те оставя безотговорен. Ама не можеш да избягаш от последствията. Тва е рисково занимание."
Чети си както ги падне, а риска винаги го има. ;)
цитирай
7. milamam - ". . . понеже тук случайността ...
03.10.2010 14:21
"...понеже тук случайността на повтаряемостта е само повтаряемостта на случайността..." ще те пльосна в любими, ама после да не ям керемиди :)))
Щото всичко беше непреднамерено, а аз съм много, много неразумен човек.
Но обичам да чета. Всичко. Дори понякога да ми коства някоя и друга...попържня.
цитирай
8. lion1234 - Няма как да не четеш преднамерено...
03.10.2010 15:35
любимите си автори, доколкото самият ти избор, в полза на познатия ти любим автор вече сам по себе си пред-поставя целите и намеренията ти: да срещнеш идеи, на които симпатизираш. В този смисъл, преднамереното четене се явява залагане на сигурното. И в това е плюсът му, доколкото ти спестява риска да си изгубиш времето в изчитане на куп непознати автори и съчинения със съмнителна стойност.
Минусът на преднамереното четене е в това, че те лишава от критичност, завличайки те пагубно в една болезнена мания към авторитета, която буквално ампутира собственото ти мислене.
Още по-вредно е преднамереното четене на неизвестни автори - обичайна практика днес, когато не е важно какво е написано, а кой го е написал. В случая се забравя, че преди да стане известен, всеки автор в началото е бил неизвестен.
Тук пък е плюсът на непреднамереното четене, като възможност да се натъкнеш на нещо интересно, стойностно. Този тип четене е ценен и по отношение на авторитетите, доколкото нито един от тях не е застрахован от грешки, недоразумения и будният, критичен дух на читателя съвсем не е за подценяване.
Поздрави!
цитирай
9. evrazol - О-о, благодаря на всички, които се отбиха
03.10.2010 21:27
Този път много ме кефи факта че коментарите не залитат в лево от посоката. И ако човек вземе та непреднамерено ги обобщи, ще излезе че съм написал текст изтъкан от вътрешни противоречия и алогезми. Това го прави съвременен, неразбираем и с експресион.

В същност май няма непреднамерено действие. Ако не броим тиковете, разбира се. Онова което даде повод за текста в същност е моя грешка. Трябваше да напиша непредубедено, а написах непреднамерено.

Пак благодаря, че се отбихте
цитирай
10. svoboda64 - Замислих се за дистинкциите "преднамереност-предубеденост" :)
04.10.2010 11:21
И се сетих за две неща. Един от постулатите, на които някога са ме учили в Унито: "Първо имаш, после - намираш!" Това - за нАучното дирене. Дали се разшифрова като първо си "убеден", а после си намерил и доказателството за своята "убеденост", т.е. си се "пред-намерил", или е обратното ?
Второто е от практиката, нарачена за кратко Живот. Отиваш на делова среща (преднамерено). Липсва ти почти всякаква информация, т.е. си непредубеден. В края на срещата си... очуден. Впоследствие вземаш решение (по текста) - буквално и преносно. И се оказваш предубедено непреднамерен (казваш си мнението). А деловите отношения се прекъсват, защото си... непреднамерено убеден ... в някаква духовна (не)състоятелност, която се оказва същността на преднамерената (не)предубеденост :)))))
цитирай
11. joysii - ". . . Имаш чувството че е ел...
04.10.2010 19:46
"...Имаш чувството че е елементарен текста, но автора някак полуиронично с усмивка ти казва – ти си на ход. Изненадата не се натрапва, смисъла се полунапипва и а-ха да се изпуснеш да коментираш и ти лъсне другата страна на медала.
Тия текстове ги чета непреднамерено заради автора. Абе виждаш че гърбицата на джуджето е от възглавница, ама муцуната му ти предизвиква съчувствието. Или пък виждаш как маждрамуняка гризе керемиди и ти се дощява да опиташ и ти..."

Това са текстове, които предизвикват и задържат моя интерес.
Добре сте го написали.
Беше ми любопитно да изчета постинга Ви внимателно, няколко пъти...докато го разбера :):):):):)
Поздрави.
цитирай
12. valsodar - Да ти имам керемидите! :))) Все ...
13.10.2010 23:18
Да ти имам керемидите! :)))

Все едно съм в приказката за Хензел и Гретел :)
цитирай
13. анонимен - vEpejwNppgvze
25.05.2011 07:14
Wow, thatВ’s a really ceelvr way of thinking about it!
цитирай
14. анонимен - XbgQcHRNFsCJiey
26.05.2011 18:17
FNICl8 , [url=http://wdwscmmtuzje.com/]wdwscmmtuzje[/url], [link=http://wledljztipnz.com/]wledljztipnz[/link], http://euemzhvjtjdj.com/
цитирай
15. анонимен - CkBQtOts
28.05.2011 16:30
LuC29o <a href="http://yabtvwdavnvl.com/">yabtvwdavnvl</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969370
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031