Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 01:10 - Тоталната регулация, или свободата да коментираме
Автор: evrazol Категория: Забавление   
Прочетен: 1543 Коментари: 2 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато се събудим една сутрин, може би ще се усетим, а може би – не, че всичко е тотално урегулирано. Ще разберем, че сме проспали края на демокрацията, на хаоса и на свободния пазар, и всичко вече е разпределено.  Ще разберем че социализма си е отишъл, но не съвсем, пазара е придобил друг смисъл, а политиката и икономиката вече са се превърнали в диктатура.

Това ще го усетят големите фирми и корпорации, ще го наложат финансистите, а гражданите и малките фирми изобщо няма и да разберат.

Гражданите ще се бунтуват. Понеже ще бъдат "информирани". Информацията им ще бъде урегулирана. Гражданите нямат вече информационни медии. Медиите вече са корпоративни.

Гражданите ще са заети, да покриват норми. За енергиина ефективност, за екология, за образование, за обществена сигурност, за социален статус, за свободно движение. През свободното си време ще протестират пред  добрите си правителства, които начаса ще вземат мерки да удовлетворят справедливите им искания. Или ще се дърлят за място на паркинга, за място в офиса, за глупоти от подобен характер. Ще бъдат леви и десни. Ще получат ПЪЛНАТА СВОБОДА ДА ГО ПРАВЯТ. И без това само до тук са способни да осъзнаят интересите си.

Но нито гражданите, нито добрите правителства ще могат някога да провеждат собствени политики и да развиват собствени икономики. От което ще им олекне. Тези тежки задачи ще ги рещава друг.  Гражданите – работещи в малки фирми най-на края ще заживеят в задоволителен порядък. Ще работят за все повече изравняващия  ги стандарт и ще губят значението си като личности и уникалност, за сметка на ред и удобства. Малките фирми ще се борят за малки поръчки от корпорациите, ще покриват норми и изисквания, без да съзнават, че истинската им задача е да канализират гражданите, докато други канализират тях. Правителствата ще бъдат все по-социални. Ще се грижат за регулацията на гражданските противоречия, създавайки един хаос „оправяйки“ друг. Ще провеждат „ПОЛИТИКА НА ВЪЗМОЖНОТО“. И понеже животът не може да бъде вкаран в правила, те ще вкарват правила, които да изместят живота. Правителствата няма да могат да правят икономически политики. Това ще бъде задача на корпорациите.

Съществуващите фирми ще се унаследяват, а нови почти няма как да възникват. Съществуването им ще зависи от квоти, регулатори и норми, които ще регламентират количеството и качеството им. Но какво от това? Нали гражданите ще имат права и свободи? Да работят и да умрат.

Големите фирми и корпорации ще се окажат изведнъж по средата на развития социализъм. Ще работят всяка според способностите си и ще получават всяка според потребностите си. Ще изпълняват пет годишни планове и няма да се конкурират в работата си. Те ще претендират за права и свободи, ще мрънкат против финансовия тоталитаризъм, докато изпълняват задачите си и ще бъдат вербувани от службите на световната сигурност. Ще се следят взаимно, ще се провокират и огъват, както правехме всички по времето на Тато. Но тайничко и под маската на високо патриотични приоритети. Така ще се държат и правителствата.  Правителсвата на ПИГС са почти готови.

Плановете ще ги правят финансистите.
То, май и сега е така.

Пирамидата е почти построена. Остават няколко козметични щрихи по фасадата. И тогава ще настъпи такъв живот, че само си викам – Дано. / Ако не аз, то други хора си викат/

Освен ако ... кризата не прецака работата. Т.е. ако световните финансисти не пожелаят да инвестират повече във фундамента на  пирамидата и тя остане незавършена и подвластна на природната ерозия.

Ерозията на простото човешко желание да работиш за себе си. Да отглеждаш собствени зеленчуци, да ловиш риба в естествени водоеми, да почиваш, когато си искаш, да смениш работата си, да импровизираш, абе изобщо, да не живееш като японец.

Ерозията на простото човешко желание да получаваш оценката на приятелите си, на съгражданите си, макар и негативна, вместо оценката на шефа си. Простото желание, да не ти се налага да съгласуваш инициативите си, да възпитаваш лично децата си, а те да следват наклонностите си вместо да запълват квоти. Образователни, професионални, продуктови и всякакви квоти, запълнени по принуда, вместо по призвание.

Ерозията на простото желание да носиш родова памет, национална идентичност, културна принадлежност и пр. Т.е. да бъдеш гражданин на света, а не поданик. Поданик подреден на един луксозен нар,  в една луксозна килия, в един просторен затвор с много любезни надзиратели, простиращ се до границите на собствения ти кръгозор.
То, май и сега е така, ако пренебрегнем "луксозен".

Но и една друга ерозия. На убития ентусиазъм на ръководствата, на безхаберните институции, на бонус ориентираната активност, на перманентните аварии, Фукушими и разливи в заливи, на зле свършената работа, на ниската ефективност, на ментето във всички сфери, на труда освободен от ПЕРСОНАЛНА отговорност.
То, май и сега е така.

За съжаление, хората и правителствата им са загрижени повече за моментното си оцеляване, за хляба довечера и властта си утре и нямат време да се вглеждат в бъдещето. Пък и как да жертваш вечерята си в името на някакво бъдеще. Това никой истински циганин не би направил. Всеки циганин и управник ще предпочете човечността на икономиката пре икономика на човечността. А когато така предпочитаме всички, ще останем само със свободата да коментираме.

То, май вече е така.

И като се събудим една сутрин, може би ще се усетим, а може би – не, че всичко е тотално урегулирано ...




Тагове:   тъг,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ketcakuatl - СПОДЕЛЯМ
27.02.2012 08:16
Този ред на мисли и анализ. Поздрави!
цитирай
2. vania23 - Бедните
28.02.2012 09:10
да го дух.т. На печелившите - честито. Нищо ново под слънцето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1968990
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031