Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2019 20:43 - Ода за любовта
Автор: evrazol Категория: Забавление   
Прочетен: 3403 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ОДА ЗА ЛЮБОВТА

За да стигне до любовта, на човека най-напред му е нужен морал. Не декларативен някакъв, прочетен в книгите или харесан във фейсбук принцип, а строга, подчертавам „строга система от ценности и принципи“ Система, която е станала негова, с която живее, с която сравнява представите си, когато е сам и усамотен, или дори самотен. Онова, здравото нещо,  което го държи изправен, докато му се сгъват краката и когато волята му не издържа.
След това му е нужна почтеност. Не някакква етикетна, фасадна, че дори и спекулативна /щото почтеността бива използвана и спекулативно/, а такава, лична, за собствен еталон и ползване почтеност, за която никой не чува. Почтеност пред себе си, онази, която, ако стане нечие достояние ще загуби силата и чистотата си.

После твърдост ще му трябва. Да удържи и на провокации, и на случайности.
После – последователност. Не може днес да оправдаваш нещо, пък утре да го отричаш, щото интереса ти е разклатил феса.
Ба си! Любовта е страшно нещо!!!
Ми то, от днешна гледна точка, това си е направо съвършенство. Е, в предишни години, незасегнатите от социалистическия морал не смятаха тези качества и ДОСТИЖЕНИЯ на възпитанието, за съвършенство. Само за първи стъпки го смятаха. Задължителни стъпки, та да можеш да продължиш да растеш.
Сега се смята за постижение. Но не е.
Одата, все пак е за любовта, да не се отплесвам по социалистическия морал. Той си е морал за кочина и нормален човек едва ли би се вгледал в него без предпазни средства.

Нали любовта е хармония?!?! Как ще се хармонизираш с някой друг, ако не си хармонизирал себе си? О, безхарактерни хора, хазартни личности, авантюристи, спекуланти, търговци изпитват чувство подобно на любовта. Тя е потребност и те я задоволяват някак си. И рядко биват удовлетворени от това задоволение, ама – човещинка. Кво да им кажеш?
Любовта не е човещинка. Тя е божествена. А не можеш да докоснеш нещо божествено с мръсни ръце, с мръсна помисъл, с корист. Трябва да си чист.
Да си чист, значи да не се нуждаеш от оправдания, от извинения, от доказване на нещо. Да си чист означава да си изградил онази почтеност пред себе си, която, ако стане нечие достояние ще загуби силата и чистотата си.
Най-големият съдник е огледалото в тоалетната. Там си сам, изправен пред себе си неглиже. Ако гледаш образа и почувстваш нуждата да се извиняваш, да се оправдаваш, да се колебаеш, да се чудиш – изпуснал си му края, братче. Пускай душа и стържи преструвките. До болка ги стържи. Ако ще търсиш любовта, де. Ако ще играеш в мизансцена – нема що да се абиш. Със стъргането постигаш хармония. Хармонизираш себе си.
Ако си „играч“ правиш конструкция за маската с която ще лъжеш другите. Ако си страхлив – правиш конструкция за скин-а с който ще излезеш днес пред хората. Ако си малодушен може и да се „нахъсиш“.
Във всички случаи – човек лъже веднъж. Когато лъже себе си. После просто повтаря тезата. Не лъжете себе си, ако наистина търсите любовта. Бъдете честни пред себе си. Знайте, че сте „играч“ и че това е лошо. Но само така ще бъдете добър играч. Играч, който лъже себе си е дришльо. Страхливец, който лъже себе си е подлец. Не може всички да сме смели, но е подло да оправдаваш страха си. И всеки в някаква ситуация може да прояви малодушие. Но да криеш малодушието си е падение /ако и от себе си го криеш/.
Опс. Нали пишех ода за любовта. Която, твърдя, е хармония. И започва с вътрешната ти хармония. Хармонизираш себе си. Знаеш кой си, за какво се бориш и как ще го постигаш, с наличните качества.
После вече е лесно. Търсиш. Търсиш някой хармонизиран /да не го бъркате с „хормонизиран“, не, не е това/. После измежду хармонизираните търсиш твоя човек. И с него можеш да си мълчиш. Няма нужда да му споделяш всичко, което до тук споделих, понеже той вече го е дорасъл. Знае го. И е кеф да си мълчиш с него. Докато хармонизирате детайлите.
Любовта ви може и да се провали.- Ако си играч, не си търси играч, а играчка.  Ако си боец – търси си боец, а не спаринг патньор, ако си мутра – търси си подлога, капака си търси бе, човек. Ама като си гърне, което си търси капака, първо си намери формата /демек, гледай да си оформен/. И всичко ще бъде наред. И ще има хармония, ако се кланяш всеки ден на огледалото в тоалетната. То е извора на любовта. Там, където никой не вижда какво правиш, никой не те съди и най-големият грях, който можеш да извършиш и за който никой няма да те накаже е – да излъжеш себе си. Да направиш грешна самооценка. Да се самоизмислиш.
Ако се самоизмислиш, някой самоизмислен ще стане твоята любов и дори може да изживеете самоизмислен живот. Колкото и да си прост и тъп, ако се разпознаеш в огледалото и намериш силите да видиш себе си неглиже, шансът да намериш капака си, е огромен, а това значи – да бъдеш щастлив. И истински!
Бъди позитивен, бъди победител и се усмихвай, след като си изчегъртал фалша от себе си и си се провидял /а не измислил/ в огледалото на тоалетната. Там обичай себе си и после забрави. Там се изповядвай и после забрави. Там си набии най-яките шамари и после забрави. Там ПРАВИ и ЗАБРАВЯЙ всеки ден живота си. Бог - е твоята съвест, стига да не се самозалъгваш. Бог е любов, стига да не се самозалъгваш. Бог е хармония. Със себе си.
И пак „упс“. Нали ода за любовта щях да пиша. Ами обичайте себе си по горния начин. Строго!!! Не се самоизмисляйте и не лъжете себе си. И без друго – свидетели няма, та е излишно да се докарвате.
И чак после си позволявайте да обичате друг. Щото любовта е оръжие, може да нарани. Може да излъже, да подведе, да съсипе, ако ръгнем да обичаме преди да сме се запознали със себе си. Стават нещастия и некой може да си отчекне инструментга за обичане, без да му се отчете любовна злополука.
Тук ще ме обвините в цинизъм, ама преди това да питам – с кой инструмент обичате?
Със сърцето? – ще кажат дамите, ама без ма-а-алко мозък колко струва това? Въпреки, че смятам, че те влагат доста мозък, с извинение, докато обичат със сърцето.
Със същността, ще кажат кавалерите. Ама до колко познаваме същността СИ?  И ако така правят избор, с какво право търсят битови екстри, различни от тяхната същност?

Любовта е мъдрост, приятели. Ако не ви достига любов – мъдрост не ви достига. Мъдрост и почтеност към себе си, защото почтеността е онази част от мъдростта, която не се нуждае от знания. Тя е вяра.
А Бог е любов.



Тагове:   тъг,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vesever - Която, твърдя, е хармония. И зап...
13.02.2019 22:05
Която, твърдя, е хармония. И започва с вътрешната ти хармония. Хармонизираш себе си. Знаеш кой си, за какво се бориш и как ще го постигаш, с наличните качества.

Ето в това горното си казал всичко /почти всичко/. Всъщност, то е основата.
А любовта не е нещо абстрактно, извън нас, което да търсим някъде. Тя е в нас, заложена от Бога в сърцата ни. Просто някои хора я изгубват по пътя, защото се поддават на безлюбовния свят и се сливат с него, вместо да се слеят с Божия свят, който е Любов.

Поздрави!
цитирай
2. wonder - Гранде сантименто в колаборация с ...
13.02.2019 22:06
Гранде сантименто в колаборация с лъвската ти мъдрост, което ми липсваше в този блог. Виж колко интересно... има хора, които изчезвайки не оставят празно място и такива, чието място никой не може да запълни. :)))
Любовта е всичко това, което си казал.
Аз бих казала - Любовта е въпроса на Живота и въпрос на живот! ;)))
Любовта е чиста съдбовност и дар свише.
Тя е Божествена и човешка хармония.
Взаимност и вярност, радост и стълкновение, небе и бездна, крила и корени.
Любовта е сливането на две души в едно хармонично цяло.
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
14.02.2019 10:45
Достойно за уважение е сътвореното от теб проникване в истинските духовни ценности, съставляващи мъдростта на Живота.
Чест и почитания!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969812
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031