Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 23:52 - За преченето
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 4692 Коментари: 17 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И пияните пречат, и неизкъпаните, и непрофесионалистите, и нахалните шофьори, и изобщо шофьорите, и простаците. Прескачам религиозните, за да се спра на политиците, които също пречат. Циганите, просяците, моралните и неморалните. Всички някак си си пречим. И за да не си пречим, си налагаме забрани, пишем си закони, нарушаваме си писаните закони. Реално обаче ставаме ли по-добри, като цяло? Тцъ. Всяка чужда зависимост и норма противоречащи на нашите ... пречи. Делим се на малцинства и мнозинства по всякакви признаци. Когато батака стане пълен /а той вече е/ решаваме да бъдем себе си. Което в същност си е било така и преди да вземем решението. Винаги сме си себе си, дори когато сме подражатели. Забравих късите поли, силикона, порното и уличните кучета. Вулканите, озоновата дупка, чалгата, приватизацията, интернет, извънземните, магнитните бури и безхаберието. Всичко ни пречи, всичко поскъпна, всички са маскари. Дори пуританите. Как на човек да не му писне и да за*бе правилата.   Но правилата не се налагат. ТЕ СЕ ВЪЗПИТАВАТ. И резултата идва след три поколения упорство.   Държавата – голямата ми тема фигурира. Като какво – не знам.   По какво се различават хората? По нещата с които си пречат. По сходен признак се отличават и държавите. В добавка, че пречат и на хората. Вашата държава помага ли Ви в нещо? Ако тя /Вашата точно държава/ беше друга, примерно, това щеше ли да Ви помага. Ако да – защо не сте вече в тази другата, ако не – какво Ви дреме в коя държава сте?   Усложняваме живота си /който може да бъде доста по-прост/ стремейки се към задоволяване на потребности, които не знаем че имаме, докато не видим рекламата. Ако някога помежду си са се съревновавали налбантите, сарачите, дюлгерите, зографите, сега съревнованието е само едно. Финансово.   Пари се печелят ВСЯКАК. Така че те вече не са мерило за нищо, ако тъпите ни общества изневерят временно на материализма. На мерака за Имане. Имането вече е станало можене  /не и в „оня”смисъл де/. Моженето отдавна не означава Имане. Но в същност моженето е Имане, а не обратно. И както разбрахме колко струва живот на кредит, така ще разберем и това за което говоря.   Довършете изреченията: От всички страни по света само България може да ми даде ... От всички страни по света само България може да ми гарантира ... От всички страни по света само България може да ме накара ... От всички страни по света само България може да ме ангажира ...   Ако държавата сме всички ние то горните изречения се трансформират така:   От всичси народи по света само Вие можете  да ми дадете ... От всичси народи по света само Вие можете  да ми гарантирате ... От всичси народи по света само Вие можете  да ме накарате ... От всичси народи по света само Вие можете  да ме ангажирате ...   И ако има разлика в отговорите Ви, значи че в държавата ни сте просто ползватели, ако няма сте граждани. Гражданите просто не си пречат.   Стига, че ми свърши ракията. Пък и тоя блог е на доизживяване.



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. novitejivotni - Недей така
29.04.2010 07:05
бе човек...Как така на доизживяване ?
Има много хора, които очакват това, което имаш да кажеш...
Аз съм един от тях. Смирено моля, не се ебавай с блога си и не спирай
да пишеш !
цитирай
2. evrazol - На доизживяване е
29.04.2010 07:18
Понеже го ползвам както онова момче дупката в която викало: Цар Траян има магарешки уши:)))
цитирай
3. nicodima - evrazol,
29.04.2010 08:34
държава без правила възпитава народ без правила! А народ без правила не може да излъчи народни представители, които да създадат свестни закони. В ситуация на липса на религиозни правила и разпад на патриархалното семейство / които за мен са константно необходими за хора под и около средното интелектуално равнище / е естествено всеки един да пречи на другия. Ние ставаме държава на индивидуалисти, по-страшни от американските. Но докато американските, работейки за себе си и защищавайки себе си, работят косвено в полза на обществото, докато там все още действат протестантските религиозни ценности, ние тук работим и против обществото като заобикаляме закона...
За мен няма спасение от тази ситуация, защото наистина поколения са необходими, за да се превъзпита един народ. Наскоро мой близък даде интересна трактовка защо Мойсей 40 години е водил евреите из пустинята - за да измрат поколенията, които помнят робството, за да не се държи този народ като робски, когато се засели по новите места...
Силен постинг, четох го с удоволствие, защото си синтезирал и моите разпиляни мисли!
цитирай
4. svoboda64 - Хи-хи...
29.04.2010 12:41
Ако не си си дал отговор на въпросите, които сам поставяш, защо, аджеба, все още живееш тук?! Бъзикам се, естествено.

И въпреки това, през годините с променлив ентусиазъм съм давала следните отговори за себе си на поставените ти въпроси:

От всички страни по света само България може да ми даде ... непрекъснато неспокойствие и безпокойство по всички и всякакви въпроси на съществуването, битие и мирозданието, най-вече разбирано като "общежитие", защото е на най-битийно ниво и не ми е необходимо да съм в изкуствените условия на "университет" :)

От всички страни по света само България може да ми гарантира ... че дори ако за момент се разсея, не само интелектуалното и духовното ми развитие ще отиде "в киреча", но и материалното такова, което е основа за горните две :)

От всички страни по света само България може да ме накара ... непрекъснато да съм недоволна от себе си и от всички около мен, да ми го натрапва всеки ден чрез изоблни примери и да ме кара да разпъвам мозъка си до крайния му предел, търсейки и, евентуално намирайки, простички или не толкова простички решения на неща, което са от "първа необходимост"

От всички страни по света само България може да ме ангажира... със собственото ми развитие, което не е нищо повече или по-малко от развитието на всички останали (с които сме свързани по презумпция и обстоятелства), но по безприкословен начин настоява за поемане на отговорност за собствените ни действия. Точно защото вече няма "твърда система от правила" - била тя под формата на "държава-закрилница" или "стародавна (племенна) традиция". Това ни прави уникални от гледна точка на сравненията ни с условните Изток (племенни образования и начините им на социализация) или Запад (почти крайния индивидуализъм, озаптен от държавност със силни демократични и недотам демократични традиции).

Ами това е накратко. Благодаря, че ми помогна да си събера мислите наново и да обоснова за ен-ти път избора, който много отдавна съм направила (макар и да е бил инспириран от..
цитирай
5. sever - Обичам България! Обичам българите!
29.04.2010 15:55
Винаги ще я обичам. Каквото и когото, и както.
Никога няма да стана гастърбайтер и носталгично изхвърлен от племето си възел от въпроси "дали не сгреших". Таки или иначе живеещите "отвън" са друг вид нещастници.
Да не си посмял да мръднеш от блога. И без това знаем финала на приказката "Цар Траян има магарешки уши".
Развесели ме много-много.
цитирай
6. evrazol - Все пак
01.05.2010 00:21
Защо в съзнанието и отношението си не свързваме страната с народа? Защо претенциите към държавата са различни от претенциите към съгражданите ни?
Имаме държава, но имаме ли /Ти имаш ли/ съграждани? А?
цитирай
7. chara - Амиии, имаме ли държава?
02.05.2010 07:53
Помисли!
Колко "отсъства" държавата всъщност!!!
Що се отнася до съграждани ... все повече и повече са съмнявам.
Как публиката да наречеш - граждани?
цитирай
8. svoboda64 - evrazolе,
02.05.2010 13:37
evrazol написа:
Защо в съзнанието и отношението си не свързваме страната с народа? Защо претенциите към държавата са различни от претенциите към съгражданите ни?
Имаме държава, но имаме ли /Ти имаш ли/ съграждани? А?


Страната не може да се отдели от народа, но виж държавата от страната
- може. И комай всички го правим. С държавата на глава не може да се излезе, защото самата "държава" (в съвременния си случай, да не говорим за сбъркания БГ) вече не знае какви са й функциите. А ако някой не знае какво прави (независимо дали се оправдава с международното положение или предшествениците си) малко можеш да му търсиш сметка, то е все едно да я търсиш от "невменяем".
По въпроса за Държавата-Гражданина-Поданика имам нерадостното усещане и позиция на Кант: като гражданин не съм съгласен, като поданик - трябва да изпълня. В момента, в който тръгна да изпълнявам обаче, се чувствам такъв глупак, че ми иде да се гръмна! Като гражданин, от друга страна, съм разбрал(а), че "съ-граждани" нямам. Поради международната мешавица, наречена за кратко глобализация, има "кръжоци по интереси". Те са толкова разпаднати и разноречиви, че наистина трябва да се зададе небивала катастрофа, че да се отърсят от "частните" си Ентереси, и да се обединят около "кауза". Макар и да съм потърпевша, каузата на "потребителя", някак не е моята кауза. А за другото - да си "десижън-мейкър" от "обществен" (някакъв си) мащаб, ти казват, че не си достатъчно компетентен и ти посочват "резервната скамейка" (на НПО, евентуално, ама не на "корпоративните НПО", с които играят комбина по дефиниция) или "банките на публиката":) Така за мен "играта" се обезмисля (а както подочувам, не само за мен :) Всичко останало минава под рубриката "бунт срещу Новия Световен Ред" (БНСР)

:))))))
цитирай
9. reclamo - ....не сам избяяяяяяяягааал...каменВУУУУО! ..БЛЯ БЛЯ БЛЯ...
02.05.2010 18:54
От всички страни по света само България може да ми даде повод да напусна
От всички страни по света само България може да ми гарантира желание за емиграция
От всички страни по света само България може да ме накара да се махна
От всички страни по света само България може да ме ангажира с проблемите на емиграцията като такава
От всички народи по света само Вие може да ми дадете усещането че сме прецакана нация
от всички народи по света само Вие може да ми гарантирате че нещата няма да се оправят
От всички народи по света само вие може да ме накарате да се самосъжалявам,като част от въпросния народ
от всички народи по света само Вие може да ме ангажирате с тотално себеотрричане!!!
цитирай
10. анонимен - VsSVtbISRpMVEFVlKU
25.05.2011 01:54
IJWTS wow! Why can't I think of tihgns like that?
цитирай
11. анонимен - DFSrRcQyI
25.05.2011 10:30
IВ’m not wothry to be in the same forum. ROTFL
цитирай
12. анонимен - JzcTbqSzc
25.05.2011 15:16
V1RxBu <a href="http://ydogqluskngq.com/">ydogqluskngq</a>
цитирай
13. анонимен - eHXviTDmOIfaKtrb
25.05.2011 15:39
dVM1l9 <a href="http://jivovkprcdnu.com/">jivovkprcdnu</a>
цитирай
14. анонимен - IgwozqBrtCOTOCMHjtP
25.05.2011 19:24
M7sOdY , [url=http://sbajrwfrblje.com/]sbajrwfrblje[/url], [link=http://bktjrrxbsagj.com/]bktjrrxbsagj[/link], http://okkxtkhmwaws.com/
цитирай
15. анонимен - pogfzMqSwqyenDX
26.05.2011 18:14
nBoBHU , [url=http://anpuwsmimifl.com/]anpuwsmimifl[/url], [link=http://awfjmehmvnib.com/]awfjmehmvnib[/link], http://oknjwjyqciit.com/
цитирай
16. анонимен - LpQWNXIBijZpfdqeXq
28.05.2011 17:02
YJ0WIf <a href="http://clmnprjekogb.com/">clmnprjekogb</a>
цитирай
17. анонимен - TVKPJCDuxGEWOSwk
28.05.2011 17:29
wBuOFJ <a href="http://zyopzeqksszf.com/">zyopzeqksszf</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969805
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031