Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2011 11:46 - Не Ви се чете "Проекта за детето"
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 6399 Коментари: 16 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Иначе Ви се плюе по блогове, критикувате, давате мнения. Ами четете бе хора, та да не е после - След дъжд качулка.

А-а-йде аз ще чета, белким някой изрази и мнение. Пфу!

Определения
Чл. 3.

По смисъла на този закон:

8. „дете, трайно непосещаващо училище‖ е дете, което не посещава задължително училищно обучение за повече от 1 месец в рамките на една учебна година;

Нали знаета кои са тези деца? Или поне кои са 90% от тях? Я да видим как законодателя се е загрижил за решаването на този въпрос

Координационен механизъм за деца, трайно непосещаващи училище

Чл. 38.

(1) Всеки директор на училище на територията на общината изпраща информация за броя на децата, трайно непосещаващи училище до края на всеки месец от учебната година до кмета на общината.
(2) Информацията по ал. 1 се събира от определено от кмета лице, което отговаря за въпросите в областта на образованието в съответната община.
(3) За осигуряване на обучението на дете, трайно непосещаващо училище, кметът на всяка община създава мултидисциплинарен екип, членовете на който работят заедно по всеки случай.
(4) Водещ на екипа по ал. 3 е определеното от кмета лице, което отговаря за въпросите в областта на образованието в съответната община. В екипа задължително участват представители на: дирекция „Социална подкрепа‖, съответното училище и/или на доставчик на социална услуга. По преценка на водещия на екипа се канят за участие личния лекар на детето, инспектор от Детска педагогическа стая и представител на регионалния инспекторат по образованието.

(Сега си представете една община с десетина кметства, във всяко от които има по две циганета, непосещаващи училище по: а) 29 дни; б) 30 дни. Мултидисциплинарен екип и доставчик на социална услуга /вероятно в приемния си ден, съгласуван с детска педагогическа стая и работното време на личния лекар/ почват чутовното си дело.

Установяват че семейството на детето има сериозни затруднения-аргументи, то да не ходи на училище, понеже ... няма пари. Дянков ползва тоя аргумент, що да не го ползва който и да е друг циганин?)

 

Мерки и услуги за подкрепа на децата, трайно непосещаващи училище

Чл. 39.

(1) Мултидисциплинарният екип по чл. 38, ал. 3 проучва всеки случай на дете, трайно непосещаващо училище и изработва план за действие, който включва краткосрочни и дългосрочни мерки и социални услуги за подкрепа на детето и на семейството. Планът за  действие се съгласува с родителите на детето, настойника, попечителя или с лицето, полагащо грижи за него.

И родителя вероятно трябва да го ратифицира? Или пък да го крегира? Както и да е. Да речем, че го съгласува!

(2) По предложение на дирекция „Социална подкрепа‖ планът за действие може да се изработи с участието на разширеното семейство на детето. В този случай с предимство се обсъждат предложенията на семейството за мерки и услуги по ал. 1, за техните срокове, за конкретното участие на членовете на семейството, за начина за наблюдение на изпълнението на мерките и за последиците от неизпълнението на мерките.

Обсъждат се, значи последиците от неизпълнението. После /след обсъждането/ се описват в Блг.бг/:)

 

(3) Водещият на екипа определя представител на училището, който координира изпълнението на плана за действие.
 
Вероятно по-нататък нещата са оставени на случайността. Впрегнахме десетина души да си губят времето и дори не е казано кой отчита тяхната работа.

Има си закон който предвижда глоба за родителя, който не изпраща детето си на училище. Има си социална мрежа. Само мултифункционален екип нямаше под егидата на кмета.

Ще проработи ли това. Колко дебелосерковци, в следствие на тоя текст, ще седнат да създават безумни инструкции и пояснения.

За мен, този въпрос, за децата трайно не посещаващи училище, просто е игнориран и оставен в по-галям батак, отколкото ако въобще не бе третиран.

Водещия на екипа, отчита ли резултатите си пред кмета. Какво прави кмета, ако екипа се провали? Къде заседава екипа. Каква документация води? С какъв бюджет разполага?

Кой изобщо е автора на този проект? Кои светила го твориха?

Дете, което не посещава училище, може ли да се смята за "дете в риск", какъвто текст има в закона. Приложими ли са мерките за дете в риск в този случай?

Къде са ни националистите да вземат отношение? Ами НПО-тата?
Ба си ерзац обществото...



Тагове:   тъг,


Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Проекто-закона е пълна глупост.
24.12.2011 12:11
Става въпрос единствено за "усвояване"на европейски пари,които добре се знаят,кой ще прибере.Ала бала за наивници...
цитирай
2. evrazol - E, и ??
24.12.2011 12:29
Ние не можем ли да го пооправим малко? Поне виртуално?
цитирай
3. ka4ak - Дано имаш време,да прочетеш този пост:http://bimbo163.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/06/16/v-otgovor-na-kachak.349514
24.12.2011 13:31
Барабар с коментарите!!!
Бих добавил само,че трябва да се отнемат родителските права и децата да се дават на приемни семейства,които ще ги обгрижат с любов и изучат!!!
Отглеждането на неграмотни деца,които да не могат да говорят и пишат на български е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и трябва да няма начин да се случва!!!:)))
цитирай
4. evrazol - И това не е всичко
24.12.2011 14:15
Мнение на детето
Чл. 5. (1) Детето има право свободно да изразява мнение по всички въпроси, които го засягат. На мнението на детето се отдава значение, като се отчитат неговата възраст, зрелост и степен на развитие.
(2) Органите по този закон са длъжни да предоставят на детето цялата информация, от която то се нуждае за да формира и изрази мнението си.

Че то, бая интелигентно дете ще дойде това, та да формира мнение от "предоставената информация. По интерелигентно от доста хора тук!

Забрана за дискриминация
Чл. 6. Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация на детето, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, увреждане, затруднения в говора или обучението, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Пък тук е визирана сексуалната му ориентация - Ужаст!!!

Най-добрите интереси на детето
Чл. 7. (1) Най-добрите интереси на детето са първостепенно съображение във всяко решение, което се отнася до грижата или защитата на детето.
(2) Най-добрите интереси на детето се определят въз основа на оценка на следните обстоятелства:
1. възраст, пол, минало, степен на зрелост, здравословно състояние, образование и други характеристики на детето;
2. желанията и чувствата на детето;
3. физическите, психическите, емоционалните и образователните потребности на детето;

Точка 2 и 3 са убииствено смертелно екстремни!!
цитирай
5. анонимен - Това е дело на хора, които никога няма да влязат в такъв екип.
24.12.2011 14:19
Такива екипи никога няма да бъдат създадени, а ако бъдат създадени, ще са от ден до пладне. Така че никакви последствия няма да има.
цитирай
6. evrazol - Ние сме родители. А някои от нас и учители.
24.12.2011 14:28
Освен това сме българи от толкова дълго време и така сме се изпедепцали в искуството да ползваме закона за ниЗки цели, че направо не е за вярване, какво можем да постигнем само с този текст:

Право на информиране
Чл. 21. (1) Детето има право на информация, за да може да упражнява своите права и свободи по начин, който осигурява неговото нормално физическо, умствено, психично и социално развитие.
(2) Детето има право да бъде информирано и консултирано и без знанието на родителите му или на лицата, които полагат грижи за отглеждането му, ако това е необходимо с оглед защита на неговите най-добри интереси и в случай, че уведомяването на тези лица би засегнало тези интереси.

НЯМАМ ДУМИ

А неотдавна на един баща му взеха децата с полиция и ги зафичкаха в Чехия, май! И никой не им взе мнението предвид.

Мисля че без закон за детето ще е по добре, отколкото с такъв.

цитирай
7. vania23 - Чета...
24.12.2011 15:06
родителят е виновен по презумпция. Той няма права, има само задължения. А къде е полицията, когато продават на деца под 18 години цигари и алкохол във всяко заведение и пушат във всяко барче?! А къде е полицията, когато в дискотеките е пълно с лица под 18 години?! А къде е полицията, когато навсякъде им се предлагат наркотици, дори и в таксито от таксиметровия шофьор?! Нали и за тези неща има закони и чувам, че в други страни, те се спазват.
Но... нека цялата отговорност и задължения да бъдат поети от "безобразните родители", а държавата ще стои като добрата фея, за да наказва както във всяко друго нещо в България - този, който фактически се опитва да работи и да върши нещо, да му пречи, вместо да му помага. Защото има наглостта все още да се бори за нещо добро вместо отдавна да се е предал.
цитирай
8. wonder - Ако отпочна една юридическа пле...
24.12.2011 15:51
Ако отпочна една юридическа пледоария няма да имам спирка и ще ме обвиниш в професионална деформация и словоелейно неозаптяване, затова една дума за този закон - запъртък! Точка.
цитирай
9. valsodar - Решението е просто. Обвързват се ...
25.12.2011 01:07
Решението е просто. Обвързват се социалните задължения на родителите с помощите, които получават от държавата. Не ходи на училище - няма пари. Обвързането се прави много лесно и без да се вкарват кметовете в схемата. Електронни дневници.
цитирай
10. анонимен - vania23,
25.12.2011 09:50
по-големи глупости не бях чел. Искаш държавата да носи твоите отговорности като родител ? Много нагло и абсурдно. Къде го има това? Хайде, посочи една точка от света! Всеки европеец или американец не само ще се учуди, но и ще се възмути от неродителското ти изказване.
цитирай
11. vania23 - Бих казала,
25.12.2011 11:30
че съм отличен и много отговорен родител. Да вземем за "една точка в света", например Канада.
Там не се продават цигари и алкохол и не пускат в дискотеки, ако нямаш 18 години. За наркотици въобще не говорим. За студенти има създадени работни места, съобразени с учебната програма. Държавата помага по много начини на родителите при възпитанието на децата.
Тук също има закони за много неща, но те просто са написани, за да се натегнем на този ли онзи, за да се приобщим към това или онова, но това са просто някакви пожелания, написани на книга, но неизпълняващи се нито от тези, които трябва да ги изпълняват, нито от тези, които трябва да следят за тяхното спазване.
Весела Коледа на всички!
цитирай
12. анонимен - А, защо да не се спират помощите на ...
25.12.2011 11:37
А,защо да не се спират помощите на родители,чиито деца не ходят на училище?
Благотворителни организации да се заемат с подпомагане на училишните столове,раздаване на безплатна закуска и дрехи,когато това е наложително.
цитирай
13. анонимен - Реално погледнато, то кой закон е ...
25.12.2011 12:19
Реално погледнато,то кой закон е направен у нас като хората и се спазва:(((
Ка4ак е прав-друг е въпроса като знаем колко семейства биха си взели едно
цигане в къщи,,при положение,че повечето деца са от ромски произход-аз съм
склонна да подкрепя идеята по някакъв начин да се ограничи раждаемостта при
ромите-а също и да им се спират помощите,при положение,че не пращат децата си на училище.
Явно в тази държава социалната политика яко куца,да не кажа по-остра дума,че изобщо отсъства-слаби закони с вратички в тях-слаба държава:(((
цитирай
14. lambo - Целта е да се отворят още чиновнически щатове
25.12.2011 13:22
И да се похарчат и откраднат още пари на изселващите се и измиращите данъкоплатци

Зад този проект стоят циганката Марга Попова ( вече вицепрезидент) и мръсницата от ОО - Валентина Симеонова ( зам-социален министър)

А зад тях наднича уродливото лице на Дърт Шорош
цитирай
15. boristodorov56 - Не съм чел проекто-закона и нямам представа за законодателството в тази насока.
26.12.2011 11:17
Питам се каква е непреодолимата нужда от точно така натворен проекто-закона.
Вероятно е някаква директива на Ес, на като имам моралния капацитет на управляващите ми е ясно какви ще са резултатите от прилагането на закона в действителноста.
Във всеки случай не са виновни европейските изисквания, а местните нехранимайковци и негодници.
цитирай
16. lado - Здрасти, Евгени! Здравейте приятели! Ламбо е прав...
26.12.2011 19:36
"Проект за цигането" - така е истинското име на закона. Вчера Трайчо Трайков съзря икономическото бъдеще на Родината, и го обвърза с циганите. Те отдавна са незаобиколим фактор, но не го признаваха. Е, вече го имаме черно на бяло - стенограма от Министерски съвет, и този проектозакон...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969010
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031