Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2013 22:53 - За какво са протестите?
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 3185 Коментари: 5 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ВИНАТА НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО

Този тескт трябва да се чете. Няколко пъти.


Тагове:   тъг,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zarenkow - Ще добавя, че уважавания В. Кордон отново е поставил каруцата пред коня.
10.07.2013 23:19
Първо за вина, може би не става дума, а за отговорност , но не можеш да искаш от циганин отговорност, защото той е научен на безотговорност. Отговорността не пада от небето, тя се възпитава, научава се. Не може теб да те възпитават във фалшиви ценности, да ти моделират неестествени реакции, от най крехка възраст, като от пластелин да направят куче и в някакъв по късен етап да ти кажат, че имаш вина защото си куче, а трябва да си човек. Нямаш вина. Компютъра като му инсталираш XP не работи под Linux. Причините изобщо не са в самите нас. Те са комплексни, и вътрешни, и външни, и унаследени, и потенциални. Зовът за морал е глас в пустиня, когато признаваш друг морал. Моралът е логическото следствие на ценностната система. Проблема е, че неграмотници са имали шанс да създадат не жизнена култура, а точно тя е основата за жизнено общество. Това се казва бъг и може дори да е фатален. Отново за вината и най върлия партиен секретар не е виновен , за това защото или е психически увреден или е несъстоятелен мисловно и информационно. Вменявайки вина спираме да търсим причините и търсим мъст. Това не е рационално. Превенция да, както лустрацията, или изолация, или отнемане на инструментите за въздействие, като материален ресурс или власт, без нищо лично.

цитирай
2. mt46 - За вината - да...
11.07.2013 00:34
Но не всички сме еднакво виновни... Аз какво съм виновен, че половината народ не отиде да гласува и по този начин се достигна до тази конфигурация в НС?... И още нещо - освен морална, съществува и юридическа вина /отговорност/. Аз каква вина имам, че Цвъко е злоупотребявал със СРС?...
цитирай
3. evrazol - Нали за да победи злото е необходимо добрите хора да не правят нищо.
11.07.2013 08:39
Не мога да приема, че някой неизвестен извършител възпитава поколенията във фалшиви ценности. Също и че юридическата вина трябва да се търси преди да е намерена моралната.

zarenkow - Моралът е логическото следствие на ценностната система. А тя, мисля, си е личностно достижение.

Обратната страна на крайната праведност /фундаментализма/ е крайната безнравственост на "оцеляващите" и победителите с цената на всичко. Ето защо хлябът е най-скъп там където достойнството е по-евтино от него.

Нямаме оправдание за това че в последните 29 години мутрите бяха припознавани като герои. Нямаме оправдание за това, че в името на оцеляването загърбвахме ценностите си. А също и в името на просперитета си, каквото и да значи това. Такава среда ражда и прави приемливи, както Цвъко, така и Сер-Гея. И като че ли стигнахме точката на пресищане. Точката след която законът на джунглата става "цивилизационна" норма и се НАЛАГА да се върнем назад. И да разбере, че често юридически невинните са чисто човешки неприемливи.

Аз имам чувството, че днешните протести са протести срещу заспалия ни собствен морал и за това са толкова мирни. Обосновката им може да е друга, но това носят в себе си.

Признаваме, че сме виновни за това, че точно ТЕЗИ са героите на прехода ни. Допуснахме ги, следвахме ги, имитирахме ги. И сега е време да ги отречем, за да можем да се върнем към себе си. Те са нашите изродени ценности. Свободни сме да ги изхвърлим на боклука. Доведената до абсурд законна наглост сама си се е запътила натам. И който не го е усетил ще я последва.

цитирай
4. zarenkow - "неизвестен извършител възпитава поколения"
11.07.2013 08:57
Съвсем не е неизвестен. Казват му тоталитарна система. Когато веднъж ти спомена , че по някаква тема се въртим в кръг и все едно питаме кое е първото, яйцето или кокошката ти написах, че яйцето е първото и се обосновах с мястото където стават генетичните промени. В случая е същото. Питаме се лична ли е отговорността или не ? Отново ще кажа, че личността се изгражда а не е дар Божи. Изгражда се с характеристики от , които няма мърдане понякога за цял живот. Една от тези характеристики, морала е логичното следствие от фундамента около , който се изгражда личността. Морала не ни е подвластен, ние сме подвластни на съществуващия морал и поведението ние негова корелация, не е наш избор. Както и да е смятам, че това е важно, както и че не може да се търси морална вина, защото при един изграден вече морал , не можеш да избягаш от него ей така и да се настаниш в по висш. Можеш да спукаш от бой аборигена, че няма Европейски морал и пак няма да промени своя, а той дори няма да знае за какво става дума. Това с вина и наказание не става. За това се изисква катарзис заедно със съпътстващите го събития.
цитирай
5. evrazol - zarenkow
11.07.2013 22:26
Не смесвай механично вината с наказанието. Пък и в текста никъде не се говори за наказание. И ако се помолиш за аборигена с думите "прости му, той не знае какво върши" това съвсем не променя собствената му вина за собственото му положение. Толкова си може, това заслужава, колкото и да се мъчи с някой друг да се оправдава. Колкото до корелацията - Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща, ние него обръщаме. Я виж с каква страст се защитаваме срещу всеки упрек, пък същевременно упрекваме системата. Тук ще цитирам един не твърде симпатичен генерал -" Като не ви харесва системата, променете я. На нас не ни харесваше и я променихме!".
Няма как хората да станат по-добри, ако се харесват такива, каквито са!

Иначе казано, ако ти е виновна системата и ти на нея си и виновен. Е аз предпочитам да приема, че сам съм виновен за състоянието си, понеже други хора, в същата система успяват да постигнат по-добро състояние. Много я разтегнахме темата, както обикновено :) но ако ще протестираме утре, днес трябва да проверим себе си.
цитирай
6. zarenkow - Не смесвам нищо механично.
12.07.2013 01:16
Самия факт на вменяване на вина вече е наказание, обикновено се съпровожда и с други методи, не това имам предвид. Самовлюбени и надценяващи сме, искаме да сме специални. Свикнали сме с мисълта, че нещата зависят изцяло и на мига от нас, но желаното обикновено не става лесно факт. В случая Кордон изисква морал и почтеност и не е доволен, че не го реализираме, което ни правило виновни. А може ли да е друго. Все едно да искаш всички да са като Стефка Костадинова и да рипат яко. Не могат. Просто на този етап не могат. Не може слепия да носи вина за слепотата си, глупавия за глупостта си, не информираният за незнанието си. Няма ги лекуващите от всичко това специалисти - интелигенцията, главата на нацията. Голямата част крадат и лъжат и се възмущават същевременно от това. В същия момент са приятели с тези същите, които плюят , усмихват им се , избират ги, няма никаква изолация, няма имунитет срещу лъжите и кражбите.Достойнството е забравено. Прощават се престъпления, за които другаде затварят и убиват. Това е повсеместно. За какъв морал говорите с такава преобладаваща маса хора. Ако има някой виновен това са тези, които виждат причините и не правят достатъчно и другите да ги видят. Много е трудно. Виждащите са големи самотници. Не ги харесват, развалят покоя в душите на другите. Но няма проблем, някой да вика за морал . То от самолет се вижда ,че морала ни е кът. Само, че с призиви за вода не става , трябва и извор. Интелигенцията , главата на нацията е отговорната, но ние едва сега сме в първите стъпки на създаването и. Нали виждаш къде и кои правят протеста. Както и да е , призивите за морал са добро ама аз особена файда само от това не виждам. Всеки с погледа си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969801
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031