Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2013 23:38 - Няма социален пазар, нито свободен социализъм
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 7819 Коментари: 17 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Разлики между индивидуализма и колективизма има, но крайния резултат наистина е един и същ - определени кръгове се бетонират във върховете на властта. И макар да деградират с времето, остават там поради относителната устойчивост на конструкцията, чак до тоталния и срив. Конструкцията не се обновява, а рязко се саморазрушава, след определен период на кристализация. Като казах кристализация се сещам, че различните разтвори кристализират по различен начин и кристалите им нарастват различно. В същност устойчивостта на системата зависи от еднородността на структурата, което отправя реплика към принципите на равноправието, а то е само един от многото аспекти. И ако равноправието и равнопоставеността са трудно постижими, какво да кажем за изравняването на различния потенциал на градивните елементи. Тази разлика е в основата на противоречието и красотата на сътворението. Лесно е да кажем, че всеки трябва да си знае мястото, но това пък би унищожило стремежа към израстване.

Християнството може би е добър модел за обществено устройство, но то не може да бъде наложено, а само възпитавано и то в много последователна среда. В същност въпроса е морален, повече отколкото ни се струва. Май ще трябва да се примирим с факта, че единствения ни път е този на противопоставянето, което създава стремеж към прогрес. Т.е. всичко, което е по силите ни да правим, е да отстояваме себе си, ставайки все по-добри, чак докато станем излишни.  Като че ли екстраполацията на взаимното ни противопоставяне ще ни принуди да започнем да разбираме вярата си, а след това да повярваме на разбиранията си. И така все по-нататък, както е било и до сега.

Суета на суетите и всичко е суета!

Но моята суета е моята крепост и какво аз бих могъл да бъда, ако се сбогувам с нея? Всеразбиращ, всеопрощаващ, вездесъщ, безволев и незабележим смисъл? Би ли могло да съществува общество от праведници и такова общество не би ли лишило понятието праведност от неговото съдържание?

И все пак, какво кара човека да върви, вместо да рита левия си крак с десния? Или вместо да крачи само с единия си крак превръщайки другия в ротационен център? И трябва ли лявата ръка да знае какво прави дясната? Нали преди да се научим да ходим се учим да пазим равновесие, да балансираме, противопоставяйки. Чрез крайностите си да осъзнаваме безкрайността, а чрез крайниците си - своята посредственост.

След като осъзна борбата на противоположностите, човечеството ще трябва да осъзнае и тяхното единство, за да се научи да пази равновесието, вместо да се вглежда в тях.

Няма социален пазар, нито свободен социализъм. Просто собствеността и властта трябва да имат таван.



Тагове:   тъг,


Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. travell - :)
11.09.2013 23:47
Както се казва: истината е някъде по средата. Но средната класа я няма. А тя трябва да е 80-90 % от населението.
цитирай
2. harvi - Както казваше един професор по философия: "Дървено желязо" :)
11.09.2013 23:52
Колективно по-лесно се краде, а таванът са по-горните във властта, към чиито владения не трябва да посягаш :)
цитирай
3. zarenkow - "Християнството може би е ...
12.09.2013 00:01
"Християнството може би е добър модел за обществено устройство," достойнството му е не, че е добър или лош, а че е работещ.
"Би ли могло да съществува общество от праведници.." дали ще съществува такова общество е безсмислено да се гадае, защото праведници в обществото не може да има. Те са винаги извън него.
"Просто собствеността и властта трябва да имат таван." Това е в унисон с една моя максима. Всяка крайност е абсурд. Ако искаш нещо да се превърне в абсурд, доведи го до крайност. Върши работа и в спора. :))) Поздрави, вече мислих, че си се отказал от блог,бг. Добре дошъл.
цитирай
4. kbalenciaga - Къде е млякото?
12.09.2013 01:00
"Май ще трябва да се примирим с факта, че единствения ни път е този на противопоставянето, което създава стремеж към прогрес. Т.е. всичко, което е по силите ни да правим, е да отстояваме себе си, ставайки все по-добри, чак докато станем излишни."

Опс, въпроса всъщност е:
Къде е този прогрес в човечеството???
Че не го виждам нещо. Ама изобщо.

А тука "...ставайки все по-добри, чак докато станем излишни.", направо нагъваш диамантите на плисета.

Да ставате добри, колко по добри да сте станали?
Николко???
цитирай
5. evrazol - Диамантите на плисета :)
12.09.2013 07:45
Жалко, че не виждаш прогреса в човечеството. Трябва да си смениш средата и може да го видиш.

Иначе всеки ден ставаме все по-добри в онова, което правим. Усъвършенстваме се, чак докато новото ни настигне, отрече и подмине.

А на теб защо няма кой да ти казва какво да разбираш, когато ти е трудно разбирането? Сигурно си много самотен.
цитирай
6. sunflower - "Всеразбиращ, всеопрощаващ, вездесъщ, безволев и незабележим смисъл?"
12.09.2013 08:31
Това направо ми счупи сърцето.
Защото от време на време точно така се чувствам, а малко късно разбрах, че не е добро ...
цитирай
7. vencivaleri1951 - vv1951 Много добре написано
12.09.2013 08:43
Като се замисля, то най добре живеещите общества на практика через данъчната си скала, наследствените закони имат имат таван на собктвеността, а с демократичния и честен вот имат таван и на властта.
цитирай
8. kbalenciaga - "Жалко, че не виждаш прогреса в човечеството."
12.09.2013 12:40

Какво за тебе е прогрес в човечеството?
Втората Световна война, бомбите хвърлени над Хирошима и Нагасаки?
Избиването на милиони цивилни от войниците на НАТО в наши дни?
Генно-модифицираните организми?

Унизяването, подтисничеството, малтретирането на хиляди, милиони хора по света???

Абе ти да не живееш на друга планета?
цитирай
9. zarenkow - Кbalensciaga
12.09.2013 14:03
В Хирошима жертвите са 40хил. еднократно, в България на всеки 2 год са повече,т.е.по еднаатомна от другарите, плюс скопения народ без възпроизводство. Де Хирошима да бяхме ние, мечтии. Сега мечтая и Сирия да сме . Те имат емигранти 2млн ние 3 млн, при разлика в населението 21млн и 7 млн, нашите са 4 пъти повече на глава. Ще има да драпа Асад да настигне другарите, ама никога, толкова са печени нищо че и те са "социалисти", като него. Мечтая и Гърция да сме с високо доходната им криза. Мечтии. Е , как да видиш прогреса от тая яма в която сме. Той е отвъд купчините под, които сме.
цитирай
10. ideyazabulgaria - Дора Апостолова
12.09.2013 18:27
В днешно време не може да се прави такова посредствено сравнение между „социализма“ и „колективизма“, нито да се обявява пазарната икономика за дясното. Пълна глупост е! Социализма или социалната икономика е също пазарна икономика и вид капитализъм, но най усъвършенствания, казва се "социализиран капитализъм" и съвсем не може да се отъждествен с колективизма , а единствено с "всеобщото обществено благоденствие". А дясното сега е само едно- казва се НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ
цитирай
11. evrazol - yohnny Не разбрах за какво равенство говориш
12.09.2013 20:50
kbalenciaga - Прогрес е андронния колайдер, новите технологии, новите социални движения, едни нови маниери у младите хора и новите им ценности. Легионите на простотията могат никога да не спрат гладиаторските си борби, но това не значи, че умните и кадърни хора ще участват в тях. Глобалния свят им открива все по богати възможности и една прослойка от истински хора ще продължава да бута науката и духовността напред, дори след края на традиционния свят.

ideyazabulgaria - Имам алергия към соц, демагогията и я разпознавам от всеки километър. За това само с теб ще споделя мнението си за всички видове социализъм. - Това е идеология за хора неспособни сами да решават житейските си казуси. На хора паразити. С които никой нормален човек не желае да има "всеобщо благоденствие". Едва ли ще ме разбереш :)
цитирай
12. vmir - Пазара е единствния шанс за справедливост.
14.09.2013 09:33
На пазара гласуваш за труда на останалите, като чрез парите го заменяш за труда, с който разполагаш. Няма по-справедливо от това, а недостатъците на този начин се коригират от правилата на колективната воля, стига тя да отразява разума и отговорността на обществото за членовете си.
цитирай
13. evrazol - стига тя да отразява разума и отговорността на обществото за членовете си.
14.09.2013 21:40
Няма начин да отразява друго. Поради това всички са недоволни.И у нас волята никога не е колективна.
цитирай
14. batogo - !!!:)))Поздрав за постинга!
17.09.2013 11:01
За да има развитие и хармония, са нужни противоположности, ясни правила и високо ниво на осъзнаване, самоконтрол и отговорност, а пазарът най-добре ги съчетава в себе си. Затова съм съгласен с vmir, че пазарът е най-естествената и удовлетворителна форма на справедливост в обществото, стига да няма привилегии:)
цитирай
15. tera - Хъ, хъ, дрънкай си за справедливост
20.10.2013 00:14
попаднах на едни сайт Милионерите, там там става дума, че Цветелинка Бириславова - бившата на ББ е спастрила 358 милиона, Гриша Ганчев - бедняга с 88 милиона и още други интересности. Имаше и още доста други отличници-грабители.

Живи да ги ожалиш направо, с толкова много пари как ще се оправят, милинките... Направо ми се къса сърцето, какви проблеми ще им докарат. То и Цветелинка май веднъж я взривиха, ма дали беше по погрешка или нарочно...
Хич не им е лесно на тези хорица с толкова милиони.
А и като се замислиш - къде смятат да ги носят? Колко смятат да изядат и изсерат? Колко пъти мислят да обиколят земното кълбо? Или може би искат да си купят имот на Марс, дето ще му се вдигне цената през 3000 година?

И се сещам за Александър Македонски, който пожелал да е погребан с обърнати нагоре длани, за да се види, че нищо не е отнесъл от този свят.

А тези грабители кощунствени как ли биха искали да са погребани или смятат, че ще са вечни?

цитирай
16. breeze - Извода може би е че: оцеляването е в предвиждането.
31.10.2013 22:46
Излишното е заболяването.
И колелото се върти.
цитирай
17. demograph - Добре казано!
08.12.2013 00:33
vencivaleri1951 написа:
Като се замисля, то най добре живеещите общества на практика через данъчната си скала, наследствените закони имат имат таван на собктвеността, а с демократичния и честен вот имат таван и на властта.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969336
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031