Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2020 01:41 - Ъхъм
Автор: evrazol Категория: Политика   
Прочетен: 1029 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Няма да умрем. Или поне - не всички. У наше село си има поговорка, когато умре човек - Тежко на живите! За икономиката иде реч. И не толкова за икономиката, колкото за хората останали без работа. И ако за решаване на медицинския проблем държавата само съдейства, за решаване на икономическия, тя трябва да действа. Действа ли? Ами - не. Налага се икономиката да се преструктурира. Да се преструктурира не означава да се сложи на респиратор. Означава да се сложи на нова основа. Нов бардак ... Нова основа няма да има. Има изпитани методи - банки, кредите, фискална политика, грантове, тук - там суап🤣🤣 и стари изпитани методи, може би добри за стандартна ситуация и стандартни кризи. Сега обаче предизвикателството е нестандартно. Финансовата криза през 2008-2009-та бе преодоляна с банкови инструменти. Дали ще проработят сега? Сега правителствата действат изпреварващо. Наливат пари, преди да са се появили симптомите. Изглежда смятат, че е възможно да се имунизират икономиките. Нали уж - всичко е въпрос на пари. Ще наливат пари. В обречени бизнеси, в социални помощи, в "мерки". С единствената цел - да възстановят онзи начин на живот, който наричаме "стандартен". 80% от интубираните не оцеляват. Няма да съм учуден, ако това се потвърди и за "бизнеса". Хората ВЕЧЕ преосмислят живота си. Голямата част на подсъзнателно ниво, а останалите съвсем целенасочено. Технологиите много успешно доказаха големия си спектър от възможности и много "кризисни" решения ще си останат трайни. Както и много морално остарели практики никога няма да се върнат. Много взаимоотношения, обществени и лични, няма да останат същите, понеже кризата сваля "маските", а това показва и на най заблудените каква е истинската им стойност на тези отношения. Който е предупреден - е въоръжен! И не, не всичко е пари. Парите са осребрена идея, а не непосредствена цел. Това предстои да разберем, когато идеите започнат да генерират печалби. Вместо капиталите. Щат, не щат, инвестициите ще потърсят идеята, вместо евтината работна ръка, големите ресурси, борсите и лихвения процент. Ей така си се хилех сам преди две години, без да съм очаквал световен катаклизъм:
"От последното ми посещение до сега светът доста се е променил. По-скоро обстоятелствата са се променили, а хората са си останали все така глупави. Те продължават да смятат, че не им достигат пари. Смятат че пазарът определя цените на стоките и услугите. Дори стойността на труда си продължават да изчисляват в пари. От времето на Маркс светът не е мръднал и в представите му капиталът е мотор на прогреса. Всъщност на пазара не се продават стоки, услуги и труд. Нито парите правят пари. На пазара отдавна се продават възможности, а възможностите се заплащат със зависимост. Капиталът, стоките, трудът, услугите са само вторичните  белези на възможностите. Които се купуват със зависимост, както вече казах. Освен това хората бъркат възможностите със своите способности. По света има много пари, много стоки и много способни хора, които не са си купили възможности понеже просто подаряват своята зависимост /като аборигени / за стъклени мъниста и за това са бедни. Т.е. не получават възможност. Следващия път, когато посетя света, той пак ще се е променил. Но хората пак ще се хващат за вторичните белези 🤣 Ще продават своята зависимост срещу възможности, докато на истинския пазар се търгуват въображение срещу бъдеще"
Ще инвестират ли банките в идеи? А правителствата? Това са много по-малки инвестиции, отколкото милиардите, наляти в бездънната каца на статуквото. Дреме ми за банките.  И за правителствата. Но много се радвам на хората, способни да родят идеи в кризата. И да ги последват.


Тагове:   тъг,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evrazol
Категория: Политика
Прочетен: 1969470
Постинги: 375
Коментари: 65516
Гласове: 19464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031